Dimecres 9 de novembre de 2022

El poble originari dels Mixes, ubicat al nord-oest d’Oaxaca, Mèxic, s’anomena a si mateix ayuujkjä'äy, que vol dir “la gent de l’idioma florit”. No van ser mai conquerits. La seva resistència s’atribueix a la llegenda del rei Kondoy, un home amb poders sobrenaturals i una riquesa de coneixements. Ayuujkjä'äy ëy Konk: Una fabulació basada en un mite mixe és un projecte expositiu que reuneix tres projectes artístics de Mariana Botey i Brian Cross, Taka Fernández i Dr. Lakra, que aborden el mite des de diversos fronts partint del treball de camp i la investigació documental i iconogràfica. Alhora, l’anàlisi i la reflexió sobre tots aquests materials recollits apropa l’equip a l’estructura bàsica del mite i les seves implicacions socials, territorials, polítiques, espacials i paisatgístiques.

Com a part de la inauguració, Mariana Botey, artista, historiadora de l'art i teòrica, i Pablo Arredondo Vera, curador de l’exposició, presentaran el projecte en conversa amb Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA. Així mateix, Dr. Lakra i Brian Cross, dos dels autors de la peça inversiva que es mostra a l’exposició, punxaran discos i programaran a partir de la seva selecció digital de música llatinoamericana i tropical amb un èmfasi especial en noves expressions musicals del poble ayuuk, caracteritzat durant la història colonial per apropiar-se i reformular ritmes i estils musicals forans com ara la polca, el vals més tradicionalment  i ara el rap, el hip-hop o la cúmbia i el vallenato, entre d’altres. Una ofrena musical per la inversió còsmica del món!

Representació del rei Kondoy com a figura central abraçant el poble i la gent mixe, envoltat per una serp

Programa

18:30 h

Conversa inaugural. Places exhaurides

Amb la participació de Pablo Arredondo, comissari de l’exposició; Mariana Botey, historiadora de l’art, artista, curadora i crítica, i Elvira Dyangani, directora del MACBA.
19:30 h

Inauguració de l’exposició. Entrada lliure, sense inscripció

 

20:00 h

Sessió de DJ. Entrada lliure, sense inscripció

Sessió de DJ amb Dr. Lakra, artista interdisciplinari, col·leccionista i músic, i Brian Cross, fotògraf i cineasta.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició