Carregant...

Sin título (Mesa picnic). Serie: "Domingos", 1994-1997

Sense títol (Taula pícnic). Sèrie: "Diumenges", 1994-1997
Fotografia, 120 x 140 cm

Xavier Ribas (Barcelona, 1960) s'ha interessat especialment per l'antropologia urbana i el concepte d'espai públic i vida quotidiana, i en les seves fotografies rastreja els hàbits de vida a la ciutat contemporània. A Barcelona ha dut a terme diversos treballs que aprofundeixen en la idea de perifèria.

En els últims anys la Col·lecció MACBA n'ha incorporat diverses sèries fotogràfiques de Barcelona. Habitus és un conjunt de 67 fotografies que es van fer el 2007 en sis zones perifèriques de la ciutat: la Mina, Bellvitge, Can Serra, Ciutat Satèl·lit, Ciutat Meridiana i Badia del Vallès. Disposades en una instal·lació calidoscòpica, documenten sobretot els habitatges construïts en els anys seixanta i setanta per allotjar la immigració obrera de l'Estat. Com en altres ciutats europees, una determinada tipologia d'edificis, la manca de serveis i espais públics i l'oblit urbanístic van marcar els primers anys d'aquestes zones, que van passar a ser estigmatitzades. Amb el temps, les comunitats locals han aconseguit que les administracions n'escoltessin les demandes de regeneració urbana.

Habitus pren el nom d'un dels conceptes centrals del sociòleg francès Pierre Bourdieu que fa referència a les formes de pensar, viure i sentir que es materialitzen en la socialització humana. Tot i que les fotografies de Ribas transmeten un sentit d'absència humana i les poques persones que s'hi mostren suggereixen cert aïllament, el conjunt posa l'accent en l'apropiació d'aquests barris pels qui l'habiten. La tesi de fons és que la ciutat contemporània ja no es correspon amb el centre històric, convertit en un parc temàtic del turisme global, sinó a les perifèries.

El treball fotogràfic Domingos (1994-1997) és una de les sèries més conegudes d'aquest fotògraf. Hi dissecciona el temps de lleure familiar en els espais residuals de Barcelona: el pícnic, el joc, el descans, el passeig, la migdiada o la conversa familiar en polígons i descampats encara no urbanitzats. En tots els casos, es tracta d'espais no codificats per la lògica urbana que esdevenen reductes de creativitat social.


Fitxa tècnica

Títol original:
Sin título (Mesa picnic). Serie: "Domingos"
Número de registre:
3191
Artista:
Ribas, Xavier
Data de creació:
1994-1997
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia cromogènica
Dimensions:
120 x 140 cm (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 5/6
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Xavier Ribas, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.