Premsa

Informació sobre la presentació de les propostes alternatives presentades a la comissió delegada del MACBA

El MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, informa que han estat rebudes i presentades les quatre alternatives de l’Ajuntament de Barcelona en relació a l’ampliació del museu actualment prevista a la capella de la Misericòrdia, en la comissió extraordinària del Consell celebrada avui divendres 8 de febrer del 2019.

La comissió valora positivament la presentació d’aquestes alternatives per bé que cada una de les propostes d’ampliació presenten tant elements a favor com en contra que mereixen un estudi en profunditat. A la informació estrictament descriptiva de les quatre propostes es requerirà la documentació acreditativa de projecte, amb la informació econòmica i tècnica corresponent. Serà així que una vegada rebuts i després que hagin estat degudament estudiades i valorades el MACBA es compromet a emetre’n l’opinió i les consideracions pertinents.

Amb aquest motiu la comissió delegada proposa la creació d’un grup de treball format per tècnics representants de cada un dels ens consorciats per tal de confeccionar-ne l’estudi tècnic.

D’aquesta documentació presentada se’n derivarà l’estudi que confirmi la seva viabilitat així com la valoració final d’alguna/es d’elles. El MACBA considerarà les alternatives que acompleixin les condicions prèvies quant a projecte museològic, seguretat jurídica i suports econòmics, tal com es contemplen a dia d’avui amb el projecte d’ampliació del museu a la capella de la Misericòrdia.

Barcelona, 8 de febrer del 2019

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA ha rebut 331.694 visitants el 2018

► El 41’74% del total és públic local, un percentatge que es consolida i amplia.
► L’increment de visitants coincideix amb la presentació de la nova proposta de la col·lecció “Un segle breu” i amb la bona acollida dels “Dissabtes MACBA”

Barcelona, 2 de gener de 2019- El 2018 el MACBA ha estat visitat per 72.015 visitants més que al 2017, un 27’73 % més. Durant aquest any ha crescut l’afluència de públic al Museu d’Art Contemporani de Barcelona que ha rebut 331.694 visitants a les seves exposicions i activitats.

Les exposicions de Melanie Smith i la nova lectura de la col·lecció MACBA “Un segle breu” han rebut 71.428 i 77.691 assistents respectivament.

L’exposició dedicada a l’artista Jaume Plensa, oberta al públic des del dia u de desembre, ha rebut en aquest primer mes 31.542 visitants.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA amplia i consolida la seva ACCESSIBILITAT

► El MACBA presenta les accions implementades del seu programa d’accessibilitat, que aquest any 2018 es consolida gràcies al suport de la Fundación Repsol, i que continua amb projectes de futur i amb la voluntat d’ampliar-ne l’abast a un nombre més gran de visitants i d’integrar més públics d’una manera inclusiva i participativa.

Els recursos d’accessibilitat s’han ampliat el 2018 incloent-hi la nova APP del MACBA, la formació del personal de sala, la formació dels educadors i la presència fixa d’un tècnic especialista en accessibilitat dins l’equip del museu.

► Amb l’objectiu d’integrar cada vegada més públics, el programa d’accessibilitat amplia els col·lectius als quals es dirigeix: a les persones amb discapacitats auditives i visuals s’hi sumen els col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual o amb malaltia mental.

► Les millores d’accessibilitat es despleguen per tot el museu: es consoliden en la presentació de l’exposició permanent de la Col·lecció, i s’amplien a les exposicions temporals i a una part dels programes públics, com MACBA en família i el grup de treball Res a veure.

► Una novetat d’aquest any és que s’inicien projectes d’investigació amb col·lectius amb diversitat funcional sobre temàtiques o disciplines artístiques concretes.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA presenta l’exposició ANARXIU SIDA

► L’exposició és fruit del treball d’investigació i producció sobre la dimensió de la crisis del VIH/sida a Espanya i Xile, un país amb qui l’estat espanyol guarda similituds: en ambdós països les greus condicions polítiques i socials de la dictadures respectives ocultaren gradualment episodis d’aquest relat de la sida i el cos social.

