Carregant...

Organic Honey's Visual Telepathy, 1972

Telepatia visual d'Organic Honey, 1972

Nascuda l'any 1936 a Nova York, Jonas va estudiar història de l'art i escultura al Mount Holyoke College de Massachusetts i més tard a Boston i a Nova York. L'any 1964 va començar a realitzar performances i va tenir contacte amb artistes minimalistes d'aquella ciutat. Del 1967 al 1969 va estar vinculada al món de la dansa i va participar a tallers amb Trisha Brown i Ivonne Rainer. Els seus vídeo performances Organic Honey's Vertical Roll i Organic Honey's Visual Telepathy són obres de 1972. Joan Jonas utilitza miralls, màscares, vestidures a les seves obres per reflectir el camp de tensió entre autenticitat i determinisme social, així com la totalitat i la fragmentació de l'experiència de si mateixa com a dona. Jonas viu i treballa a Nova York. Ha participat a Documenta els anys 1977, 1982 i 2002 i ha protagonitzat nombroses i importants retrospectives.

El vídeo Organic Honey's Visual Telepathy té el seu origen en una performace del mateix títol que va tenir lloc l'any 1972 i fou la primera en què utilitzà el vídeo, com a material d'enregistrament i com a circuit tancat. Com a part de la performance en viu, Jonas actua per a la càmera en un diàleg transmès simultàniament a un monitor i a una projecció dins l'escenari, amb la qual cosa l'espai de la performance s'estén a l'espai virtual de la imatge electrònica.

En un enigmàtic ritual d'identitat, Jonas actua com a ella mateixa i com a la seva doble, amb una màscara, Organic Honey. Arreglada amb vaporosos vestits i pentinats, enjoiada, l'Organic Honey representa l'artifici, la mascarada i el narcisisme (l'alter ego de la dona disfressada com una nina), contraposada a la working woman, gènere neutralment uniformat. Aquesta performance, el·líptica i no narrativa, explora temes que són emblemàtics en els primers treballs de vídeo de Joan Jonas. L'estudi dels arquetips i els gestos femenins, personals i culturals; la utilització de la màscara i la disfressa, objectes rituals i autoexploració ritualitzada, i investigacions sobre la subjectivitat i l'objectivitat. Els elements formals del treball (els miralls que reflecteixen les imatges, la manipulació de l'espai i l'ambigüitat espacial, la utilització del dibuix per afegir més estrats de contingut) són també trets característics del treball de Jonas.


Fitxa tècnica

Títol original:
Organic Honey's Visual Telepathy
Número de registre:
2484
Artista:
Jonas, Joan
Data de creació:
1972
Any d'adquisició:
2004
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, b/n, so, 17 min 24 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Joan Jonas, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Joan Jonas "Organic Honey's Visual Telepathy", 1972
Joan Jonas "Organic Honey's Visual Telepathy", 1972
Joan Jonas "Organic Honey's Visual Telepathy", 1972