Amb motiu del desè aniversari de Ràdio Web MACBA, conversem amb el col·leccionista sonor Anki Toner sobre la seva col·lecció personal de discos i objectes gramofònics, intentant traslladar a les sales un dels moments invisibles i de màxima concentració d’energia entre les bambolines de la ràdio: la conversa, moment màxim de sinèrgia en què es produeix el discurs abans de ser encapsulat.

A través de la col·lecció d’Anki Toner, única en aquest estil per la seva obsessió per acumular objectes que contenen o reprodueixen so (discos de totes les mides i per a tots els suports possibles, però també segells, talking tapes, joguines, reproductors i moltes altres curiositats), reflexionem sobre la historiografia i evolució tecnològica dels formats d’enregistrament, qüestionem l’alta i la baixa fidelitat, afrontem la problemàtica de l’acumulació domèstica i l’arxiu, posem sobre la taula l’estranya noció de «metadisc», descobrim els discos aleatoris i compartim la seva peculiar manera de navegar en el mercat del col·leccionisme sonor, amb un canvi de paradigma (el digital) que no ha afectat el seu curiós recorregut.

Anki Toner entén el col·leccionisme com una negociació entre la compulsió i el caràcter relacional, i explica que va deixar de comptar els seus discos després d’un accident informàtic que li va esborrar la base de dades. Estima que té més de cinc mil discos de tots els formats (físics, s’entén) i gairebé cent reproductors, a més d’una quantitat indeterminada d’objectes afins, des de complements (com una capsetes d’agulles de gramòfon, per exemple) fins a documentació diversa, tot plegat amuntegat en un pis de l’Eixample que li ha quedat petit.

Més informació: http://rwm.macba.cat/es/extra/memorabilia_anki_toner_conversation/capsula

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
MEMORABÍLIA. Col·leccionant objectes sonors amb... Anki Toner

Programa

DISSABTE 28 DE MAIG DE 2016, 19 h
Lloc: Atri del MACBA.

Anki Toner (Barcelona, 1964) és músic, comentarista, estudiós de la part fosca de la relació entre música i propietat intel·lectual i, a més, col·leccionista. La part més (re)coneguda de la seva activitat musical va ser la seva participació a Superelvis com a cantant, harmònica i lletrista (1986-1998). Actualment, Anki Toner està implicat en Ankitoner Metamars (2006-), The Ignotoner (2011-) i el projecte en solitari File Under Toner, amb el qual explora els límits de la raó en música. Així mateix, des de 1998 dirigeix Hazard Records, segell discogràfic dedicat exclusivament a l’edició d’obres de domini públic, i és autor de dos llibres sobre música –Blues (Celeste, 1995) i Hip-Hop (Celeste, 1998)– i de nombrosos articles i assajos.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Continguts relacionats

Vídeos