Carregant...

Roll, 1970

Rotlle, 1970

Com una reacció al paradigma visual que es va obrir amb la nova cultura de consum dels anys seixanta, els artistes conceptuals van expandir l’escultura explorant gèneres com la performance i el llenguatge fílmic. Amb una mentalitat molt eclèctica, Dan Graham va ser un dels primers a transitar per aquest nou camp artístic. Els seus primers films, realitzats entre 1969 i 1974 i dels quals la Col·lecció MACBA en té una representació significativa, posen de manifest el seu interès per explorar els mecanismes de la percepció, la corporalitat, la consciència i l’espai. Graham no documenta performances; els seus films són extensions de les performances mateixes. No vol «filmar» simplement una cosa, sinó experimentar amb la percepció i esbrinar què passa quan cos i càmera es converteixen en una única màquina de veure i de sentir.

Mentre que a Binocular Zoom (1969) dues càmeres operen simultàniament emulant el funcionament de l’ull humà, a Sunset to Sunrise (1969) la càmera explora sistemàticament la volta celeste, escombrant-la en espiral, des de l’horitzó fins al zenit i viceversa, fins a fer desaparèixer tota noció d’espai. En algunes obres, com Roll (1970) o Helix/Spiral (1973), Graham enregistra una mateixa acció amb dues càmeres que funcionen com a camp i contracamp, o com si l’una observés des de «fora» i l'altra des de «dins». Realitzada també en aquests anys, Past/Future Split Attention (1972) posa el focus en la noció del temps en la percepció pròpia i la dels altres situant dues persones en un mateix espai o present: mentre la primera prediu la conducta futura de la segona, aquesta explica el passat de la primera. Més endavant, influït per lectures psicoanalítiques, a més del seu interès per la percepció i l’espai, Graham s’interessa també per la interacció amb el públic en obres tan emblemàtiques com Performer/Audience/Mirror (1975).


Fitxa tècnica

Títol original:
Roll
Número de registre:
2977
Artista:
Graham, Dan
Data de creació:
1970
Any d'adquisició:
2007
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Projecció sincronitzada en dues parets oposades de dues pel·lícules Super8 transferides a 16mm, color, sense so, 1 min 11 s
Número d'edició:
Ed. 1/10 + 2 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Roll by Dan Grahham. Tots els drets reservats.
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.