Carregant...

Rock my Religion, 1982-1984

Rock la meva religió, 1982-1984

Acostumats a un cert minimalisme i a l’anàlisi de fenòmens perceptius vinculats a la recepció de l’obra d’art per part de l’espectador, Rock my Religion (1982-1984) es desmarca d’aquesta manera de treballar pròpia de Dan Graham als anys setanta. Ja a finals d’aquesta dècada i a començaments dels vuitanta, aquest artista obre el seu camp d’interès cap a fenòmens de caràcter més social. Partint d’un article d’assaig que havia escrit amb el mateix títol, Graham construeix aquest vídeo de quasi una hora de durada. L’artista hi analitza les pràctiques del punk-rock més intel·lectualitzades que havien sorgit a Nova York a la segona meitat dels anys setanta i que estaven representades per figures com Patti Smith –segons Graham, «la primera que va fer evident la veritat que el rock és una religió».

En lloc de desplegar una lectura sociològica sobre la industrialització de la música i la seva massificació, Graham aposta per una anàlisi antropològica vinculant aquest fenomen propi de la cultura contemporània amb la ritualitat de les cultures primitives. Graham llegeix els codis de veneració i de seguiment de les estrelles del rock com una secularització de les conductes d’algunes comunitats religioses del protestantisme més intransigent com són els Shakers. Una tesi agosarada que equipara la pràctica de danses per entrar en trànsit i l’abnegació incondicional cap al líder d’aquestes comunitats amb les conductes i actituds dels consumidors adolescents dels suburbis americans dels anys cinquanta, després de la Segona Guerra Mundial, i amb la contracultura dels seixanta, el context on va créixer el fenomen del rock. Graham construeix un collage fílmic complex que incorpora textos, performances i enregistraments de grans concerts i que ha influït en artistes posteriors com Mike Kelley i Paul McCarthy i en músics com la banda Sonic Youth.


Fitxa tècnica

Títol original:
Rock my Religion
Número de registre:
2180
Artista:
Graham, Dan
Data de creació:
1982-1984
Any d'adquisició:
2006
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color i b/n, so, 55 min 27 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Família Rumeu
Copyright:
© Rock my Religion by Dan Graham. Tots els drets reservats.
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.