Premsa

Christian Marclay. Composicions

Descarrega la nota de premsa aquí.

► L’exposició del MACBA és la primera en més d’una dècada que es dedica, dins l’Estat espanyol, a l’artista suís-americà Christian Marclay (n. 1955).

► L’exposició examina l’obra de Marclay a través de la seva dedicació a la composició, entesa com una ordenació de sons en el temps i l’espai.

► La mostra aborda la vessant compositiva de Marclay a través dels seus vincles amb la cultura popular i els mitjans de comunicació de masses, així com l’exploració que du a terme de les tecnologies tradicionals i digitals i les seves qualitats materials.

► Tot i que la producció de Marclay inclou vídeo, escultura, enregistrament sonor i performance, així com obres textuals, partitures gràfiques i collages, aquesta exposició presenta algunes de les seves instal·lacions audiovisuals més recents, al costat d’una selecció de peces més primerenques.

La instal·lació interactiva Chalkboard (2010) convida el públic a escriure en una pissarra amb pentagrames a escala arquitectònica una partitura que després serà interpretada per músics en una sèrie de concerts
organitzats durant l’exposició.

► Amb motiu del Dia i Nit dels Museus també s’activaran les partitures Zoom Zoom (2007-2019) i Manga Scroll (2010), amb la participació de l’artista vocal Shelley Hirsch. I, coincidint amb el Sónar, Marclay protagonitzarà una xerrada en el marc del Sónar+D el 18 de juliol. L’endemà, deu pianistes interpretaran la seva última partitura, Investigations (2018).

Títol: Christian Marclay. Composicions Inauguració: Dijous 11 d’abril de 2019, a les 20 h Dates: des del 12 d’abril fins al 24 de setembre de 2019
Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissariat: Tanya Barson
Amb el suport de Pro Helvetia, Fundació Suïssa per a la Cultura

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Exposicions

El MACBA presenta Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos

Descarrega aquí la nota de premsa de Allez! a la plaça i el dossier amb el programa complet d'Allez!

Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos parteix del desig del MACBA i la Fundació Daniel i Nina Carasso de generar un espai de reflexió i experimentació entorn dels recursos didàctics mòbils que afavoreixen l’educació en les arts. Des de maletes, estoigs i caixes pedagògiques fins a museus, biblioteques i cinemes ambulants ―propostes vinculades amb la tradició de l’art postal o les roulottes-estudis de gravació―, es tracta d’iniciatives institucionals o autogestionades que miren de fer mutar el territori i investigar altres formes de relacionalitat.

El programa d’Allez! s’articularà a partir d’un conjunt de propostes:

► D’una banda, una trobada de projectes amb taules de treball a fi de reflexionar sobre alguns dels aspectes que configuren aquestes pràctiques, des de les motivacions fins a la seva sostenibilitat, autonomia o avaluació; la trobada comptarà amb un espai permanent obert on es generaran dinàmiques de mediació per compartir experiències i projectes.

► En segon lloc, tallers amb diversos artistes i col·lectius sobre la construcció d’artefactes mòbils, l’elaboració de protocols d’artista i la mediació itinerant, així com l’experimentació en el desenvolupament de projectes digitals des de l’àmbit analògic.

► En tercer lloc, un seminari amb una conferència i dues taules rodones entorn de l’agència d’aquestes pràctiques, l’educació expandida i la possibilitat d’imaginar pràctiques institucionals que vagin més enllà d’entendre l’escola com a públic massa.

► Per últim, se celebrarà Allez! a la plaça, una jornada pública i festiva amb la presència i activació d’alguns artefactes (cinema, tallers...).

Més informació a allez.macba.cat

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Barcelona, 18 de Febrer del 2019. Ferran Barenblit director del MACBA, Tanya Barson, conservadora en cap del MACBA, i Pablo Martínez, responsable de Programes, han presentat les exposicions i programes públics previstos pel 2019.

Descarrega aquí la nota de premsa i el dossier.

