Dimecres, 28 d'abril de 2021

A Lexicon of Gesture - LiveStreamed és una performance creada per l’artista canadenca Evann Siebens. Retransmetent en directe des del seu estudi de Vancouver, Siebens ha transformat un extens abecedari de gestos en fotografies, tècniques i actuacions en viu. A partir de moments de les històries de l’art de la dansa, les arts visuals i la performance, farà referència a artistes com Maya Deren, Allan Kaprow, Tehching Hsieh, Gilbert & George i Martha Graham. En aquesta darrera iteració, integrarà les històries espanyoles i catalanes de l’art de la performance per crear una nova obra per al MACBA.

"Recorro a les històries de l’art de la performance per recrear els gestos i el moviment dels meus herois artístics, fotografiant-me mitjançant una fórmula inversa a l’habitual d’home/dona, fotògrafa/intèrpret. És una manera feminista d’aprendre, revisar i reivindicar la història de l’art a través del cos. Un company em va comentar que es tractava d’una forma molt “dansaire” d’inscriure; un lèxic o arxiu del gest, situat entre les històries de les arts escèniques, les tècniques, la dansa, les arts visuals i la performance. La violència de tallar la meva pròpia representació fotogràfica i fer-ne un collage es converteix en una forma d’inserir-me a mi mateixa —una dona de mitjana edat— en un moment en què a una la solen esborrar o ignorar, tant en l’àmbit quotidià com en el de la performance. El gest, en la seva encarnació física i fotogràfica, esdevé una cartografia i una empremta, tant dels gegants de la història de l’art com d’aquells que gairebé han estat oblidats i esborrats."

Evann Siebens realitza tècniques, performances i fotografies en moviment. La seva pràctica basada en la lent negocia entre el cos humà com un lloc d’arxiu i la política de la mirada femenina. Abans d’estudiar producció cinematogràfica a la Universitat de Nova York, va ballar amb el Ballet Nacional del Canadà i el Ballet de Bonn. En els darrers temps, ha exposat i projectat obres seves al Kunstinstituut Melly/Witte de With (Rotterdam, 2020), al Museu Puixkin de Belles Arts (Moscou, 2020) o a la Galeria Belkin (Vancouver, 2018). Fa poc, Siebens va projectar una pel·lícula al Lincoln Center de Nova York i va guanyar el premi Outstanding Overall Work al Light Moves Festival de Limerick (Irlanda). Aquest mes d’abril, inaugurarà un important projecte d’art públic juntament amb la Galeria d’Art de Vancouver. El seu treball A Performance Affair a Brussel·les (Bèlgica) va ser portada del The International New York Times el 2019. Viu a Vancouver, Canadà, i la representa Wil Aballe Art Projects.

Idiorítmies és un programa de performances, laboratori i llenguatge que es desplega a partir del concepte de Roland Barthes d’«idiorítmia», una manera de reivindicar una convivència que no fos alienant davant de l’expansió del capitalisme. Des de l’experiència de la performance i la dansa, André Lepecki reprèn aquest concepte d’«idiorítmia» per descriure el moment de la trobada amb l’altre, un esdeveniment en què coincideixen la poètica, la política, l’art i l’ètica per fer possible una vida que valgui la pena de ser viscuda.

Evann Siebens, A Lexicon of Gesture - LiveStreamed

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68