Carregant...

Film Col·lectiu, 1974

L’any 1974, en un moment ja de consolidació, el Grup de Treball va intentar portar a terme un nou treball col·lectiu, un projecte cinematogràfic que es va realitzar de manera parcial: una pel·lícula de 16 mm que va quedar parcialment muntada i sonoritzada. Hi van participar Francesc Abad, Antoni Mercader, Carles Santos, Dorothée Selz i el Grup de Producció, un col·lectiu de cinema militant que col·laborava sovint amb el Grup de Treball. Jordi Benito i Muntadas també formaven part del projecte, tot i que la seva aportació no es va incloure a la cinta i no s’ha conservat.

Concebut epistolarment, consisteix en una mostra de diferents praxis individuals més que una producció conjunta. Només Carles Santos va completar la seva col·laboració. Les aportacions de Francesc Abad, Dorothée Selz i Antoni Mercader no es van arribar a editar de forma definitiva. Quant al Grup de Producció, se’n van incorporar els enregistraments que havien fet de manifestacions polítiques als carrers de Barcelona. Tot i que no formaven part del projecte inicial, amb els anys van aparèixer de manera fortuïta a la cinta de Film col·lectiu i van quedar incorporades a l’obra.

Carles Santos hi presenta el Preludi de Chopin Opus 28 no. 18, que consisteix en una seqüència d’imatges fotogràfiques que van entrant successivament per l’esquerra del camp visual de l’espectador i que mostren les mans de Santos tocant al piano aquesta peça de Chopin. L’aportació de Francesc Abad comprèn dos treballs: un enregistrament sonor en un barri perifèric dels anys del desarrollismo i una sèrie d’accions amb lents sobre una espelma. Amb el títol d’Experiències amb la llum, la imatge mostra una espelma encesa al davant i al darrere de la qual es van situant lents còncaves, convexes, transparents, translúcides i opaques. Per la seva banda, Antoni Mercader enregistra un a un els documents que surten d’una cartera; es tracta de la documentació que els diversos artistes han anat enviant al mateix Mercader sobre les seves col·laboracions en aquesta obra. Finalment, Dorothée Selz presenta la peça Desplaçaments dels aparells d’imatges i so.


Fitxa tècnica

Títol original:
Film Col·lectiu
Número de registre:
1466
Artista:
Grup de Treball (Grup d'artistes)
Data de creació:
1974
Any d'adquisició:
1999
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Pel·lícula de 16 mm transferida a vídeo, b/n, sense so, 42 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Grup de Treball
Copyright:
© Grup de Treball
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.