EXPOSICIONS 2019

Christian Marclay: Compositions (del 12 d’abril al 24 de setembre del 2019)
Comissariada per Tanya Barson, aquesta exposició ‒la primera en més d’una dècada que es dedica, dins l’Estat espanyol, a l’artista suís-americà Christian Marclay, presentarà una tria d’obres centrada en les seves composicions sòniques. Entre les grans obres en vídeo que es podran veure, cal destacar l’extraordinària Video Quartet (2002), la instal·lació immersiva Surround Sounds (2014-2015), clímax de la seva investigació sobre l’onomatopeia així com la instal·lació interactiva Chalkboard (2010), que convida el públic a escriure en una pissarra amb un pentagrama a escala arquitectònica.

Territoris indefinits: Reflexions sobre el postcolonialisme
Comissariada per Hiuwai Chu, curadora del MACBA. L’exposició (17 de maig - 20 d’octubre) aplega els artistes Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Kapwani Kiwanga, Naeem Mohaiemen, Daniela Ortiz, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif i Dana Whabira. La peça central de l’exposició és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen Two Meetings and a Funeral (2017), que entreteixeix meticulosament imatges d’arxiu i noves filmacions amb la narració de l’historiador Vijay Prashad. L’exposició aborda l’empremta de la repressió i la despossessió colonial, així com els reptes de la independència i la condició postcolonial.

Charlotte Posenenske: Work in Progress
Comissariada per Jessica Morgan, Nathalie de Gunzburg (directora, Dia Art Foundation) i Alexis Lowry (conservadora associada, Dia Art Foundation) l’exposició reuneix els seus primers dibuixos i pintures, els seus relleus d’alumini, i les seves últimes i conegudes escultures modulars. Serà la primera gran mostra monogràfica dedicada a l’artista alemanya a l’Estat espanyol, (després de presentar-se al Dia:Beacon de Nova York, 8 de març ‒ 9 de setembre). Al MACBA es veurà del 18 d’octubre de 2019 al 8 de març del 2020.

Takis (del 22 de novembre del 2019 al 19 d’abril del 2020)
Exposició dedicada a l’artista grec Takis (Panagiotis Vassilakis), pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so. Organitzada per la Tate Modern en col·laboració amb el MACBA Museu d’Art Contemporani i el Museum of Cycladic Art, Atenes. Primera mostra individual de l’artista a Barcelona, comissariada per Guy Brett (crític i comissari independent), Michael Wellen (conservador d’art internacional, Tate) i Teresa Grandas (curadora, MACBA). So, llum i energia electromagnètica són els principals elements d’un ric llenguatge personal, que es presenta a través d’una selecció de les obres més significatives de la seva trajectòria.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Informació sobre la presentació de les propostes alternatives presentades a la comissió delegada del MACBA

El MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, informa que han estat rebudes i presentades les quatre alternatives de l’Ajuntament de Barcelona en relació a l’ampliació del museu actualment prevista a la capella de la Misericòrdia, en la comissió extraordinària del Consell celebrada avui divendres 8 de febrer del 2019.

La comissió valora positivament la presentació d’aquestes alternatives per bé que cada una de les propostes d’ampliació presenten tant elements a favor com en contra que mereixen un estudi en profunditat. A la informació estrictament descriptiva de les quatre propostes es requerirà la documentació acreditativa de projecte, amb la informació econòmica i tècnica corresponent. Serà així que una vegada rebuts i després que hagin estat degudament estudiades i valorades el MACBA es compromet a emetre’n l’opinió i les consideracions pertinents.

Amb aquest motiu la comissió delegada proposa la creació d’un grup de treball format per tècnics representants de cada un dels ens consorciats per tal de confeccionar-ne l’estudi tècnic.

D’aquesta documentació presentada se’n derivarà l’estudi que confirmi la seva viabilitat així com la valoració final d’alguna/es d’elles. El MACBA considerarà les alternatives que acompleixin les condicions prèvies quant a projecte museològic, seguretat jurídica i suports econòmics, tal com es contemplen a dia d’avui amb el projecte d’ampliació del museu a la capella de la Misericòrdia.

Barcelona, 8 de febrer del 2019

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA ha rebut 331.694 visitants el 2018

► El 41’74% del total és públic local, un percentatge que es consolida i amplia.
► L’increment de visitants coincideix amb la presentació de la nova proposta de la col·lecció “Un segle breu” i amb la bona acollida dels “Dissabtes MACBA”

Barcelona, 2 de gener de 2019- El 2018 el MACBA ha estat visitat per 72.015 visitants més que al 2017, un 27’73 % més. Durant aquest any ha crescut l’afluència de públic al Museu d’Art Contemporani de Barcelona que ha rebut 331.694 visitants a les seves exposicions i activitats.

