Divendres 16 de febrer de 2024

L’African Futures Institute (AFI) es va fundar el 2021, al principi com a resposta a la incapacitat de l’ensenyament contemporani de l’arquitectura per abordar els reptes creatius, socials i polítics que planteja la inclusió de la raça com a categoria significativa en l’estudi i la configuració dels nostres entorns construïts. Després de la 18a Exposició Internacional d’Arquitectura de La Biennale di Venezia, The Laboratory of the Future, la trajectòria de l’AFI ha canviat. Aquesta xerrada de 45 minuts, que inclou vídeos, clips de so i gravacions, analitza cap a on, per què i com s’encamina l’AFI en el futur.

Amb el desig còmplice de treure a la llum espais possibles de les realitats africanes a Europa, Leve s'alia amb Top Manta. Una comunitat barcelonina provinent del Senegal, una Àfrica feta des de lluny, creada pels 'manters'. Venedors informals que, marcats pel racisme institucional, es veuen forçats a vendre bambes o complements damunt llençols (“la manta") estesos pels carrers de les ciutats. Van ser ells qui el 2015 van fundar el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i, el 2017, van crear la cooperativa Top Manta per fabricar moda basada en criteris ètics. Aquesta trobada entre arquitectura i diàspora africana ha incentivat la producció de relats i arquitectures alternatives a les hegemòniques, interpel·lant-nos a pensar la ciutat d'altres maneres. Seguint el peix vol ser l'assaig d'aquest treballar conjunt.

Aquesta presentació s’emmarca en la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023 amb el projecte Seguint el peix de Leve i Top Manta, organitzat per l’Institut Ramon Llull. La conferència acabarà amb una cloenda performativa a càrrec de l'equip de Seguint el peix, amb la col·laboració especial del músic Dani Pulmón.

Aquesta activitat es presenta en el marc de Cançó per a molts moviments, un experiment efímer en què la planta baixa del MACBA es converteix en escenari de trobades, converses i escoltes compartides. Comissariat per María Berríos i Sabel Gavaldon.

Organitzat per
Institut ramon llull

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

 


Exposició