al

Dirigit per Beatriz Preciado amb la participació d'Aimar Arriola, Alex Brahim, Max Jorge Hinderer Cruz, Miguel A. López, R. Marcos Mota, Alicia Navarro, Fernanda Nogueira i Marc Siegel

El PEI Obert comprèn les activitats obertes al públic programades pel Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA.
Organitzades en diversos formats –debats públics, seminaris, tallers, programes audiovisuals i conferències–, aquestes activitats comparteixen i donen visibilitat a les línies de recerca desenvolupades pel PEI, que també s'articulen amb el programa d'exposicions i d'activitats del MACBA.

Aquest seminari qüestiona la historiografia feminista, gai, lesbiana i queer anglosaxona, els seus conceptes centrals i les seves temporalitats, i els confronta amb la producció micropolítica del sud i dels contextos dictatorials, postdictatorials i postcolonials, des d'Amèrica Llatina fins a l'Estat espanyol. Aquí el sud no és un simple emplaçament geogràfic, sinó una contratopia que permet deconstruir els sabers i les pràctiques capitalistes i colonials del nord. Alhora, tractarem de donar compte del pas des de les estètiques camp i les polítiques queer a una multiplicitat de pràctiques de dissidència de gènere i de guerrilla sexual descolonials i postidentitàries que posen en qüestió les tècniques hegemòniques de producció de la diferència sexual i les seves institucions de reproducció cultural.

Amb la col·laboració de:
AECID
Sergio Zevallos (Grupo Chaclacayo), amb la col·laboració de Frido Martin, de la sèrie "Rosa Cordis", 1986. Cortesia Sergio Zevallos

Programa

Dilluns 19 i dimarts 20 de novembre

Dilluns 19 de novembre, de 17 h a 21 h
DESCOLONITZAR LA HISTORIOGRAFIA CAMP
17 h Beatriz Preciado
Campceptualismes del sud. Ocaña i la historiografia espanyola
18 h Marc Siegel
Creure en Jack Smith
19 h descans
19.15 h Max Jorge Hinderer
Dins l'Heliocòpter. De Tropicália a Tropicamp (Hélio Oiticica)
20 h R. Marcos Mota
Secta Ciència Ficció Travesti

Dimarts 20 de novembre
MARIQUES, BOLLOS, CUTRES I FLAMENQUES CONTRA LA DICTADURA

10.30 h Presentació a càrrec de Beatriz Preciado
10.45 h Aimar Arriola
Dissidències cutre-petardo-punk. Casos i pràctiques (Euskadi/Andalusia/Xile)
11.45 h Alicia Navarro
Cos feminista, cossos fragmentats i cossos adherits en l'estètica flamenca
12. 30 h Descans
12.45 h Fernanda Nogueira
Metamorfosi ambulant. La desidentificació carnavalesca de Ney Matogrosso en la militadura brasilera

18 h Alex Brahim
Revienta incendiario. Algunes pràctiques de dissidència sexual en l'esfera pública a través de l'art a Colòmbia
19 h Miguel López
Marica barroca asesina. Travestisme i "revolució" comunista al Perú dels anys vuitanta
20 h Debat i tancament de la sessió

PARTICIPANTS
Aimar Arriola. Comissari i investigador. Ha cursat el Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA i el Curatorlab de la Universitat Konstfack d'Estocolm.
Alex Brahim. Comissari independent. Transita gestió, producció, programació, comunicació i activació cultural.
Max Jorge Hinderer Cruz. Candidat al doctorat en Filosofia per l'Acadèmia de Belles Arts de Viena. Publica assajos sobre l'economia política de substàncies psicoactives, història colonial i teoria estètica, crítiques culturals i traduccions en diversos formats i revistes internacionals.
Miguel A. López. Escriptor, artista i investigador. És membre actiu de la Red Conceptualismos del Sur (RCS) des de la seva fundació el 2007. Ha estat becari del PEI-MACBA durant 2008-2009.
R. Marcos Mota. Travesti sencera, artista de la nit.
Alicia Navarro. Historiadora de l'art, investigadora i escriptora independent. Postgraduada en Història de l'Art Contemporani i Cultura Visual per la Universitat Autònoma de Madrid el 2010.
Fernanda Nogueira. Investigadora, traductora i crítica literària, màster en Teoria Literària i Literatura Comparada per la Universitat de São Paulo i integrant de la Red Conceptualismos del Sur.
Beatriz Preciado. Filòsof/a i activista queer. Doctora en Filosofia i Teoria de l'Arquitectura per la Universitat de Princeton i màster en Filosofia i Estudies de Gènere per The New School for Social Research de Nova York.
Marc Siegel. Professor de Cinema a la Universitat Goethe de Frankfurt. La seva recerca se centra en el cinema d'avantguarda i els estudis queer.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 79 00
pei [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Vídeos