Conciert PreLEM2007 a càrrec de Tom Zunk i Alessandro Olla

Gràcia Territori Sonor presenta un doble concert amb Tom Zunk (Alemanya) i Alessandro Olla (Sardenya) i un nexe comú: l'ús de l'aigua com a mitjà material i metafòric per a la creació sonora. La nit ELEMENT AIGUA proposa un viatge per l'experimentació musical que potencia les sonoritats primordials i els paisatges ancestrals, cercant una experiència immediata on l'artifici dels dispositius és substituït per la poètica de la matèria i de l'objecte. Instruments que incorporen l'aigua com a part essencial del seu funcionament i de la que n'extreuen memòries i textures insòlites (com el Waterphone emprat per Tom Zunk) o el joc amb l'aigua com a element físic i poètic en interrelació amb d'altres elements i objectes (les creacions d'Alessandro Olla) integraran el conjunt d'estratègies d'aquesta nit de fluïdes emanacions, líquides delicadeses i abissals profunditats.

TOM ZUNK (Berlin)
"ZEUT (Arquetipus per a Waterphone: sons entre el cant de les balenes
i l'espai exterior)"

Per a Tom Zunk, la creació musical és un acte agoserat i transfronterer, un viatge a través de paisatges eutòpics on es fonen sonoritats ancestrals i experimentacions contemporànies. Aquest interès per les latituds llunyanes arrencà a la Universitat Lliure de Berlin, on estudià etnomusicologia i entrà en contacte amb les músiques índiques de la mà del compositor indonesi Gutama Soegijo i la formació Banjar Gruppe. En aquest període de quinze anys (1978-1993), Zunk multiplicà les seves participacions a festivals internacionals de Gamelan (un registre musical originari de l'illa de Java) i percussió, destacant especialment la seva participació a la World Expo de Vancouver l'any 1986.
Aquesta recerca de sonoritats tel·lúriques ha anat sempre acompanyada pel seu prolífic treball en el camp de la improvisació (juntament amb l'eco-guitarrista Günter Schikert formà el duet Ghetto Raga), la creació escènica (Syntron, amb la performer Elke Postler, així com les peces creades per al projecte de dansa Butoh a finals dels vuitanta) i la investigació multiinstrumental, que afegeix al seu interès per la percussió un ventall de composicions amb teclats, metalls, dispositius analògics i experimentació vocal.
D'aquesta saludable curiositat instrumental sorgeix el seu treball amb el Waterphone, insòlit artefacte inventat l'any 1974 per Richard Waters i que Zunk ha incorporat al seu catàleg d'exploracions des de fa ja vint anys, essent-ne un dels únics intèrprets que hi ha al món. El Waterphone és un instrument fet d'acer inoxidable i barres de llautó que incorpora aigua al seu cos central. Es tracta d'un enginy versàtil, que pot ser tocat emprant diversos estris i procediments (masses, fricció, arcs) i del que extreu un ampli espectre de sonoritats i textures que ens remeten a cants de balena, remors de vidre o petjades de dispositius electrònics pioners, com ara el Theremin o les Ones Martenot.

ALESSANDRO OLLA (Cagliari)
"WATER LAND"

Artista prolífic i polifacètic, Alessandro Olla ha invertit una bona part del seu esforç creatiu en transgredir l'academicisme i la formalitat musicals. Forjat en estudis clàssics que abasten el piano, la composició i l'electrònica, es veu aviat temptat per les possibilitats que li brinda la vessant més llibertària de la creació sonora, endinsant-se en els procelosos però apassionants terrenys de l'improvisació, l'experimentació i l'electrònica arriscada. En el decurs d'aquests viatges ha comptat amb la col·laboració de figures clau de l'activisme musical més insubornable: Tim Hodgkinson, David Shea, David Toop, Marc Ribot, Jean Marc Montera, Llorenç Barber… Fruit d'aquesta fèrtil curiositat i del seu propòsit d'esvaïr els murs de contenció entre disciplines, el treball d'Alessandro Olla s'ha anat espargint des de fa prop d'una dècada en múltiples direccions que l'han portat a involucrar-se en projectes que incorporen el factor visual i escènic com a interlocutors (creacions per a pel·lícules i espectacles de teatre i dansa, performances), a exprémer les potencialitats poètiques i sonores dels objectes i de la matèria o a redescobrir certs fenòmens físics (gravitació, oscil·lació, inèrcia) des de l'òptica d'un agoserat prestidigitador. El resultat d'aquesta investigació és una obra que extreu del risc i de l'experimentació un ventall d'experiències nítides i immediates, que fan de la quotidianeïtat quelcom a redescobrir contínuament.

Coproduït amb:
Gràcia Territori Sonor
gif blanc de 50base 20 alt

Programa

DISSABTE 12 DE MAIG, a les 20 h.
Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat