Carregant...

La memoria interior, 2002

La memòria interior, 2002

Els vídeos realitzats i produïts per María Ruido (Ourense, 1967) entre els anys 1997 i 2003 formen part de projectes interdisciplinaris, ja que en molts casos s’associen amb escrits fets per la mateixa artista que tracten sobre l’elaboració social del cos i la identitat o les identitats, sobre l’imaginari de les dones amb relació al treball i sobre les formes de construcció de la memòria col·lectiva i personal.

Entre aquests treballs destaquen Cronología (1997), La voz humana (1997), Ethics of the Care (1999), La memoria interior (2002) i Tiempo real (2003), en els quals pretén eliminar o substituir el concepte de transcendència que, segons la mateixa artista, “continua llastant el relat mateix de la nostra memòria i les seves formes de representació”. Amb altres paraules, pretén eliminar la idea que les imatges, com si es tractés d’un llenguatge universal, tenen i han de tenir capacitat per transcendir el seu marc local i temporal, i defensa el seu desig de “contextualitzar les seves propostes dins d’un marc històric i cronològic concret i amb una vocació de repensar una memòria col·lectiva concreta”. María Ruido proposa la “conjunturalitat”, en lloc de la “transcendència”, entesa, segons les seves pròpies paraules, com “la fragilitat i la revisió necessària d’aquests treballs, sempre de lectura canviant, sempre efímers, que [...] simplement recorden la vulnerabilitat del temps i el reajustament necessari dels records a altres llocs, a altres bagatges, a altres llengües, per incorporar-hi les possibilitats de lectures diferents, divergents fins i tot, però mai transcendents, immutables ni perdurables” (Papers d’Art, núm. 85, 2003).

I per dur a terme aquesta contextualització espaciotemporal a la qual al·ludeix al paràgraf anterior, María Ruido utilitza, en alguns dels seus projectes, les experiències viscudes per ella mateixa o pels seus familiars, per la necessitat de recordar i per reconstruir una memòria i una història col·lectiva, alhora que reivindica altres formes de narrar lluny dels cànons establerts.


Fitxa tècnica

Títol original:
La memoria interior
Número de registre:
2249
Artista:
Ruido, María
Data de creació:
2002
Any d'adquisició:
2003
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 32 min 40 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© María Ruido
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman