Carregant...

If You See Something..., 2005

Si veus alguna cosa..., 2005
Mèdia-instal·lació, Dimensions variables

Krzysztof Wodiczko (Varsòvia, 1943) es graduà com a dissenyador industrial a l'Academy of Fine Arts de Varsòvia. Posteriorment exercí de professor al Warsaw Polytechnic Institute d'aquella ciutat fins que, l'any 1977, s'instal·là a Ontario (Canadà) per dedicar-se a la docència. Actualment dirigeix l'Interrogative Design Group del Center for Advanced Visual Studies de Boston.

Des del final dels anys vuitanta, Krzysztof Wodiczko crea artefactes que funcionen com a eines de supervivència i comunicació destinats a emigrants rodamons. Els Homeless Vehicles (1988-1989) són uns artefactes de carrer que, a més de permetre el desplaçament, responen a les necessitats humanes bàsiques de supervivència. Posteriorment, dins el projecte Xenology: Immigrant Instruments (1992-1995), dissenya dos ginys mecànics: els Mouthpiece (1995), que neguen l'acte real de comunicació, i l'Alien Staff o bàcul alienígena (1992-1993), un estri que dóna a l'immigrant l'oportunitat d'explicar la seva història i adreçar-se directament al passavolant, que és atret per la forma simbòlica de l'objecte.

Amb If you see something... , Krzysztof Wodiczko continua la reflexió iniciada fa temps sobre la marginalització i el temor perpetu de la societat a «l'estranger», i focalitza l'interès, en aquest cas, en la defensa de les llibertats individuals.

A part el títol de la instal·lació, If you see something... , també és el missatge repetitiu que es retransmet pels altaveus del metro de Nova York: «Si veus alguna cosa... digues-ho... no t'ho guardis per a tu...». Aquest punyent missatge recorda als passatgers que vivim en el món posterior a l'11-S. De manera hipòcrita, en aquesta frase s'omet la paraula sospitós. El sentit real de la frase, sobreentès, és «Si veus alguna cosa sospitosa, digues-ho...». Fingint no voler alarmar, el missatge resulta encara més alarmant, i potser aquest és l'objectiu. D'aquesta manera, l'espai públic es transforma en espai de sospita on tot pot suscitar temor o desconfiança.

Darrere quatre finestrals de vidres translúcids projectats, diversos personatges intercanvien històries personals que posen de manifest colpidors testimonis d'abús de poder. En una de les finestres, un jove parla de la seva desesperació per un inacabable procés de deportació que el manté allunyat de la seva família des de fa cinc anys; en una altra, una dona, amb accent europeu, explica que el seu marit, libanès, ha estat retornat al seu país d'origen, i ha hagut d'abandonar el seu matrimoni a causa del constant assetjament al qual ha estat sotmès; a la tercera finestra, un personatge, que es defineix a si mateix com a catòlic, proclama «Ells et despullen quan vas a la presó però no poden despullar-te de la teva Fe», en un cert moment, en un gest desesperat per fer-se entendre, sosté un diari contra la finestra.

Les persones d'aquestes tres escenes tenen com a ineficaços interlocutors uns personatges que podrien representar ser advocats. La quarta escena mostra un home de genolls, inclinat, com si resés, de cara a l'est, les sabates al seu costat; després l'escena canvia i apareixen uns netejadors de vidres. No hi ha violència explícita enlloc, però sí una humiliació infinita, una frustració i una creixent pèrdua d'esperança, tot reforçat per la foscor de l'espai. Les finestres, altes, estretes i elegants, impregnades d'una freda llum blanca, poden evocar un espai eclesiàstic, localització encertada si considerem les constants interferències entre fe i política.


Fitxa tècnica

Títol original:
If You See Something...
Número de registre:
2827
Artista:
Wodiczko, Krzysztof
Data de creació:
2005
Any d'adquisició:
2006
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
4 projeccions de vídeo, color, so, durades diverses
Dimensions:
Dimensions variables
Número d'edició:
Ed. 1/3
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Comsa
Copyright:
© Krysztof Wodiczko
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Làmina en relleu
Text en braille

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Krzysztof Wodiczko, "If you see something", 2005