Carregant...

Rialto, Pasadena, 1993

Fotografia, 42 x 54 cm

Com en d’altres sèries fotogràfiques (de retrats de figures de museu de cera, d’imatges de l’horitzó del mar, d’arquitectures o figures matemàtiques), Rialto, Pasadena forma part de la sèrie Teatres, iniciada el 1976. Per a la realització d’aquesta sèrie, Sugimoto busca vells teatres d’estil art déco dels anys vint i trenta del segle XX que ja al seu dia, i abans de desaparèixer, havien abandonat la programació teatral per a convertir-se en sales de cinema. Així, entre d’altres, fotografia el teatre de l’Arcàdia de Milà, el Rívoli de Nova York, l’State Theater de Sidney, el Cinema Rise de Tòquio, el Saint James de Nova Zelanda i el Rialto de Pasadena, prop de Los Angeles, a Califòrnia. Edificat el 1925 per Lewis A. Smith, el 1977 el teatre va ser declarat Monument Històric Nacional.

Sugimoto instal·la la seva càmera davant de la pantalla de cinema amb un enquadrament que abasta també detalls del sostre, dels murs i de les primeres butaques, sempre buides. L’exposició de la imatge dura tant com la projecció de la pel·lícula, capturant tota la llum que aquesta emana. La fotografia resultant no mostra cap imatge concreta sinó una pura exposició de llum: els límits de la llum són alhora els límits del buit. La pantalla resplendent que captura la càmera de Sugimoto condensa l’acte mateix de projectar en forma de pura llum. És així com el subjete o el tema de la fotografia es concentra en el procés de percepció humana: l’intens feix de llum en forma de pantalla rectangular evoca la sensació dels ulls ajustant-se en una habitació buida i, amb ells, l’experiència de la mirada.


Fitxa tècnica

Títol original:
Rialto, Pasadena
Número de registre:
2778
Artista:
Sugimoto, Hiroshi
Data de creació:
1993
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata
Dimensions:
42 x 54 cm (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 1/25
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Brondesbury Holdings Ltd.
Copyright:
© Hiroshi Sugimoto
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.