► Aquesta proposta es centra en la ciutat de Barcelona a la dècada dels 90’s i ha estat ideada expressament pel Centre de Documentació del MACBA sota el comissariat de l’ Equipo re, format per Aimar Arriola, Nancy Garín i Linda Valdés.

► A l’exposició es despleguen tres casos d’estudi: l’activisme del col·lectiu Act Up-Barcelona, l’estada de l’artista nord-americà Keith Haring a la ciutat el mural del qual és present a la col·lecció MACBA i l’heroïna.

Títol: ANARXIU SIDA Lloc: Planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA
Inauguració: 14 de novembre del 2018, a les 19.00 h Dates: del 14 de novembre de 2018 al 18 d’abril de 2019 Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissariat: Equipo re

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA presenta "Jaume Plensa"

Descarrega la nota de premsa aquí.

► L’exposició del MACBA compta amb obres des de la dècada de 1980 fins a les més actuals, en un recorregut que mostra el diàleg entre la representació de la figura humana i l’abstracció.

► A la mostra s’hi apleguen més d’una vintena de peces. Gràcies a la col·laboració del CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, per primera vegada el recorregut de l’exposició surt a l’exterior del museu i condueix el visitant cap al «pati d’escultures» –l’espai entre el MACBA i el CCCB– on s’han instal·lat les peces The Heart of Trees (2007) i The Heart of Rivers (2016).

Vint-i-dos anys després de la seva darrera exposició en un museu de Barcelona (Fundació Joan Miró, 1996), l’obra de Plensa es torna a veure en un museu de la ciutat. L’exposició al MACBA es podrà visitar des de l’1 de desembre de 2018 fins al 22 d’abril de 2019. En paral·lel, el Museo Reina Sofía de Madrid presenta un nou projecte de l’artista titulat Invisibles al Palacio de Cristal, pràcticament durant les mateixes dates.

► L'exposició Jaume Plensa es podrà veure l’any vinent al Moscow Museum of Modern Art (de l'11 de juny al 22 de setembre de 2019).

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Exposicions

Raqs Media Collective "Al descobert o d’amagat"

► Aquesta exposició és com un jaciment en múltiples estrats que explora un concepte de futur en el qual dialoguen una miríada d'històries i geografies.

► Es presenten obres de gairebé una trentena artistes: Rosa Barba, Jeamin Cha, Mark Chung, Liao Fei, John Gerrard, Geumhyung Jeong, Hassan Khan, Charles Lim, Cristina Lucas, Kabelo Malatsie, Dillon Marsh, Huma Mulji, Mehreen Murtaza, Joe Nishizawa, Nontsikelelo Mutiti, Bahar Noorizadeh, Lucy Parker, Racter, Santiago Ramón y Cajal, Muhannad Shono, Tito Zungu, juntament a projectes de nova creació de Rupali Gupte y Prasad Shetty, Bhagwati Prasad, Rohini Devasher, Abhishek Hazra, Ivana Franke, Lantian Xie, Marzia Farhana i la intervenció a la rampa del museu realitzada pel col·lectiu de comissaris, Raqs Media Collective.

► L'exposició tindrà una extensió en forma de programa de mediació ―anomenat 21 Personae― que explorarà el teixit urbà de la nostra societat a través de relats en directe d'habitants de Barcelona. Aquest diàleg museu/ciutat es plasmarà en una col·lecció de cròniques urbanes d’una sèrie de trobades informals a la ciutat. La informació que generarà es podrà trobar en un quadernet imprès, així com a la pàgina web del MACBA.

► Raqs Media Collective va ser fundat en 1992 per Jeebesh Bagchi, Monica Narula i Shuddhabrata Sengupta. Els membres de Raqs són artistes, comissaris d'exposicions, investigadors, editors i agents provocateurs filosòfics. L'obra del col·lectiu aborda temes com la connectivitat, la temporalitat i la plenitud, i els situa en la intersecció de l'art, la investigació històrica i l'especulació filosòfica. Han exposat internacionalment amb gran èxit.

Títol: Al descobert o d’amagat Inauguració: Dimarts 30 d’octubre de 2018, a les 19.30 h Dates: des del 31 d’octubre de 2018, fins el 17 de març del 2019 Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Comissariat: Raqs Media Collective: Shuddhabrata Sengupta, Jeebesh Bagchi i Monica Narula

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Exposicions

Un segle breu: Col·lecció MACBA

Descarrega la nota de premsa aquí.

