Avui, el museu és reconegut per la seva gran capacitat d’obertura crítica i reflexiva al voltant de l’art i el pensament, pel fet d’oferir una programació de qualitat i per haver consolidat un programa de recerca i investigació d’excel·lència, aspectes que l’han convertit en un referent a nivell internacional.

Al llarg d’aquests anys el museu s’ha situat al capdavant gràcies a una praxi museística pròpia, singular i sovint innovadora, i ha sabut actuar com a espai de controvèrsia i debat, fet que l’ha dotat d’un gran dinamisme i d’una molt bona relació amb el sector artístic i cultural no sols de Catalunya. Al MACBA hi han confluït els moviments i les veus més destacades de la contemporaneïtat, en una tensió sempre equilibrada entre el seu paper institucional i la seva voluntat transformadora i crítica de la societat.

Ara, després de més de vint anys, el museu s’enfronta a una nova etapa que, lluny de voler ser rupturista amb el passat recent, proposa un procés de desenvolupament i avenç d’acord amb una nova visió i amb noves oportunitats que poden ser de gran calat per al seu futur.

La meva obra és el meu cos, el meu cos és la meva obra.
Helena Almeida