A finals dels noranta –una època de renovació urbana extensiva–, Lara Almarcegui va començar a treballar en l’àmbit dels terrenys oblidats, solars i descampats com a únics llocs que s’escapaven de l’excés de construcció i de disseny. Els seus projectes han consistit en la producció de sèries de guies de descampats, i fins i tot en la defensa legal d’aquests espais. Amb la intenció de mostrar l’origen de les «construccions», ha presentat els materials necessaris per fer un edifici o n’ha mostrat les runes després de la demolició, cosa que li permet descompondre una edificació en els seus materials de construcció i mostrar com serà quan sigui demolida. Aquestes instal·lacions, que confronten el públic amb el gran volum i la materialitat de l’arquitectura, han estat una meditació espectacular sobre la relació entre física, política i arquitectura.

«Qui és l’amo de l’espai sota terra? Què hi ha a sota i com s’instrumentalitza?» Aquestes preguntes porten l’artista a localitzar jaciments de ferro i de materials de construcció, i a negociar l’adquisició de drets miners d’exploració, com és el cas d’Oslo, Graz i, recentment, el volcà d’Agràs. Sense intenció d’extreure el mineral, sinó, al contrari, amb el propòsit de protegir-lo, «el projecte vol cridar l’atenció sobre com s’origina el territori des del punt de vista geològic i com es divideix i es destrossa per explotar-lo».

Lara Almarcegui viu i treballa a Rotterdam. La seva obra se centra a explorar llocs abandonats i a catalogar acuradament la tendència de cada lloc a l’entropia. L’any 2013 va sorprendre el públic omplint el pavelló espanyol de la Biennal de Venècia amb els mateixos materials necessaris per construir-lo, i d’aquesta manera el va convertir en una ruïna. Activa en una època de renovacions urbanes extensives i gran especulació a Europa, Lara Almarcegui s’ha dedicat a reivindicar llocs oblidats i abandonats mitjançant la producció de guies sobre els descampats de les ciutats, cosa que li ha servit per aconseguir-ne fins i tot la protecció legal.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Contingut relacionat

M’agrada treballar amb allò que s’acostuma a dir "herència cultural", però els materials que faig servir són molt banals, com clixés, com blocs de sucre, portes, cuscús, catifes, documents oficials.
Latifa Echakhch