Activitats Altres

Make kin(d), not future(s)

Jornada entorn de "Al descobert o d'amagat. La presència rebel d'un futur íntim"

02 març 2019

17.30 h

Foto por Candela Cuervo, editada por ¥€$Si PERSE

Foto por Candela Cuervo, editada por ¥€$Si PERSE

L’exposició Al descobert o d’amagat. La presència rebel d’un futur íntim, comissariada per Raqs Media Collective, és com un jaciment en múltiples estrats que explora un concepte de futur en el qual dialoguen una miríada d’històries i geografies. D’aquesta manera es dona lloc a una pluralitat de possibilitats i indagacions que segueixen camins que s’entrellacen, s’entreteixeixen i exposen relacions entre objectes, sentiments i conceptes, alhora que tracen espais indeterminats entre ells.

En aquesta jornada s’abordaran qüestions clau explorades en l’exposició, però desplaçant el discurs curatorial per posar el focus en temes específics, com la recerca d’un futur revolucionari, en el qual ens introduirà Adrian Rifkin en col·laboració amb Nina Wakeford; Laura Benítez i Andreu Belsunces, al seu torn, se centraran en els relats especulatius sobre el futur, i en la manera en què aquestes ficcions poden despotencialitzar les possibilitats del que ha de venir. Tancarà el programa ¥€$Si PERSE, projecte contracultural i futurista que advoca per un món sense gènere, sense etiquetes de cap tipus ni estils musicals, que situarà la pista de ball al bell mig de la reivindicació política.

Programa

DISSABTE 2 DE MARÇ, a les 17.30 h
Lloc:
Segona planta i Atri del museu.
Preu: Gratuït. Aforament limitat.

17.30 h: Adrian Rifkin, en col·laboració amb Nina Wakeford. Presentació de la conferència performativa The Worker Poets, Political Repression: Weakness of memory, in search of a revolutionary future
Lloc: Segona planta del museu

Un conflicte musical entorn de la classe, el gènere i el futur en els nostres dies, que reflexiona i s’enfronta a les idees de l’exposició a través d’una competició de composicions i cançons de desig i emancipació, des dels poetes proletaris del segle XIX fins als himnes queer actuals. Dos personatges (Nina/Adrian, Adrian/Nina) rivalitzen i col·laboren en una batalla de vinils, youtubes i cançons cantades a ple pulmó per involucrar els visitants en les idees que l’exposició deixa damunt les parets. Si ells volen cantar més fort, endavant! Intentem garantir, per a la sempre decebedora relació entre l’esperança històrica i les realitzacions contemporànies, un futur prou bo per al futur, viscut en el moment.

19 h: Laura Benítez i Andreu Belsunces. Conversa.
Lloc: Atri MACBA

La presència de futurs no sols obre horitzons de possibilitat, sinó que també colonitza els imaginaris a través de ficcions, articulant dimensions de possibilitat: l’esperable, el probable o el desitjable. Ara bé, potser la presència de(l) futur s’està convertint precisament en l’esgotament dels possibles, en una projecció de futur en singular i sense possibilitat de fuga? Frederic Jameson ja va vaticinar que era més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme, però potser hi ha esquerdes probables per on podem esmunyir-nos de la colonització de la imaginació.

Potser, tal com proposen teòrics com Nick Srnicek, encara som a temps de recuperar la pèrdua de futurs possibles. Potser, tal com escup Nick Land, ens hem llançat, com a espècie, cap a la progressiva desintegració de la debacle acceleracionista. Però, i si ens convertim en unes bitches neoliberals que portem el present als límits i generem buits de sentit? Hi haurà llavors la possibilitat de futurs en tant que principis actius de re-significació?

20 h: ¥€$Si PERSE. Performance
Lloc: Atri MACBA

¥€$Si PERSE, psyAvatar RPG economístic que lluita per produir atmosferes #neurodungeon, paradisos artificials i fantasies cibermedievals més enllà del camp. L’obra actual de ¥€$Si gira entorn de la mutació de la performance artística institucional amb variacions memètiques que venen des de formalitzacions performatives populars com els contextos de festa (fent servir el set DJ com a format), convencions de Cosplay/LARP (rol en viu) i comunitats online. ¥€$Si PERSE és resident a HANGAR, centre per a la investigació i la producció artística a Barcelona. Entre les seves aportacions en l’àmbit artístic, ha actuat tant en el marc institucional ‒Transmediale Festival 2019 (HKW, Berlín), V2_ Lab for the Unstable Media (Rotterdam), Naves Matadero (Madrid), IVAM (València)‒ com a l’escena club ‒Marabú, Post Gelatina, ZEN55.
www.instagram.com/yessi_perse
www.soundcloud.com/yessiperse


CULTURA

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.