al

Cicle de cinema

Aquest programa recupera quatre títols associats a les diverses formes de militància desplegada al llarg dels anys setanta. La crítica de les institucions i les formes de producció col·lectiva van marcar un cinema en el qual productors i receptors sovint eren els mateixos. En un context de lluita antifranquista primer i de transició democràtica després, el cinema va imaginar un llenguatge al marge de la fàbrica dels somnis. Les fàbriques i les presons d'aquestes pel·lícules són sempre reals i la crítica als mitjans de comunicació és un tema constant que intenta desfer la promesa del que aleshores era un neoliberalisme incipient. Aquest cicle es programa paral·lelament a l'exposició d'Eulàlia Grau Mai no he pintat àngels daurats, que es pot veure al MACBA fins al 26 de maig.

Amb la col·laboració de:
Cinemateca Portuguesa
"Con uñas y dientes" de Paulino Viota (1978), cartell del film

Programa

Divendres 22 de març a les 19.30 h
Más allá de las rejas, de Llorenç Soler, 1980, 20 min.

Film clandestí rodat amb motiu del motí que hi va haver a la presó Model de Barcelona l’estiu de 1978, impulsat per la COPEL (Col·lectiu de Presos en Lluita). Hi intervenen diversos expresos polítics que ofereixen un testimoni dels mals tractes que els infligien els funcionaris de presons, un col·lectiu creat durant l’etapa franquista i que exercia una forta repressió sobre els interns. Aquesta pel·lícula es va rodar sense títols de crèdit per motius de seguretat.

El cuarto poder, d’Helena Lumbreras, 1970-1972, 45 min.

Aquesta pel·lícula analitza el poder dels mitjans de comunicació de l’Estat i crida a la realització de publicacions clandestines. El documental s’estructura en tres grans segments, que ironitzen sobre la «premsa del Movimiento». Presenta un muntatge vertiginós que associa retalls de premsa, fotografies i titulars de diari, i mostra imatges de la guerra del Vietnam amb acusacions antiamericanes, denúncies a l’imperialisme i propostes d’autogestió a la «nova» premsa.

São Pedro da Cova, de Rui Simões, 1976, 45 min.

Aquesta pel·lícula es projecta en portuguès sense subtítols.

El 1795, l’empleat del capellà de São Pedro da Cova va trobar una veta de carbó mentre cavava a la Quinta dos Valinhos. Per als habitants del poble començava una fase dramàtica de les seves vides. Les mines de carbó van comportar una sèrie de condicions que encara avui són perceptibles. Les mines es van tancar el 1970. Moltes vides van ser destruïdes i la salut de milers de miners va patir danys irreversibles. Les mines van deixar enrere ruïnes, fam, desocupació, misèria i analfabetisme. Aquesta sèrie de tres documentals de 15 minuts cada un forma part d’un programa del Ministeri d’Educació que, durant el període immediatament posterior a la Revolució dels Clavells, va portar a terme una campanya per ampliar l’educació de la població adulta més enllà de la simple alfabetització.

Divendres 5 d'abril a les 19.30 h
Con uñas y dientes, de Paulino Viota, 1978, 98 min.

Marcos, líder d’una vaga, és perseguit i colpejat pels goril·les del director de la fàbrica. Juntament amb la seva dona, demana ajuda a un company de partit: haurà d’amagar-se fins que es resolgui el conflicte; anirà a casa de l’Aurora, una companya professora d’institut. Durant els dies que Marcos i Aurora passen plegats, s’estableix entre ells una intensa relació. Tot i el greu risc, el director no s’atura davant el delicte per protegir les seves especulacions financeres fraudulentes. Els obrers es debaten en discussions interminables sense aconseguir posar-se d’acord. La patronal fa servir la seva capacitat de maniobra per intentar restablir una calma sempre provisional.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat