Carregant...

Habitus, 2007

Fotografia, 43 x 35 cm

Xavier Ribas (Barcelona, 1960) s'ha interessat especialment per l'antropologia urbana i el concepte d'espai públic i vida quotidiana, i en les seves fotografies rastreja els hàbits de vida a la ciutat contemporània. A Barcelona ha dut a terme diversos treballs que aprofundeixen en la idea de perifèria.

En els últims anys la Col·lecció MACBA n'ha incorporat diverses sèries fotogràfiques de Barcelona. Habitus és un conjunt de 67 fotografies que es van fer el 2007 en sis zones perifèriques de la ciutat: la Mina, Bellvitge, Can Serra, Ciutat Satèl·lit, Ciutat Meridiana i Badia del Vallès. Disposades en una instal·lació calidoscòpica, documenten sobretot els habitatges construïts en els anys seixanta i setanta per allotjar la immigració obrera de l'Estat. Com en altres ciutats europees, una determinada tipologia d'edificis, la manca de serveis i espais públics i l'oblit urbanístic van marcar els primers anys d'aquestes zones, que van passar a ser estigmatitzades. Amb el temps, les comunitats locals han aconseguit que les administracions n'escoltessin les demandes de regeneració urbana.

Habitus pren el nom d'un dels conceptes centrals del sociòleg francès Pierre Bourdieu que fa referència a les formes de pensar, viure i sentir que es materialitzen en la socialització humana. Tot i que les fotografies de Ribas transmeten un sentit d'absència humana i les poques persones que s'hi mostren suggereixen cert aïllament, el conjunt posa l'accent en l'apropiació d'aquests barris pels qui l'habiten. La tesi de fons és que la ciutat contemporània ja no es correspon amb el centre històric, convertit en un parc temàtic del turisme global, sinó a les perifèries.

LC (2002-2003) és una altra instal·lació fotogràfica que documenta el barri de la Catalana (d'aquí el títol) a Sant Adrià de Besòs. El travessa l'autopista A19, les vies del tren, el riu Besòs, la ronda litoral i ha crescut entre una central tèrmica i el barri de la Mina. Si bé el pla urbanístic de 1859 hi havia projectat un parc metropolità (un gran bosc) a la riba dreta del riu, la realitat ha estat una altra i s'ha convertit en un espai ignorat per les autoritats, inundat sovint per les crescudes del riu i on la vegetació, malgrat la contaminació, creix frondosa; una zona de tràfic d'estupefaents cobejada pels promotors immobiliaris, que esperen que les autoritats facin fora els pocs residents que hi queden.

El treball fotogràfic Domingos (1994-1997) és una de les sèries més conegudes d'aquest fotògraf. Hi dissecciona el temps de lleure familiar en els espais residuals de Barcelona: el pícnic, el joc, el descans, el passeig, la migdiada o la conversa familiar en polígons i descampats encara no urbanitzats. En tots els casos, es tracta d'espais no codificats per la lògica urbana que esdevenen reductes de creativitat social.


Fitxa tècnica

Títol original:
Habitus
Número de registre:
3565
Artista:
Ribas, Xavier
Data de creació:
2007
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia cromogènica
Dimensions:
43 x 35 cm (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 1/3
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Xavier Ribas, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Xavier Ribas "Habitus", 2007
Xavier Ribas "Habitus", 2007
Xavier Ribas "Habitus", 2007
Xavier Ribas "Habitus", 2007
Xavier Ribas "Habitus", 2007
Xavier Ribas "Habitus", 2007
M’agrada pensar que, a l’obra, l’artista no és res més que un material d’un altre tipus, que coopera amb la resta de materials.
Robert Rauschenberg