Cargando...

Rialto, Pasadena, 1993

Fotografía, 42 x 54 cm

Com en d’altres sèries fotogràfiques (de retrats de figures de museu de cera, d’imatges de l’horitzó del mar, d’arquitectures o figures matemàtiques), Rialto, Pasadena forma part de la sèrie Teatres, iniciada el 1976. Per a la realització d’aquesta sèrie, Sugimoto busca vells teatres d’estil art déco dels anys vint i trenta del segle XX que ja al seu dia, i abans de desaparèixer, havien abandonat la programació teatral per a convertir-se en sales de cinema. Així, entre d’altres, fotografia el teatre de l’Arcàdia de Milà, el Rívoli de Nova York, l’State Theater de Sidney, el Cinema Rise de Tòquio, el Saint James de Nova Zelanda i el Rialto de Pasadena, prop de Los Angeles, a Califòrnia. Edificat el 1925 per Lewis A. Smith, el 1977 el teatre va ser declarat Monument Històric Nacional.

Sugimoto instal·la la seva càmera davant de la pantalla de cinema amb un enquadrament que abasta també detalls del sostre, dels murs i de les primeres butaques, sempre buides. L’exposició de la imatge dura tant com la projecció de la pel·lícula, capturant tota la llum que aquesta emana. La fotografia resultant no mostra cap imatge concreta sinó una pura exposició de llum: els límits de la llum són alhora els límits del buit. La pantalla resplendent que captura la càmera de Sugimoto condensa l’acte mateix de projectar en forma de pura llum. És així com el subjete o el tema de la fotografia es concentra en el procés de percepció humana: l’intens feix de llum en forma de pantalla rectangular evoca la sensació dels ulls ajustant-se en una habitació buida i, amb ells, l’experiència de la mirada.


Ficha técnica

Título original:
Rialto, Pasadena
Número de registro:
2778
Artista:
Sugimoto, Hiroshi
Fecha de creación:
1993
Año de adquisición:
2005
Fondo:
Colección MACBA. Fundación MACBA
Tipo de objeto:
Fotografía
Técnica:
Fotografía a las sales de plata
Dimensiones:
42 x 54 cm (alto x ancho)
Número de edición:
Ed. 1/25
Créditos:
Colección MACBA. Fundación MACBA. Depósito Brondesbury Holdings Ltd.
Copyright:
© Hiroshi Sugimoto
Recursos de accesibilidad:
No

La Colección MACBA está formada por arte catalán, español e internacional y, aunque incluye obras desde la década de 1920 en adelante, se centra especialmente en el periodo comprendido entre la década de 1960 y la actualidad.

Si necesitas más información sobre la obra o el artista, puedes consultar la biblioteca del MACBA. Si quieres solicitar la obra en préstamo, puedes dirigirte a colleccio [at] macba.cat.

Si quieres conseguir la imagen de la obra en alta resolución, puedes enviar una solicitud de préstamo de imágenes.