Carregant...

Museu d'Art Contemporani de Barcelona, 1991

Material gràfic, 83 x 83 cm

L’any 1988, l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, formalitzava la comanda a l’arquitecte nord-americà Richard Meier per al projecte constructiu del nou Museu d’Art Contemporani de Barcelona, que s’havia constituït com a Consorci aquell mateix any. El 28 de setembre de 1990 es posava la primera pedra de l’edifici, situat en ple barri del Raval, i cinc anys després, el cap de setmana del 30 d’abril a l’1 de maig de 1995, es feia una primera obertura de portes, amb una gran resposta ciutadana:trenta mil persones van visitar el nou edifici. El 30 de novembre d’aquell mateix any, s’hi presentava la primera mostra de la Col·lecció. Va ser l’inici d’una trajectòria expositiva i d’activitats que arriba fins avui. 

La Col·lecció MACBA compta amb les maquetes de l’edifici que l’equip d’arquitectura de Meier va presentar durant l’elaboració del projecte, així comamb un conjunt de dibuixos, elaborats entre 1987 i 1995, que donen fe de totes les etapes d’ideació de l’edifici. Realitzats com a esbossos inicials o amb la identitat de l’edifici ja definida, permeten refer-ne tot el procés constructiu. Evocant el seu treball a la ciutat de Barcelona, Meier responia en una entrevista l’any 2011: «El barri del Raval de Barcelona es trobava en el seu nadir. Necessitava desesperadament llum, aire, espais públics oberts i un cor.» Trobaràs l’entrevista sencera aquí.


Fitxa tècnica

Títol original:
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Número de registre:
4395
Artista:
Meier, Richard
Data de creació:
1991
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Litografia sobre paper
Dimensions:
83 x 83 cm (alt x ample)
Número d'edició:
P.A. 1/10
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Richard Meier & Partners Architects
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.