Fons de la Col·lecció

Joan Brossa 'Poema', 1967-1982

Poema objecte

Fecha:
1967
Tipo obra:
Poema-objecte
Material:
Letraset sobre bombeta
Medidas:
6,5 x 10,5 x 6,5 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Registre núm:
4756

Jo, en aquest moment, tinc moltes idees. Després, a mi també ara m'interessa molt el poema objecte, que és, diguéssim, un pas més, és canviar de suport. És fer un poema visual, però en què el suport no sigui el paper, sinó l'objecte quotidià, del qual la gent ja en té una referència.

D'objectes en tinc bastants. Els van exposar a Berlín i van agradar molt. Per exemple, en tinc un que és una bombeta i en la bombeta hi ha escrit: POEMA. Clar, la gent té la referència de la bombeta, però la connotació de la paraula POEMA sobre la bombeta no. Es produeix un xoc. És un canvi de suport. Jo crec que és una perllongació de la poesia visual sobre el paper: fer-la sobre l'objecte.

—Però continua essent poesia o ja és plàstica allò?

—Jo crec que és poesia visual, perquè sempre procuro que hi intervingui el concepte de la paraula. De vegades no hi intervé, però, és clar, llavors també és molt especial, perquè jo crec que aquests objectes meus no els faria un pintor.Jo no tinc gens en compte la plàstica, més aviat tinc en compte el contingut semàntic de l'objecte. Un imant, per exemple, té una referència; m'interessa l'imant per l'imant, no pel bonic que faci. Aquestes coses s'han de veure, s'ha de tenir la vivència de l'objecte.És clar, el fet de la representació d'una cosa ja és una plàstica, però jo procuro donar-li un contingut intern. Més que en ella mateixa, és la cosa que representa. Una serpentina, per exemple, té una connotació carnavalesca, i és aquesta la que m'interessa, més que la rodona de la serpentina. I això es veu fet per un poeta, no per un pintor.

Mercadé Riambau, Josep: «Joan Brossa parla de la poesia visual», Revista de Catalunya, núm. 141 (juny de 1999), p. 93-106

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.