Les exposicions de Melanie Smith i la nova lectura de la col·lecció MACBA “Un segle breu” han rebut 71.428 i 77.691 assistents respectivament.

L’exposició dedicada a l’artista Jaume Plensa, oberta al públic des del dia u de desembre, ha rebut en aquest primer mes 31.542 visitants.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA amplia i consolida la seva ACCESSIBILITAT

► El MACBA presenta les accions implementades del seu programa d’accessibilitat, que aquest any 2018 es consolida gràcies al suport de la Fundación Repsol, i que continua amb projectes de futur i amb la voluntat d’ampliar-ne l’abast a un nombre més gran de visitants i d’integrar més públics d’una manera inclusiva i participativa.

Els recursos d’accessibilitat s’han ampliat el 2018 incloent-hi la nova APP del MACBA, la formació del personal de sala, la formació dels educadors i la presència fixa d’un tècnic especialista en accessibilitat dins l’equip del museu.

► Amb l’objectiu d’integrar cada vegada més públics, el programa d’accessibilitat amplia els col·lectius als quals es dirigeix: a les persones amb discapacitats auditives i visuals s’hi sumen els col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual o amb malaltia mental.

► Les millores d’accessibilitat es despleguen per tot el museu: es consoliden en la presentació de l’exposició permanent de la Col·lecció, i s’amplien a les exposicions temporals i a una part dels programes públics, com MACBA en família i el grup de treball Res a veure.

► Una novetat d’aquest any és que s’inicien projectes d’investigació amb col·lectius amb diversitat funcional sobre temàtiques o disciplines artístiques concretes.

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA presenta l’exposició ANARXIU SIDA

► L’exposició és fruit del treball d’investigació i producció sobre la dimensió de la crisis del VIH/sida a Espanya i Xile, un país amb qui l’estat espanyol guarda similituds: en ambdós països les greus condicions polítiques i socials de la dictadures respectives ocultaren gradualment episodis d’aquest relat de la sida i el cos social.

► Aquesta proposta es centra en la ciutat de Barcelona a la dècada dels 90’s i ha estat ideada expressament pel Centre de Documentació del MACBA sota el comissariat de l’ Equipo re, format per Aimar Arriola, Nancy Garín i Linda Valdés.

► A l’exposició es despleguen tres casos d’estudi: l’activisme del col·lectiu Act Up-Barcelona, l’estada de l’artista nord-americà Keith Haring a la ciutat el mural del qual és present a la col·lecció MACBA i l’heroïna.

Títol: ANARXIU SIDA Lloc: Planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA
Inauguració: 14 de novembre del 2018, a les 19.00 h Dates: del 14 de novembre de 2018 al 18 d’abril de 2019 Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissariat: Equipo re

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA presenta "Jaume Plensa"

Descarrega la nota de premsa aquí.

► L’exposició del MACBA compta amb obres des de la dècada de 1980 fins a les més actuals, en un recorregut que mostra el diàleg entre la representació de la figura humana i l’abstracció.

► A la mostra s’hi apleguen més d’una vintena de peces. Gràcies a la col·laboració del CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, per primera vegada el recorregut de l’exposició surt a l’exterior del museu i condueix el visitant cap al «pati d’escultures» –l’espai entre el MACBA i el CCCB– on s’han instal·lat les peces The Heart of Trees (2007) i The Heart of Rivers (2016).

Vint-i-dos anys després de la seva darrera exposició en un museu de Barcelona (Fundació Joan Miró, 1996), l’obra de Plensa es torna a veure en un museu de la ciutat. L’exposició al MACBA es podrà visitar des de l’1 de desembre de 2018 fins al 22 d’abril de 2019. En paral·lel, el Museo Reina Sofía de Madrid presenta un nou projecte de l’artista titulat Invisibles al Palacio de Cristal, pràcticament durant les mateixes dates.

► L'exposició Jaume Plensa es podrà veure l’any vinent al Moscow Museum of Modern Art (de l'11 de juny al 22 de setembre de 2019).

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Exposicions

Raqs Media Collective "Al descobert o d’amagat"

► Aquesta exposició és com un jaciment en múltiples estrats que explora un concepte de futur en el qual dialoguen una miríada d'històries i geografies.

