Carregant...

Barcelona Head, 1987

Cap de Barcelona, 1987
Objecte, 108 x 54 x 32 cm

L’artista nord-americà Roy Lichtenstein va realitzar l’escultura Cap de Barcelona l’any 1991 per encàrrec de l’Ajuntament de la ciutat en motiu dels Jocs Olímpics de 1992. L’obra, de 14 metres d’alçada, es va instal·lar al Passeig de Colom, en un extrem del Port Vell. Va portar-la a terme l’escultor Diego Delgado i la seva maqueta forma part del fons del MACBA. Els colors cridaners –blanc, vermell, blau, groc i negre– i els traços que evoquen el llenguatge visual del còmic són característics de l’estil de l’artista. Al damunt d’un fons de punts vermells en relleu s’entreveu un rostre o un cap, amb uns llavis sensuals i unes grosses pestanyes. La forma de l’escultura sembla haver sorgit de brusques pinzellades acolorides i lliures.

A partir dels anys vuitanta, Lichtenstein trasllada la pinzellada a les tres dimensions mitjançant maquetes i escultures de format mitjà i d’altres monumentals. En aquest sentit, l’obra Barcelona Head forma part d’una sèrie d’obres que el mateix artista anomena “brushstrokes” o pinzellades. L’artista mateix plantejava aquestes escultures, compostes de pinzellades fetes volum, com “un homenatge tridimensional a la pintura”. Emmarcat dins el corrent de l’art pop i influït per l’estètica del món del còmic, l’obra és un homenatge a la ciutat i al seu arquitecte més conegut, Antoni Gaudí. De fet, l’artista va recobrir parts de l’obra amb mosaic fent una clara referència a l’univers gaudinià.

 


Fitxa tècnica

Títol original:
Barcelona Head
Número de registre:
0813
Artista:
Lichtenstein, Roy
Data de creació:
1987
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Fusta policromada
Dimensions:
108 x 54 x 32 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Roy Lichtenstein Foundation, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.