Carregant...

Emboscadura, 1994-1995

Emboscada, 1994-1995
Instal·lació, 274,5 x (mides variables) cm

L’acte de comunicació centra les propostes artístiques de Federico Guzmán i no tant com un element d’anàlisi sinó com a experiència de sentit. Aquest artista format durant els anys vuitanta a la ciutat de Sevilla, reprèn part del conceptualisme dels anys setanta filtrat per una poètica més subjectiva. A partir d’una decisió explícita d’establir contacte amb el públic, Guzmán crea situacions. L’artista entén la pràctica artística com una experiència intermitent que es va forjant a diferents nivells, va sedimentant i cicatritzant. Emboscadura condensa aquests diferents elements: l’obra entesa com a procés, com a situació i com a experiència col·lectiva de sentit.

Es tracta d’una instal·lació que reconstrueix un escenari escolar i acadèmic en un context expositiu. L’objecte pissarra és emblemàtic d’una certa comunitat i de comunicació de grup. En altres obres, Guzmán ja ha utilitzat aquest objecte. Com és habitual en altres treballs, l’artista no aspira a determinar un significat o un discurs; ell obre la possibilitat de comunicar. D’altra banda, Guzmán parteix de la base que tota comunicació és un acte pertorbador d’intimitat. I com a tal, s’ha de transgredir per assegurar l’eficàcia del pacte social. En altres obres, l’artista introdueix elements privats com el seu número de telèfon o d’identitat. I és que, associat a l’acte de comunicar, hi ha també el conflicte entre individu i cos social, o entre àmbit públic i privat.


Fitxa tècnica

Títol original:
Emboscadura
Número de registre:
0184
Artista:
Guzmán, Federico
Data de creació:
1994-1995
Any d'adquisició:
1996
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Fusta, pintura, barres de guix blanc, pissarres, esborradors i plantes
Dimensions:
274,5 x (mides variables) cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Frederico Guzmán
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

 Federico Guzmán "Emboscadura", 1994-1995