► La nova presentació inclou moltes de les obres més emblemàtiques de la Col·lecció, en un seguit d’àmbits dedicats a les etapes culturalment i socialment més significatives del segle XX i principis del XXI.

► Aquesta lectura comissariada per l’equip del MACBA, proposa un recorregut cronològic. Es tracta d’una història narrada específicament des de Barcelona, iniciada el 1929 amb l’Exposició Internacional fins a l’actualitat.

► Hi trobem obres d’Anni Albers, Alexander Calder, Joaquín Torres-García Eugènia Balcells, Jean-Michel Basquiat, Christian Boltanski, Esther Ferrer, Gego, Eulàlia Grau, Guerrilla Girls, Hans Haacke, Jenny Holzer, Sanja Iveković, Miralda, Joan Miró, Juan Muñoz, The Otolith Group, Raymond Pettibon, Benet Rossell i Joan Rabascall, Martha Rosler, Jorge Oteiza, Antoni Tàpies i Werker Collective, entre molts d’altres.

► Una presentació dinàmica: tot mantenint el format de presentació cronològica, Un segle breu: Col·lecció MACBA es desplegarà de manera canviant al llarg del temps amb la idea d’aprofundir les visions sobre el seu propi fons. Una lectura oberta que permetrà articular variacions sobre la selecció d’obres amb la voluntat de renovar i ampliar el contingut de l'itinerari cronològic i intensificar-ne l’accent didàctic.

En aquest sentit, els propers mesos es podran veure On Subjectivity (1978), de Muntadas; Proyecto Niágara (1993), de Roberto Obregón; i Un pechiche para Benkos (2017), de Marcos Ávila Forero, que es presentarà a la torre.

Títol: Un segle breu: Col·lecció MACBA Inauguració: Dijous 4 d’octubre de 2018, a les 19.30 h Dates: des del 5 d’octubre de 2018, exposada de manera permanent però canviant al llarg del temps Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissariat: Equip del MACBA

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Arrenca el projecte cultural “Les nostres moltes europes”

Descarrega la nota de premsa aquí.

Arrenca el projecte cultural “Les nostres moltes europes” impulsat per L’Internationale, la confederació de set museus de la que forma part el MACBA.

● El projecte Our Many Europes (Les Nostres Moltes Europes) és impulsat per L‘Internationale, una confederació constituïda per set museus: MACBA (Barcelona); Moderna Galerija (Ljubljana); Museum of Modern Art in Warsaw (Varsòvia); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Anvers); SALT (Istanbul i Ankara); Van Abbemuseum (Eindhoven); i el Museo Reina Sofía (Madrid)

● Els directors de les institucions participants s’han reunit a Madrid amb els grups de treball per posar en marxa la iniciativa

La Comissió Europea, dins el programa Europa Creativa Cultura, subvencionarà amb 2 milions d’euros el projecte cultural Our Many Europes (Les Nostres moltes Europes), que serà desenvolupat durant els pròxims quatre anys per L’Internationale -una confederació de set museus liderada en aquesta ocasió pel Museo Reina Sofía- amb l’objectiu d’ampliar els tipus de públics que reben aquests centres d’art i incrementar la seva implicació amb ells a través d’innovadores estratègies adaptades als temps d’avui.

CULTURA

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Col·lecció, Raqs Media Collective i Jaume Plensa protagonistes de la temporada de tardor al MACBA

Descarrega el dossier de premsa d'exposicions aquí.

► La Col·lecció MACBA oferirà a l’octubre un nou recorregut amb voluntat cronològica, tot i que no lineal, amb un conjunt d’obres icòniques que son testimoni de les tensions que s’han anat produint al llarg de la història de l’art contemporani entre les mateixes manifestacions artístiques, en relació amb d’altres manifestacions culturals i també respecte als seus contextos socials i polítics.

