al

“Els orgasmes, com la terra, són de qui els treballa”. Aquesta és la frase que travessa diverses veus implicades en Las muertes chiquitas. Es tracta d’un projecte en què Mireia Sallarès recull moments del seu viatge de quatre anys per Mèxic, acompanyada de la càmera i d’un rètol lluminós de neó amb aquest mateix títol. La terra –en aquest cas, la mexicana–, sota la superfície més o menys òbvia de la realitat, es densifica amb subjectivitats i arrels, conflictes i desitjos. Els orgasmes –en aquest cas, els femenins–, compartits o solitaris, catàrtics o frustrats, són un possible punt de partida per establir nexes entre el que és públic i privats, entre el que és eròtic i és polític.

L’àmbit íntim de la sexualitat se situa d’aquesta manera en l’escena del plaer públic, és a dir, de l’erotisme construït mitjançant mecanismes de transacció i control ideològics, religiosos i culturals. La peça central del projecte és el llargmetratge documental que enregistra alguns moments de les entrevistes amb diverses dones mexicanes i que es presenta al MACBA en dues sessions; en la primera, la mateixa Sallarès farà una lectura a sales, que ens aproparà al context en què es desplega el projecte.

[Fragment traduït del text Pluralidades orgásmicas escrit per Helena Braunštajn el setembre del 2010]

La presentació de Las muertes chiquitas es fa en col·laboració amb el CA Tarragona Centre d’Art, on Mireia Sallarès presenta Monuments del 18 de maig al 28 de juliol del 2013: www.catarragona.net

Amb la col·laboració de:
CA Tarragona
Las muertes chiquitas (fotograma)

Programa

Dissabte 25 de maig de 2013, a les 17.30 h
Projecció de la primera meitat de la pel·lícula

Dissabte 1 de juny de 2013, a les 17.30 h
Projecció de la segona meitat de la pel·lícula

Mireia Sallarès (Barcelona 1973), és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i va cursar estudis cinematogràfics a la New School University i a la Film & Video Arts de Nova York. Treballa com a realitzadora independent de documentals i viu en trànsit entre Barcelona, Mèxic DF i altres ciutats, on du a terme els seus projectes artístics.

La seva última exposició, Monuments, que tindrà lloc del 18 de maig al 28 de juliol en el CA Tarragona Centre d’Art aplega els seus cinc projectes més destacats dels últims deu anys, com ara Le camion de Zahïa, França, 2003-2005; Mi visado de modelo II, Estats Units, 2003-2005; Las muertes chiquitas, Mèxic, 2006-2009; Las 7 cabronas e invisibles de Tepito, Mèxic, 2009, i Se escapó desnuda, Veneçuela, 2011-2012.

Sallarès ha exposat a la Fundació Miró de Barcelona, al Museo de Arte Carrillo Gil de Mèxic, a l’Americas Society de Nova York, a l’Organización Nelson Garrido de Caracas, al Centro Cultural Montehermoso de Vitòria, al Laznia Centre for Contemporary Art de Gdansk, a Polònia, a la Galleri Image d’Aarhus de Dinamarca, al OK Centrum de Linz a Àustria, i a la Capella de Barcelona, entre d’altres.

Programes públics MACBA
Tel. 93·481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat
La meva obra és el meu cos, el meu cos és la meva obra.
Helena Almeida