Carregant...

Morceau d'art pas encore reconnu, 1967

Tros d'art encara no reconegut, 1967
Assemblatge, 74 x 63 x 7 cm

La vinculació de Jaume Xifra al món de l’objecte es remunta a les seves primeres obres. Però va ser a començament dels anys setanta quan, de retorn a París després d’una estada a Xile, va dur a terme diferents sèries de quadres-objecte alguns rituals, altres irreversibles o impossibles, i altres entesos com a “actes exorcistes”. Morceau d'art es troba entre aquests últims.

Morceau d’art o Tros d’art emmarca l’acció de penjar un quadre. En la superfície d’una tela emmarcada, un tros de totxo penja d’un cordill fixat en un clau. Enllaçant amb l’arte povera i l’art sense firma, Xifra adjudica l’estatus d’obra d’art a aquest material de desfet. Més que el resultat estètic, Xifra centra l’interès dels seus quadres-objecte en una reflexió sobre le regardeur o aquell qui mira el quadre i sobre valors com obra d’art, posteritat i altres vinculats a la pràctica artística. Suposen la radicalització d’un artista que equilibra humor, joc, poesia, crítica i paròdia. Anys més tard, al 1992, Jaume Xifra valorava aquestes obres com “una forma de radicalitzar la meva posició. Una manera, també, d’implicar l’espectador”. Una de les seves altres pintures-objectes mostra una maleta oberta i buida que porta per títol Le vide de Klein o El buit de Klein. Fa referència a Yves Klein, artista francès que proposava que les seves obres es representessin per la petjada que havien deixat: la imatge de la seva absència. Com Klein, Jaume Xifra entén la pràctica artística com un exorcisme.


Fitxa tècnica

Títol original:
Morceau d'art pas encore reconnu
Número de registre:
3149
Artista:
Xifra, Jaume
Data de creació:
1967
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Assemblatge
Tècnica:
Maó i ferro muntats sobre estructura de tela i fusta
Dimensions:
74 x 63 x 7 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Jaume Xifra, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.