► La segona exposició és una col·lectiva comissariada per Raqs Media Collective, el grup de Delhi format per Shuddhabrata Sengupta, Jeebesh Bagchi i Monica Narula, que reflexionarà sobre tots els futurs possibles en un exercici d’especulació política i estètica.

► El protagonista de l’última exposició de l’any serà Jaume Plensa. La mostra, en col·laboració amb el Museu Reina Sofia de Madrid, permetrà descobrir la profunda diversitat i complexitat de la seva obra realitzada des de la dècada de 1980.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA presenta "Melanie Smith. Farsa i artifici"

Descarrega la nota de premsa aquí.

Melanie Smith. Farsa i artifici, comissariada per Tanya Barson, s’organitza a partir de set nuclis temàtics juxtaposats que recorren la trajectòria d’aquesta artista visual des de principis dels noranta fins a l’actualitat.

► Aquesta mostra monogràfica de Melanie Smith reuneix més de 120 obres, entre les quals hi ha peces clau dels seus inicis i també obres recents; és l’exposició més exhaustiva feta mai a Europa del treball de l’artista.

► Melanie Smith (Poole, Regne Unit, 1965) viu i treballa a Ciutat de Mèxic des de 1989, i el 2011 va representar Mèxic a la Biennal de Venècia. El contrast entre el seu país d’origen i el d’adopció és molt present en la seva obra.

► L’exposició del MACBA examina en profunditat la trajectòria de Smith i inclou obres de nova producció com María Elena (2018), que s’exposarà per primera vegada. La mostra, produïda amb el MUAC de Ciutat de Mèxic i el Museu Amparo de Puebla, viatjarà a Mèxic el 2019.

Títol: Melanie Smith. Farsa i artifici Inauguració: dijous 17 de maig de 2018, a les 20 h Conversa inaugural: 19 h Tanya Barson i Melanie Smith Dates: del 18 de maig al 7 d’octubre de 2018 Organització i producció: MACBA, en col·laboració amb el MUAC Museo Universitario Arte Contemporáneo, UNAM, Mèxic, i el Museo Amparo de Puebla, Mèxic Comissària: Tanya Barson

Un «palimpsest gegant»: així defineix el seu treball Melanie Smith (Poole, Regne Unit, 1965), a qui el MACBA dedica una gran exposició, la més exhaustiva que s’ha fet a Europa fins avui, que revisa la trajectòria de l’artista en profunditat. La mostra reuneix més de 120 obres (escultures, assemblatges, relleus, pintures, obres en vídeo, fotografia i instal·lacions) realitzades des de principis dels noranta fins avui i inclou peces de nova producció. Establerta des de 1989 a Mèxic, on ha desenvolupat la seva carrera, Smith ha estat testimoni de l’impacte de la modernització capitalista, la globalització neoliberal i l’hiperconsumisme, i el col·lapse de la modernitat. En la seva feina, com passa en un palimpsest (manuscrit que conserva empremtes d’una altra escriptura anterior), coexisteixen diversos nivells de significat, i el contrast entre el seu país d’origen i el d’adopció hi té un paper clau. Per aquest motiu, el recorregut s’estructura en nuclis temàtics i forma una constel·lació d’obres de moments diversos que evidencien les continuïtats de motius recurrents en tota la seva producció: Abstracció, Urbà, Color, Cos, Arqueologia, Natura i Escala.

Melanie Smith va néixer al Regne Unit el 1965, però ha desenvolupat la seva carrera dins l’escena artística mexicana des dels anys noranta, una època en què aquest país atreia artistes provinents d’arreu del món. El 1989 Smith va deixar enrere les tensions polítiques i econòmiques de la Gran Bretanya de Thatcher i es va instal·lar a Mèxic, país que va representar a la Biennal de Venècia de 2011. Tots dos contextos ‒el mexicà o, en sentit més ampli, llatinoamericà, i el britànic o, més extensament, la cultura anglosaxona o eurocèntrica‒ són essencials en la seva obra. Des dels anys vuitanta, Smith ha abordat temes interrelacionats que comprenen els efectes de la industrialització, l’economia i l’estètica de l’abstracció, la urbanització, el colonialisme i, més recentment, la natura i l’entropia. Al llarg de la seva obra du a terme un treball d’arqueologia de la modernitat.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.