Carregant...

Remodelling Photo History
, 1982

Remodelar la història de la fotografia, 1982
Fotografia, 26,5 x 34,7 cm

Jo Spence va ser una figura clau en els debats sobre fotografia, crítica de la representació i feminisme dels anys setanta i vuitanta. El 1973 va fundar amb Terry Dennett el Photography Workshop, una organització independent dedicada a l’educació, la recerca i la publicació, que incloïa un espai d’exposicions i recursos per a la producció fotogràfica. El 1982, quan tenia 46 anys, li van diagnosticar un càncer de mama i, a partir d’aquest moment vital, la seva obra va derivar cap a l’autobiografia, amb la fotografia com a eina de rebel·lió i de teràpia.

Com a part del treball del Photography Workshop, Beyond the Family Album comprèn una sèrie de panells en què Jo Spence alterna textos de caràcter autobiogràfic, fotografies personals i retalls de premsa. Partint de la reconstrucció dels fets traumàtics que se solen ometre en els àlbums de fotos familiars –morts, divorcis, conflictes, abusos i malalties–, l’artista proposa un nou enfocament de la imatge de si mateixa i dels rols que es projecten en societat. En paraules de Spence, els usos privats de la fotografia com els àlbums familiars són «construccions visuals» que no representen el propi «jo» i que tenen implicacions polítiques que afecten la nostra manera de pensar i de comportar-nos.

Remodelling Photo History, realitzat conjuntament amb Terry Dennett, és un treball de remodelació i reestructuració de la història de la fotografia, qüestionant-ne els gèneres, les pràctiques i els codis normalitzats i institucionalitzats. Constitueix una crítica al fet que el nu femení en la història de l’art es mostri tradicionalment des de la mirada masculina com a objecte passiu i de plaer. L‘obra s’emmarca dins la pràctica artística que Spence i Dennett denominen «fototeatre» i que parteix de les seves investigacions entorn de l’aportació del fotògraf Frederick Holland Day. Sense allunyar-se d’un impacte visual, són fotografies realistes preparades prèviament, imatges escenificades i construïdes, teatralitzades.


Fitxa tècnica

Títol original:
Remodelling Photo History
Número de registre:
2823
Artista:
Spence, Jo - Dennett, Terry
Data de creació:
1982
Any d'adquisició:
2006
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata plastificada sobre suport de plàstic
Dimensions:
26,5 x 34,7 cm (ancho x alto)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1, Sala 7 i 8
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Fundació Banc Sabadell
Copyright:
© Jo Spence Memorial Archive London
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites informació específica sobre l’obra o l’artista, ens pots contactar a colleccio [at] macba.cat i/o visitar la biblioteca del MACBA.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Visita la mostra permanent
Mostra permanent
Quan treballo, no penso en l’art. Miro de pensar en la vida.
Jean-Michel Basquiat