al

L’Hemisferi Dret és la part del nostre cervell encarregada de gestionar les emocions, i a partir d’ara també serà una nova manera d’explorar la Col·lecció MACBA.

L’Hemisferi Dret - Recorreguts emocionals per la Col·lecció MACBA proposa una visita diferent que es construeix a partir de les reaccions de l’alumnat davant les obres, ja siguin d’atracció, d’indiferència, de curiositat o de rebuig. En aquest sentit, el paper de l’educador queda en un pla secundari i són els mateixos alumnes els qui trien les peces que formaran part del recorregut. La selecció d’obres de la visita no ve donada pel museu, sinó que respon a l’experiència estètica i emocional del directe.

Com a projecte, L’Hemisferi Dret és un recurs transversal a tot el currículum escolar que pren l’experiència artística com a eina de reflexió per conèixer i valorar la realitat del món contemporani. Es treballa en dues fases: la primera té lloc a l’aula, amb el suport d’un material adreçat especialment al professorat amb recursos pensats per generar els diàlegs i les activitats proposades. La segona fase comprèn la visita al museu, on els joves tindran l’ocasió de confrontar-se directament amb les obres de la Col·lecció MACBA.

L’Hemisferi Dret és un projecte per al MACBA creat pel comissari independent David Armengol, el col·lectiu Avalancha i l’artista Jordi Ferreiro, i consta de diverses càpsules individuals de caràcter monogràfic.

CÀPSULA 1: Gordon Matta-Clark
#arquitectura
Treballa amb els conceptes d’arquitectura, espai, cos i ruïna a través de l’obra de Gordon Matta-Clark, que es defineix com a «anarquitecte». L’artista intervenia en edificis ja existents seccionant-los, tallant-ne parts o fent formes geomètriques que en modificaven l’estructura. L’objectiu de la pràctica és aproximar-se amb rigor als procediments artístics de Matta-Clark des d’una activitat grupal pensada per intervenir físicament en l’espai de l’aula.

CÀPSULA 2: Esther Ferrer
#cos
Està centrada en el treball d’Esther Ferrer, una artista clau en la concepció de la performance, el treball corporal i les relacions emocionals entre l’individu i el lloc. La pràctica pren com a punt de partida el cos i el mobiliari impersonal de l’aula per generar experiències en primera persona, a partir de les quals investigarem la nostra relació amb els altres. Es potenciarà el treball col·lectiu i reflexiu, amb moments d’intensitat màxima en els quals podrem manifestar amb total llibertat allò que som per compartir-ho amb els altres.

CÀPSULA 3: Miralda
#happening
Aquesta càpsula ens descobreix el treball de Miralda, artista que es serveix del happening, l’art de l’esdeveniment i el ritual col·lectiu per portar la pràctica artística a l’espai públic. El color i els aliments prenen una importància cabdal en la seva obra. Per a l’activitat pràctica es convida a participar en una acció de creació col·lectiva amb l’objectiu de fer visibles els lligams que generen el concepte de comunitat dintre de l’aula. Com que entenem l’art com un procés, i no com un resultat tancat, donem més importància a l’aspecte vivencial i experimental de la proposta que no pas al resultat formal final.

Visita de l'IES Miquel Biada de Mataró, 2013. Foto: Miquel Coll

Programa

DE DILLUNS A DIVENDRES, AL MATÍ I LA TARDA (EXCEPTE DIMARTS)
Lloc: Sales del museu
Durada de l’activitat: 90 min
Preu: 80 € / Grup classe

PRÉSTEC MATERIAL
Per poder disposar del material, l’heu de sol·licitar directament al MACBA. Préstec gratuït

VISITA AL MUSEU
Càpsula 1: activitat lligada a la Col·lecció MACBA 31.
Càpsula 2: activitat lligada a la Col·lecció MACBA 31.
Càpsula 3: activitat lligada a l’exposició Miralda. MADEINUSA

Telèfon d’atenció per a grups i programes educatius 93 412 14 13
educacio [at] macba [dot] cat


Continguts relacionats

Imatges

L’hemisferi dret