Activitats Grups de treball

Jordi Colomer. 1a sessió P2P d'igual a igual

I si...?

10 al 24 oct. 2018

18 h

Jordi Colomer

Jordi Colomer "L'Avenir", 2011 (captura de pantalla)

«L’espai urbà està constituït per tot el que s’oposa a qualsevol estructura solidificada, ja que és fluctuant, efímer, escenari de metamorfosi constants...»1

«És molt més fàcil treure or dels homes que dels rius!
Així que aquí també hi podríem construir una ciutat.
I l’anomenarem Mahagonny.
Que vol dir: Teranyina.»2

«Hi ha una cosa molt important que és caminar. Hi ha diverses escales per conèixer una ciutat; al capdavall, tot això gira entorn de la idea de triar un lloc, on passarà alguna cosa. Triar el lloc o els llocs.»3

I si el museu no fos un lloc per contemplar obres d’art, ni documents, ni imatges, ni andròmines?

¿I si fos un lloc per saltar més amunt? I si fos un lloc per dormir? O un lloc per fer-hi baralles de galls, o per vendre i comprar cerveses, coca-cola, pinxos moruns, netejar vidres, omplir les columnes d’un excel, prendre el sol? Un lloc per passejar-s’hi armat fins a les dents, demanar almoina, escopir a terra? I si el museu fos un lloc de reunió de taxistes? Un lloc per orinar a la nit, per picar pedra, per esmolar ganivets, per saludar desconeguts, per tirar-se a terra, per consultar mapes, per cridar secrets als quatre vents, per parlar amb els avantpassats? I si el museu fos un lloc per amagar-se, un lloc per a la reparació de telèfons? I si fos, simplement, un lloc per aixoplugar-se quan plou, per tirar pedres, per comptar fins a infinit, per mirar postes de sol, per maleir dictadors, per pentinar-se amb la clenxa al mig?

Per a Michel de Certeau, un lloc és un indret on les coses estan organitzades segons un ordre establert. L’espai és «el lloc practicat». El lloc esdevé espai quan hi ha moviment, direcció, temporalitat; d’aquesta manera, els habitants accionen els llocs i els transformen en espai, sempre subjecte a ser mutat, sempre en curs de ser actualitzat. L’espai com a lloc en transformació. Seguint Certeau, la ciutat és un text que els habitants s’apropien i transformen mitjançant «la seva manera de fer».4

Aquest taller ens convida a prendre el lloc del museu on ens reunim, l’edifici del MACBA, com un espai susceptible de lectura, un fragment de la ciutat.

On acaba el museu? On comença el carrer si obrim totes les portes? On comença el museu si no parem de caminar?

On és el museu si les obres d’art, documents i imatges són invisibles, si només hi queden els personatges, els agents, les actrius, els grups, les empleades, els habitants, els policies, els lladres, les nenes, les velles?


Al començament ens prendrem un temps per a una lectura individual, i després farem una lectura compartida, en grup. Desplaçar-se en l’espai i enumerar-ne les modalitats. Aturar-se en el temps. Obtenir gestos, col·leccionar signes, desxifrar convencions, identificar sospitosos, traçar mapes de les mirades, reunir-se, ordenar, contrastar, estructurar, classificar, relacionar, inventariar, inventar-s’ho tot, regalar-ho a les que no tenen res, interpretar i esperar el retorn.

Programa

DIMECRES 10 I 24 D'OCTUBRE, DE 18 A 20.30 h
Lloc:
Aula 0

En col·laboració amb:

Inscripció

Gratuït, amb inscripció prèvia.

Contacte

educacio@macba.cat
Tel. 93 412 14 13

Informació de contacteGràcies al mecenatge educatiu de la Fundación Banco Santander. Som conscients que per contribuir a l’art contemporani cal donar suport a l’ensenyament i promoure un sistema pedagògic que refermi la creativitat i l’experiència estètica.

La Fundación Banco Santander comparteix plenament aquesta filosofia amb nosaltres, i és per això que un any més col·labora amb el MACBA actuant com a mecenes del seu Programa de Formació Permanent del Professorat.

#CiutatOberta Participa a la conversa!

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.