Cooperació a la base i eienes pel canvi
Dijous 27 de gener de 2005, a les 19.30 h.

El Grupo de Arte Callejero (GAC) va ser fundat el 1997, i estava compost per artistes, fotògrafs i dissenyadors. Partien d’un fort qüestionament de la institució artística a l’hora de desenvolupar intervencions salvatges sota formes de control simbòlic de l’espai públic: desviacions i subversions de signes i senyalització de l’Estat i de les empreses. Però ben aviat les seves temptatives inicials assoliren una enorme dimensió, a partir dels seus coneguts projectes de cooperació amb moviments socials, remarcablement amb H.I.J.O.S., l’organització de fills i filles de represaliats durant la darrera dictadura militar argentina.

El GAC (que no respecta els límits entre el dins i el fora de la institució artística, de la mateixa manera que a la pràctica rebutja distingir entre l’art i la militància) opera com una màquina de producció simbòlica lligada inextricablement a la força constituent dels moviments argentins (contribuint a reforçar la seva autonomia social) o a les seves formes de “justícia des de baix” (formalitzant eines visuals per als escraches). La seva pràctica, “basada en el treball amb els altres, fomentant la re-apropiació dels treballs i les seves metodologies”, pot llegir-se, genealògicament, com una sortida a la interrupció forçosa de certes pràctiques artístiques argentines (com ara “Tucumán Arde”, 1968) van sofrir en desbordar els límits institucionals amb l’objectiu d’abraçar processos de canvi social radical.
En la seva intervenció, el GAC exposarà a la seva intervenció tant els seus projectes més coneguts, com altres que encara estan en marxa (processos de coinvestigació amb el Colectivo Situaciones, col·laboracions amb televisions comunitàries a barris de Buenos Aires, etc.).
Presentació a càrrec de:
Rafael Leona i Mariana Cecilia Corral, membres del col·lectiu Grupo de Arte Callejero de Buenos Aires.