al

A les vores del projecte expositiu comissariat amb Teresa Grandas i l’equip del MACBA, des dels afores mateix, des de les arestes, es proposa una lectura radical («buscar les arrels és una forma subterrània de l’aeri anar-se’n per les branques», José Bergamín) de l’obra de Joan Brossa. Segrestat per l’aristocràcia catalanista, per l’avantguardisme socialdemòcrata, per la burgesia nacionalista, successivament, es pretén llegir, ai senyor!, un Brossa subaltern, veritable condició del menestralisme encunyat per Pere Gimferrer, un Brossa que parla des de baix, algú sense biblioteca, sense formació acadèmica, però amb una veu tan pròpia com baixa. Aquesta veu baixa que reclamava João Cabral de Melo, que no té res a veure amb l’intimisme sinó amb la condició de classe.

D’alguna manera es tracta de descolonitzar Brossa, de fer del seu desclassament una potència, la que es belluga per sota dels seus projectes culterans, avantguardistes i lumpen-proletaris. I de fer-ho a contrapèl, com volia Walter Benjamin, des de la lectura d’un no catalanoparlant que, al seu torn, sap que el fonament de la parla de Brossa es troba en la seva veu, en el ressò material i polític de les seves frases, en la performativitat d’aquest dir, en les conseqüències de l’acte fonador, i que, malgrat tot això, malgrat que sàpiga que l’essència, el què és?, el nucli fosc de la cosa li està vedat, o potser gràcies a aquest fet, es fixa més en com funcionen les paraules i les coses del poeta que no pas en allò que són.

Pedro G. Romero

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Joan Brossa "Eclipsi", 1988

Programa

DILLUNS 11 I DIMARTS 12 DE DESEMBRE, de 18 a 20 h. 1a sessió:11 DE DESEMBRE, DE 18 A 20 h
Visita comentada a l’exposició Poesia Brossa amb Pedro G. Romero
Lloc:
Sales de l’exposició

Pedro G. Romero, co-comissari de la mostra, ens guiarà a través de l’exposició per aprofundir en els criteris i les perspectives que han fonamentat aquesta lectura singular de l’obra de Joan Brossa. És realment, com ell mateix afirma, la lectura d’un outsider? Veurem com la poesia adquireix dimensió performativa alhora que ens endinsem en els reptes de la tasca curatorial.

2a sessió: 12 DE DESEMBRE, DE 18 A 20 h
Comentaris i notes al text «Hablar Brossa» de Pedro G. Romero
Lloc: Auditori del Convent dels Àngels.

En aquest assaig, Pedro G. Romero remunta el camí cap a la veu original ― «les condicions polítiques i econòmiques també són cordes vocals»― del poeta «més radical que ha donat mai la llengua catalana». És una manera de fer, de dir, molt particular, però que es pot constel·lar en el temps i en l’espai.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Exposició