Fons de la Col·lecció

Bruce Nauman 'Dance or Exercise on the Perimeter of a Square (Square Dance)', 1967-1968

Dance or Exercise on the Perimeter of a Square (Square Dance)

Dansa o exercici en el perímetre del quadrat (Dansa quadrada)

Fecha:
1967-1968
Tipo obra:
Enregistrament audiovisual
Material:
Pel·lícula 16 mm transferida a vídeo, b/n, so, 8 min
Medidas:
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Registre núm:
2220

ITINERÀNCIA DE L'OBRA

 • Fecha:
  14 des. 2011 - 25 març 2012
  Lugar:
  Fundació La Caixa, CaixaForum, Madrid

Bruce Nauman, nascut a Fort Wayne (Indiana) el 1941, és un dels artistes més importants i innovadors de l’art contemporani. La varietat de suports que utilitza, des del vídeo fins a l’holografia o el neó, reflecteixen la diversitat temàtica de la seva producció, en la qual investiga tant la naturalesa del procés creatiu com la naturalesa de la condició humana. Per a Nauman el procés de creació artística és tan important com l’art per ell mateix. “Què fa un artista quan es queda sol a l’estudi? La meva conclusió va ser que si jo era un artista i jo estava a l’estudi, llavors tot el que fes a l’estudi hauria de ser art... A partir d’aquest punt, l’art es va convertir més en una activitat i menys en un producte.”

Com molts artistes de la seva generació, Nauman rebutja la idea tradicional de l’obra d’art i la seva concepció com a objecte artístic independent, i defensa un art creat a partir de l’experiència real, de l’experiència del seu propi cos.

Per a Nauman, l’escultura és la pedra angular del seu treball, per això s’inspira en la participació o la performance per part de l’espectador inherent a tota obra escultòrica i entén el vídeo com una extensió de la seva escultura. Al final dels seixanta comença a fer una sèrie de treballs en què interpreta diferents activitats davant una càmera fixa.

Un altre dels interessos artístics de Nauman és expressar el pas del temps, el seu funcionament i la seva continuïtat; d’aquí que en aquesta època deixés de banda l’escultura com a suport i comencés a utilitzar el cinema i el vídeo com a nous mitjans per a les seves idees, i en especial el vídeo que li permet presentar una narrativa sense principi ni final i capturar l’estrany continuum de la seva pròpia vida. Però entén la càmera com a eina per documentar i capturar una activitat temporal i fer-la real, veritable.

En l’obra de Nauman podem trobar infinitat d’influències, especialment d’artistes contemporanis, però també d’altres disciplines com la literatura, la música, la dansa o el cinema. El treball de Nauman es pot emmarcar simultàniament en diferents corrents artístics com: l’art conceptual i el body art, per la utilització i la manipulació del seu propi cos com a procés de creació artística, i el video art. A més, influeixen en la seva obra la tradició Dadà, i la seva figura principal Marcel Duchamp; Jasper Johns, amb l’obra del qual està en diàleg permanent; Andy Warhol com a cineasta experimental i la seva característica estructura antinarrativa; les recerques filosòfiques de Wittgenstein; les teories de la Gestalt sobre el coneixement del propi cos i la indagació de la conducta humana; Samuel Beckett i els personatges obsessius dels seus relats. També van influir en els seus treballs; personatges del món de la dansa i de la música, com els coreògrafs Merce Cunningham i Meredith Monk, de les teories dels quals adoptarà els moviments simples i repetitius, i els músics Steve Reich, La Monte Young i Karlheinz Stockhausen, que estudiaven les relacions entre repetició, intensitat i avorriment, i dels quals va agafar la idea d’enllaç continu que exportaria als seus vídeos.

Dance or Exercise on the Perimeter of the Square, 1967-1968

Per a aquesta pel·lícula Nauman va fer un quadrat a terra del seu estudi amb cinta adhesiva i cada costat del quadrat estava marcat en el seu punt mig. Començant per una de les cantonades, es movia metòdicament, al ritme d’un metrònom, a través del perímetre del quadrat, unes vegades mirant cap a l’interior i d’altres, cap enfora. Cada pas que fa és l’equivalent a la meitat de la longitud del costat del quadrat. Aquest és un dels studio films que Nauman va realitzar durant l’hivern del 1967 i el 1968.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

 • Estic preparant la meva primera visita al museu
 • Busco exposicions i activitats
 • Vull aprendre sobre art contemporani
 • Estic preparant una segona visita al museu
 • Soc un professional que es dedica a la investigació
 • M'agrada l'art contemporani
 • Soc artista o creador/a i busco inspiració
 • Soc professor/a o estudiant i busco informació
 • Vull col·laborar amb el museu (amics, patrocinis...)
Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.