Dilluns, 15 de novembre del 2021

Les quatre pel·lícules d’artista que componen Mascareta 19. Codis de violència domèstica ofereixen diverses perspectives sobre un mateix tema, la violència domèstica, que s’ha captat en tota la seva extensió i urgència. Cada obra expressa una sensibilitat única, amb llenguatges i enfocaments que comprenen des d’un documental d’estil exposé fins a una exploració psicològica simbòlica de les dinàmiques d’una relació.

Mascareta 19 és el nom d’una campanya que va llançar el president Pedro Sánchez en resposta a la crida del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en relació amb l’alarmant augment de casos d’abús durant la pandèmia, en la qual moltes dones, a causa del confinament, s’han quedat atrapades a casa i no han pogut demanar ajuda.

En un món digitalment hiperconnectat, però físicament separat, les víctimes de violència domèstica s’han trobat en un estat de doble aïllament, sense poder comunicar-se amb el món exterior. La situació ha propiciat la creació d’un senyal d’alarma, una paraula en codi que les víctimes de violència poden fer servir a les farmàcies de tot Espanya per alertar el personal i començar un procés de resposta d’emergència.

Amb un projecte que al·ludeix directament a aquesta campanya, la Fondazione In Between Art Film ha volgut posar el focus en aquesta emergència global i, alhora, ajudar els artistes, dotant-los de suport concret per produir nou material en un moment en què totes les iniciatives artístiques han quedat pausades.

Organitzat per
Loop
Logo Art Film
Fotograma de la pel·lícula Muse d'Elena Mazzi

Programa

18:00 h

Presentació d’Alessandro Rabottini (director de la Fondazione In Between Art Film)

18:15 h

Projeccions

 

Eva Giolo, Flowers blooming in our throats, 2020.

16 mm escanejat en un arxiu digital (8' 42'').
Eva Giolo (Brussel·les, 1991) és una artista visual que fa servir estratègies documentals per explorar històries personals i familiars a través d’una perspectiva intensa que sintonitza plenament amb les experiències de les dones. Flowers blooming in our throats es va gravar en 16 mm tot just després del confinament per la COVID-19. És un retrat poètic i íntim dels fràgils equilibris que regeixen la nostra vida quotidiana en un entorn domèstic.

 

 

Adrian Paci, Vedo rosso (I See Red), 2020.

Projecció digital (11' 38'').
Des de finals dels anys noranta, Adrian Paci (Shkodër, Albània, 1939), ara establert a Milà, desenvolupa una pràctica artística que inclou vídeos, pel·lícules, fotografia i instal·lacions. Un tema central de la seva obra és el desplaçament, que Paci analitza a través de representacions de migracions globals i llenguatge poètic i metafòric que explora com canvien les imatges i com aquestes es mouen entre el cinema i la pintura, la natura canviant de la memòria personal i les relacions entre història, realitat i imatge en moviment.

 

 

Elena Mazzi, Muse, 2020.

Projecció digital (13' 30'').
La visió artística d’Elena Mazzi (Reggio Emilia, 1984) aborda les relacions humanes amb el seu entorn. Amb un enfocament principalment antropològic, explora i registra la identitat personal i col·lectiva d’un territori concret, tot destacant les diverses formes d’interacció i transformació. En el vídeo Muse, Elena Mazzi condueix els espectadors al malson de la violència de gènere a través de la bellesa desorientadora de les estàtues gregues i romanes a l’Antiquari del Palazzo Grimani de Venècia.

 

 

Basir Mahmood, Sunsets, every day, 2020.

Projecció digital (15').
Basir Mahmood (Lahore, 1985), actualment establert a Amsterdam i originalment format com a escultor, fa servir el vídeo i la fotografia com a mecanismes implicats en la construcció del llenguatge cinemàtic per explorar aspectes polítics i estètics de la vida quotidiana. Sunsets, every day és el resultat d’una investigació que l’artista ha dut a terme sobre el procés, tant físic com cinemàtic, implicat en la creació d’imatges de violència domèstica.

 

19:00 - 19:40 h

Preguntes i respostes amb Paola Ugolini i Leonardo Bigazzi, comissaris del cicle

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.