La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Quadre, 1969

Material gràfic, Mides diverses

Josep Maria Mestres Quadreny va tractar les seves partitures com una obra plàstica. Sense renunciar a la bellesa formal i amb una gran capacitat conceptual i experimental, les ha anomenat «músiques visuals». És el cas d’Aronada (1971) –paraula que prové del sànscrit i que es refereix al «cercle dels sons audibles»–, una partitura-diana que pot ser interpretada per qualsevol instrument amb una durada de temps indefinit. I també de Suite bufa (1966), una acció teatral de seqüències encadenades entre un piano, una soprano i una ballarina escrita per l’amic Joan Brossa. A Quartet de Catroc (1962) –el títol és de Brossa–, una partitura gràfica amb tres moviments pot ser interpretada amb tempos diferents escollits a l'atzar pels mateixos músics, de manera que es genera una infinita combinació de textures sonores. Tres cànons en homenatge a Galileu (1965) ja utilitza mitjans electrònics en viu: l’intèrpret toca una peça que és gravada per magnetòfons que la reprodueixen amb diferents retards, i així es crea un cànon perfecte a tres veus. I Doble Concert per a Ones Martenot (1970) és la primera obra escrita íntegrament per ordinador a Espanya i una de les primeres del món. 


Fitxa tècnica

Títol original:
Quadre
Número de registre:
4096
Artista:
Mestres Quadreny, Josep Maria
Data de creació:
1969
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa sobre paper vegetal
Dimensions:
Mides diverses
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Josep Maria Mestres Quadreny
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Vídeos

Àudios

AVANT #5. Josep Maria Mestres Quadreny. Part I
15.12.2008
AVANT #5. Josep Maria Mestres Quadreny. Part II
05.01.2009
FONS ÀUDIO #14. Josep Maria Mestres Quadreny
29.02.2012