Carregant...

TVE: primer intento, 1989

TVE: primer intent, 1989

TVE: primer intento s'emmarca en la recerca de Muntadas sobre el procés de lectura i d'assimilació de la informació i sobre els mecanismes dels mitjans a l'hora de manipular, limitar i restringir aquesta informació. L'any 1988, el principal magazín d'art i cultura contemporànies del segon canal de Televisió Espanyola, Metrópolis, va posar-se en contacte amb Muntadas per proposar-li un monogràfic sobre la seva obra en ocasió de l'exposició que l'artista presentava al Reina Sofía de Madrid. Els productors del programa van acceptar la contraproposta de l'artista: Muntadas els oferia fer una obra sobre Televisió Espanyola (TVE).

Muntadas i un equip de col·laboradors es van submergir en els arxius de TVE durant dos anys. Van trobar-los en un desordre absolut: una extensa col·lecció de material fílmic d'una part crucial de la història recent d'Espanya (des dels anys cinquanta fins als vuitanta) acumulat en caixes i en pèssimes condicions de conservació, convivia amb magatzems oberts on es guardaven càmeres i equips de filmació en desús. Muntadas va enregistrar en vídeo l'estat d'abandó d'aquells materials i, alhora, va recuperar imatges del metratge de programes televisius del passat. El resultat va ser TVE: primer intento.

Quan va presentar l'obra, Metròpolis es va desentendre de l'encàrrec sense gaires explicacions. Muntadas mostrava la seva mirada crítica cap a una entitat que havia crescut amb el franquisme i que, tot i l'arribada de la democràcia, es mostrava igual d'endogàmica i funcionarial. En la filmació s'evidenciaven també els paral·lelismes iconogràfics i de retòrica visual entre la imatge de Franco i la del monarca Joan Carles.

Aquell fet va esperonar Muntadas a crear una nova obra sobre la censura: The File Room, un arxiu electrònic que documenta la història de la censura cultural i social des dels antics grecs fins a l'actualitat. El primer cas de censura que s'hi recollia era justament el rebuig de Metrópolis a emetre TVE: primer intento. Anys més tard, el 20 de gener del 2012, el programa va dedicar un monogràfic a Muntadas, en què, a través d'una llarga entrevista, en presentava la trajectòria artística. Entre altres obres, s'hi van emetre imatges de TVE: primer intento.


Fitxa tècnica

Títol original:
TVE: primer intento
Número de registre:
2576
Artista:
Muntadas
Data de creació:
1989
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, b/n i color, so, 38 min 20 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Muntadas, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Vídeos

Imatges

Muntadas "TVE: primer intento", 1989
Muntadas "TVE: primer intento", 1989
Muntadas "TVE: primer intento", 1989
Muntadas "TVE: primer intento", 1989
Muntadas "TVE: primer intento", 1989

Exposicions

Àudios

FONS ÀUDIO #11. Muntadas
24.11.2011

Publicacions