Dissabte 9 de març de 2024

Què implica fer art en l’actualitat? Com poden els artistes representar la solidaritat i contribuir a la construcció d’infraestructures per a la resistència cultural en un moment d’impunitat i violència genocida? En aquest diàleg, els artistes Yazan Khalili (membre principal de The Question of Funding) i Erick Beltrán (lumbung press) parlaran del paper de la producció artística i de com crear espais per a noves formes d’unió que permetin fer front a diverses formes d’injustícia

La conversa parteix de l’experiència compartida dels artistes com a membres de diferents col·lectius, plataformes i experiments d’organització autònoma. Un d’ells és documenta 15 (2022), comissariada per ruangrupa i basada en la tradició del lumbung, els graners comunals d’Indonèsia. Com a pràctica de col·lectivitat, lumbung fa referència al dipòsit de recursos comuns per redistribuir-los en benefici a llarg termini dels membres d’una comunitat. 

La pràctica col·lectiva d’impressió lumbung press, amb seu a Barcelona, sorgeix d’aquest context. Ocupant l’espai intermedi entre la funció d’una impremta cooperativa i d’una editorial independent —on els creadors es fan càrrec dels mitjans de producció—, està fonamentada en la transmissió directa i sense intermediaris de la recerca artística i l’activisme social. Des de la seva creació a documenta 15, lumbung press ha distribuït més de 50.000 impressions gratuïtes per exposicions i manifestacions d’arreu del món. 

The Question of Funding, col·lectiu palestí de producció cultural i organització comunitària en creixement, també va participar en l’última edició de documenta, fet que va provocar una enorme polèmica als mitjans de comunicació alemanys. A través de la documentació, la interrogació i la divulgació de recursos i de coneixement al voltant del paper polític i econòmic de la labor cultural, té per objectiu repensar l’economia subvencionada i el seu impacte en les infraestructures culturals de Palestina i del món.

Activitat en col·laboració amb Hangar, on Yazan Khalili participa en el programa Alto el foc el dilluns 11 de març. Aquesta activitat es presenta en el marc de Cançó per a molts moviments, un experiment efímer en què la planta baixa del MACBA es converteix en escenari de trobades, converses i escoltes compartides. Comissariat per María Berríos i Sabel Gavaldon.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

 


Exposició