al

Aquesta va ser segona exposició retrospectiva –la primera a Barcelona– dins l’estat Espanyol que es dedicava a Vassily Kandinsky (Moscou, 1866 – Neuilly-sur-Seine, 1944), el gran artista rus, pioner de l'abstracció. S’hi van mostrar 36 peces, procedents dels fons del Centre Pompidou de París, que conté una de les col·leccions més completes de l'obra de Kandinsky.

A la mostra, comissariada per Victòria Combalia, es va prioritzar, d'una banda, la representativitat de totes les etapes de l'obra kandiskiana i, de l'altra, la il·lustració dels processos de treball que l'artista va seguir en la realització de les seves peces, i amb aquest propòsit s’hi van incloure un bon nombre de dibuixos preparatoris i aquarel·les.

El recorregut cronològic comprenia des de l’expressionisme de Der Blaue Reiter fins al sentit lúdic i orgànic de la seva etapa parisenca, passant pel geometrisme i la claredat de l'època de la Bauhaus. La seva última etapa pictòrica, injustament tractada durant molts anys, també va quedar molt ben representada amb obres com Bleu de ciel (1940).

L'exposició donava compte, a més, de la qualitat de precursor de Kandinsky en moviments posteriors tan diversos com l'abstracció lírica, el tachisme o l'expressionisme abstracte nord-americà.

Es tracta de la segona exposició retrospectiva -la primera a Barcelona- que té lloc a Espanya del gran artista rus, pioner de l'abstracció. Mostra un total de 36 obres procedents de la col·lecció del Centre Georges Pompidou de Paris.

Donada l'escassetat d'obres de Kandinsky a Espanya (només dues obres al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía) i d'exposicions realitzades fins a la data, la mostra té com a principal objectiu donar a conèixer a un públic ampli tota la trajectòria artística de Kandinsky, a partir dels fons de la col·lecció del Centre Pompidou, una de les tres més importants del món sobre el pintor.

La comissaria de la mostra, Victòria Combalia, ha buscat en primer lloc la representativitat de totes les etapes de l'obra kandinskiana, així com la bellesa de les pròpies peces. En segon lloc, s'inclouen dibuixos i aquarel·les, a través dels que es posen en evidència alguns dels processos de treball utilitzats per Kandinsky en la realització de les seves obres. Es poden veure tant dibuixos preparatoris a quadres com versions posteriors. Hi haurà també diversos exemples d'experimentacions que l'artista va realitzar, segons les seves pròpies paraules, "sobre els elements bàsics de tota obra pictòrica" i que va publicar en llibres tan fonamentals com "Punt i línia sobre el plànol", el 1926.

La selecció inclou una obra mítica dins l'art del segle XX: l'anomenada Primera aquarel·la abstracte, antigament datada en 1910 i ara revisada pels experts i datada en 1913. El recorregut cronològic compren des de l'expressionisme del Blaue Reiter, fins al sentit lúdic i orgànic de la seva etapa parisina, passant pel geometrisme i la claredat de l'època de la Bauhaus.

Entre d'altres obres, s'inclou la Composició IX, un oli datat en 1936, o bé l'esbós per Dans le carré noir, de 1923, així com Lleuger, de 1930, actualment en dipòsit a l'Hôtel Matignon. L'última època, avui en dia en reconsideració crítica després d'haver estat injustament tractada durant molts anys, està molt ben representada, especialment amb l'oli Bleu de ciel, de 1940.

Mostrant alguns esbossos, l'exposició revela l'extraordinari procés de treball de Kandinsky en els seus passos cap a l'abstracció. Aquest recorregut il·lumina la seva qualitat de precursor de moviments posteriors tan variats com l'abstracció lírica, el Tachisme, o l'Expressionisme Abstracte americà, per no esmentar els lligams que l'unien amb coetanis seus com Paul Klee o Joan Miró.

El catàleg editat amb motiu de l'exposició compta amb l'aportació inèdita de dos especialistes en l'obra kandinskiana: Georgia Illetschko, que analitza els dibuixos de Kandinsky i Michel Draguet, que escriu sobre el concepte de "necessitat interior". Es complementa amb un text de la comissaria de l'exposició, Victòria Combalia, i un bon nombre de documents sobre la vida de Kandinsky.