L’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN, per les sigles en castellà) va irrompre en l’escena política mexicana la matinada de l’1 de gener de 1994. Armat amb fusells i comunicats poètics, aquest alçament indígena va saber qüestionar els discursos neoliberals i primermundistes que el govern de Carlos Salinas de Gortari havia venut a Mèxic i a l’estranger en el seu esforç per consolidar l’establiment del primer Tractat de lliure comerç d’Amèrica del Nord (TLC-AN). Però, a més, l’EZLN va ser capaç de crear vincles entre els greuges històrics que havien patit les seves comunitats indígenes i la mena de neocolonialisme intern que perpetuaria la implementació total del neoliberalisme a la regió. D’aquesta manera, l’EZLN va ser un dels primers grups –i un dels més vociferants– a iniciar un moviment social a escala nacional i mundial en contra de la globalització.

l’EZLN no tan sols va representar un innovador moviment antineoliberal indígena, sinó que també va saber seduir els imaginaris politicoculturals de la nació i del món. Els comunicats poètics del subcomandant Marcos, la gràfica neozapatista, el simbolisme del passamuntanyes, l’ús efectiu de les incipients comunicacions digitals, tots aquests van ser elements que van contribuir a la causa. Aquesta presentació oferirà un recorregut pels recursos culturals que va utilitzar l’EZLN per comunicar les seves demandes, obtenir el suport popular a Mèxic i forjar xarxes de suport estrangeres durant els primers anys de la seva emergència en l’escena política nacional i mundial.

Nasheli Jiménez del Val és investigadora i professora d’Estudis de Cultura Visual. Del 2014 al 2018 va ser investigadora associada «C» a l’Institut de Recerques Estètiques de la UNAM, on va dur a terme la recerca «Muerte violenta. Imágenes de escarmiento, sensacionalismo y denuncia en México (1994-2012)». Ha estat investigadora postdoctoral Marie Curie-Beatriu de Pinós, professora d’Estudis Llatinoamericans a la Universitat de Stirling i investigadora convidada Getty a l’Institut National d’Histoire de l’Art. Va obtenir el doctorat en Estudis Culturals a la Universitat de Cardiff, i el màster en Estudis Polítics i Socials i el grau en Comunicació Gràfica a la UNAM. La seva publicació més recent es titula Evidencia de un asesinato. Colosio y las imágenes de muerte violenta.Actualment, desenvolupa el projecte de recerca «Visualidad, autoridad y contra-miradas en la era de la necropolítica».

Les inscripcions a la conferència estan tancades, però es pot seguir per streaming, sense opció a fer preguntes. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Contingut relacionat