Silvia Rivera Cusicanqui és una destacada sociòloga i intel·lectual boliviana vinculada al moviment indianista katarista i al moviment cocaler. Convidada com a professora del Programa d’Estudis Independents (PEI), en aquesta sessió comparteix les seves investigacions recents sobre la sociologia de la imatge i l’eurocentrisme del discurs intrínsec a la construcció del subjecte europeu contemporani.

Silvia Rivera Cusicanqui forma part del col·lectiu autogestionari Colectivx Ch’ixi. Ha estat professora titular de Sociologia a la Universidad Mayor de San Andrés de La Paz (UMSA), de la qual actualment és professora emèrita, i professora visitant a les Universitats de Columbia (Nova York, EUA), Austin (Texas, EUA), la Rábida (Huelva, Espanya), Jujuy (Argentina) i a la Universidad Andina Simón Bolívar de Quito (Equador). El 1983, amb altres intel·lectuals, va fundar el Taller de Historia Oral Andina (THOA), amb el qual va treballar temes d’oralitat, identitat i moviments socials indígenes i populars, principalment a la regió aimara. Aquests últims anys ha impulsat l’espai El Tambo Colectivo, un centre cultural de La Paz que busca unir els sabers teòrics amb la tasca manual i mediambiental.

L’obra de Silvia Rivera Cusicanqui aborda la continuïtat de les lògiques de dominació de les identitats i les cultures indígenes, fins i tot en contextos en què aparentment s’ha produït un reconeixement formal de la diversitat i del valor de l’indígena. És autora de diversos llibres i ha realitzat vídeos i pel·lícules, tant documentals com de ficció. En l’obra de Rivera Cusicanqui destaca la combinació de llenguatges, que l’ha portada a utilitzar l’assaig, el documental, la crítica d’art o el comissariat d’exposicions.

Más info:
El Tambo Colectivo
Taller de Historia Oral Andina
Ch'ixinakax utxiwa. Una reflexión sobre prácticas y discursos descolonizadores (Buenos Aires: Tinta Limón, 2010).
Mito y desarrollo en Bolivia. El giro colonial del gobierno del MAS (2014)

Organitzat pel MACBA i l’AECID
AECID
Auditori MACBA

Programa

DIJOUS 22 DE JUNY DE 2017, 18.30 h
Lloc: Auditorio Meier

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Continguts relacionats

Vídeos

El problema s’aclareix, es torna diàfan: la tela de l’artista esdevé un mirall.
Michelangelo Pistoletto