► Es presenten obres de gairebé una trentena artistes: Rosa Barba, Jeamin Cha, Mark Chung, Liao Fei, John Gerrard, Geumhyung Jeong, Hassan Khan, Charles Lim, Cristina Lucas, Kabelo Malatsie, Dillon Marsh, Huma Mulji, Mehreen Murtaza, Joe Nishizawa, Nontsikelelo Mutiti, Bahar Noorizadeh, Lucy Parker, Racter, Santiago Ramón y Cajal, Muhannad Shono, Tito Zungu, juntament a projectes de nova creació de Rupali Gupte y Prasad Shetty, Bhagwati Prasad, Rohini Devasher, Abhishek Hazra, Ivana Franke, Lantian Xie, Marzia Farhana i la intervenció a la rampa del museu realitzada pel col·lectiu de comissaris, Raqs Media Collective.

► L'exposició tindrà una extensió en forma de programa de mediació ―anomenat 21 Personae― que explorarà el teixit urbà de la nostra societat a través de relats en directe d'habitants de Barcelona. Aquest diàleg museu/ciutat es plasmarà en una col·lecció de cròniques urbanes d’una sèrie de trobades informals a la ciutat. La informació que generarà es podrà trobar en un quadernet imprès, així com a la pàgina web del MACBA.

► Raqs Media Collective va ser fundat en 1992 per Jeebesh Bagchi, Monica Narula i Shuddhabrata Sengupta. Els membres de Raqs són artistes, comissaris d'exposicions, investigadors, editors i agents provocateurs filosòfics. L'obra del col·lectiu aborda temes com la connectivitat, la temporalitat i la plenitud, i els situa en la intersecció de l'art, la investigació històrica i l'especulació filosòfica. Han exposat internacionalment amb gran èxit.

Títol: Al descobert o d’amagat Inauguració: Dimarts 30 d’octubre de 2018, a les 19.30 h Dates: des del 31 d’octubre de 2018, fins el 17 de març del 2019 Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Comissariat: Raqs Media Collective: Shuddhabrata Sengupta, Jeebesh Bagchi i Monica Narula

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Exposicions

Un segle breu: Col·lecció MACBA

Descarrega la nota de premsa aquí.

► La nova presentació inclou moltes de les obres més emblemàtiques de la Col·lecció, en un seguit d’àmbits dedicats a les etapes culturalment i socialment més significatives del segle XX i principis del XXI.

► Aquesta lectura comissariada per l’equip del MACBA, proposa un recorregut cronològic. Es tracta d’una història narrada específicament des de Barcelona, iniciada el 1929 amb l’Exposició Internacional fins a l’actualitat.

► Hi trobem obres d’Anni Albers, Alexander Calder, Joaquín Torres-García Eugènia Balcells, Jean-Michel Basquiat, Christian Boltanski, Esther Ferrer, Gego, Eulàlia Grau, Guerrilla Girls, Hans Haacke, Jenny Holzer, Sanja Iveković, Miralda, Joan Miró, Juan Muñoz, The Otolith Group, Raymond Pettibon, Benet Rossell i Joan Rabascall, Martha Rosler, Jorge Oteiza, Antoni Tàpies i Werker Collective, entre molts d’altres.

► Una presentació dinàmica: tot mantenint el format de presentació cronològica, Un segle breu: Col·lecció MACBA es desplegarà de manera canviant al llarg del temps amb la idea d’aprofundir les visions sobre el seu propi fons. Una lectura oberta que permetrà articular variacions sobre la selecció d’obres amb la voluntat de renovar i ampliar el contingut de l'itinerari cronològic i intensificar-ne l’accent didàctic.

En aquest sentit, els propers mesos es podran veure On Subjectivity (1978), de Muntadas; Proyecto Niágara (1993), de Roberto Obregón; i Un pechiche para Benkos (2017), de Marcos Ávila Forero, que es presentarà a la torre.

Títol: Un segle breu: Col·lecció MACBA Inauguració: Dijous 4 d’octubre de 2018, a les 19.30 h Dates: des del 5 d’octubre de 2018, exposada de manera permanent però canviant al llarg del temps Organització: Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissariat: Equip del MACBA

Informació de contacte

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.