Jornada sobre accessibilitat als museus

Aquesta jornada està organitzada per Articket (www.articketbcn.org) i l'Obra Social de Caixa Catalunya.

Articket, reuneix el set millors museus de Barcelona (Museu Picasso, La Pedrera, Fundació Antoni Tàpies, MACBA, CCCB, MNAC i Fundació Miró) i va néixer, no només com una multientrada, sinó també amb la voluntat de compartir idees i reflexionar sobre l'actualitat dels centres d'art. Amb aquesta vocació, Articket organitza jornades sobre diferents temes per generar debat i compartir experiències sobre aspectes diversos de la realitat cultural.

Els museus i centres d'art de Barcelona ens volem comprometre a facilitar a tots els visitants la possibilitat de participar en l'experiència artística. Amb aquest objectiu convidem a diferents experts i persones vinculades al món dels museus, a empreses i associacions que treballen en aquests temes per mirar d'acostar el nostre patrimoni a tothom.


Programa

26 d'octubre de 2009, a les 8.45 h

8.45-9.00: Rebuda, acreditació i recollida de documentació dels participants.

9.00-9.15: Benvinguda a la jornada a càrrec d'Àlex Susanna, Director de Cultura de l'Obra Social de Caixa Catalunya.

9.15-9.45: Estat de la qüestió en els nostres museus. A càrrec de ComAccess, empresa de serveis especialitzada.

9.45-10.45: Presentació del programa d'accessibilitat sensorial i cognitiva del MoMA, NY, a càrrec de Francesca Rosenberg, Directora del MoMA Access Programs Education Department.

10.45-11.15: Presentació del programa d'accessibilitat cognitiva del MNAC Museu espai comú d'integració. A càrrec de Teresa González, cap del Departament d'Educació.

11.15 -11.45: Pausa cafè

11.45-12.15: Presentació del programa La Pedrera accessible de l'Obra Social de Caixa Catalunya a càrrec Rosa Maria Plans, Cap de Programes de Cultura i de Dolors Clusella, Serveis Educatius.

12.15-13.00: Presentació del programa Parlant amb la pintura d'accessibilitat desenvolupats per la Asociación Argadini als museus MNCARS, Museu del Prado i Thyssen-Bornemisza. A càrrec de Rebeca Barrón.

13.00-14.00: Presentació de tres programes d'accessibilitat:

-Del programa La mirada tàctil de la Diputació de Barcelona a l'accessibilitat com política dels museus d'Esplugues, a càrrec de Carme Comas del MEL- Museus d'Esplugues del Llobregat.

-Informe sobre accessibilitat comunicativa a equipaments culturals públics de Barcelona. A càrrec de Carles Giner, secretari del Consell de la Cultura.

-Oferta integral de recursos turístics culturals adaptats. A càrrec de Diego González, assessor de turisme accessible per Turisme de Catalunya.

16.00-17.00: Presentació del programa i de l'experiència de treball entorn a la accessibilitat al Museu del Louvre. A càrrec de Matthieu Decraene, responsable del desenvolupament del programa d'accessibilitat.

17.00-17.30: Presentació del programa Miró a prop, projecte d'accessibilitat del departament educatiu de la Fundació Miró. A càrrec de Jordi J. Clavero.

17.30-18.00: La política d'accessibilitat del Museu Marítim de Barcelona, a càrrec de Teresa Soldevila, Responsabilitat Social del Museu Marítim de Barcelona.

18.00-18.45: Taula rodona La percepció i les necessitats de l'usuari, amb representants de col·lectius de discapacitats.

18.45-19.15: Clausura de la jornada a càrrec de Enrique Vargas, director del Teatro de los sentidos.

Obra Social Caixa Catalunya
tel. 902 400 973