Carregant...

Terremoto, 1994-2016

Instal·lació, Dimensions variables

Terremoto és una de les obres més significatives de Tere Recarens. Com en tota la producció de l’artista, la ironia, l’element lúdic, la sorpresa, l’absurd i el repte de transgredir les normes apreses acompanyen aquesta instal·lació.

Es tracta d’una instal·lació de gran format que aconsegueix la interacció i sovint la perplexitat de l’espectador obligant-lo a prendre partit. «He construït un terra inestable amb taulons de fusta. Al damunt, hi he situat prestatges i diverses peces de mobiliari al damunt de les quals hi he posat un gran nombre d’objectes fràgils. Quan els visitants hi caminen, tot tremola. Alguns tenen por de trencar els objectes, mentre que d’altres estan contents de poder gaudir d’una llibertat inesperada», explicava l’artista a propòsit de la instal·lació. Creada l’any 1994 i presentada per primera vegada a Marsella aquell mateix any, l’obra es va tornar a muntar el 2016 per incloure-la en l’exposició col·lectiva produïda pel MACBA, Punk. Els seus rastres en l’art contemporani. En la presentació del MACBA, va ser la mateixa artista qui va començar la trencadissa passant corrent per damunt dels taulons. També va deixar escrit a les seves notes: «Un terremoto de 12 minutos, escala Richter 7.0. Por suerte no hubo ningún herido.»

Més enllà de la interpel·lació directa de l’espectador, que l’obliga a posicionar-se al davant de l’obra d’art i del seu context d’exhibició, l’obra apel·la al caràcter inestable del món circumdant. Amb la seva instal·lació, l’artista ens situa en el lloc del transeünt, una figura real i alhora metafòrica de la nostra relació amb el món.


Fitxa tècnica

Títol original:
Terremoto
Número de registre:
5500
Artista:
Recarens, Tere
Data de creació:
1994-2016
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Instal·lació site-specific
Dimensions:
Dimensions variables
Número d'edició:
Ed. 2/3 + 1 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Copyright:
© Tere Recarens
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.