Carregant...

Emboscadura
, 1994-1995

Emboscada, 1994-1995
Instal·lació, 237 x 238 cm cm

L’acte de comunicació centra les propostes artístiques de Federico Guzmán i no tant com un element d’anàlisi sinó com a experiència de sentit. Aquest artista format durant els anys vuitanta a la ciutat de Sevilla, reprèn part del conceptualisme dels anys setanta filtrat per una poètica més subjectiva. A partir d’una decisió explícita d’establir contacte amb el públic, Guzmán crea situacions. L’artista entén la pràctica artística com una experiència intermitent que es va forjant a diferents nivells, va sedimentant i cicatritzant. Emboscadura condensa aquests diferents elements: l’obra entesa com a procés, com a situació i com a experiència col·lectiva de sentit.

Es tracta d’una instal·lació que reconstrueix un escenari escolar i acadèmic en un context expositiu. L’objecte pissarra és emblemàtic d’una certa comunitat i de comunicació de grup. En altres obres, Guzmán ja ha utilitzat aquest objecte. Com és habitual en altres treballs, l’artista no aspira a determinar un significat o un discurs; ell obre la possibilitat de comunicar. D’altra banda, Guzmán parteix de la base que tota comunicació és un acte pertorbador d’intimitat. I com a tal, s’ha de transgredir per assegurar l’eficàcia del pacte social. En altres obres, l’artista introdueix elements privats com el seu número de telèfon o d’identitat. I és que, associat a l’acte de comunicar, hi ha també el conflicte entre individu i cos social, o entre àmbit públic i privat.


Fitxa tècnica

Títol original:
Emboscadura
Número de registre:
184
Artista:
Guzmán, Federico
Data de creació:
1994-1995
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Fusta, pintura, barres de guix blanc, pissarres, esborradors i plantes
Dimensions:
237 x 238 cm cm (ancho x alto)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Frederico Guzmán
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites informació específica sobre l’obra o l’artista, ens pots contactar a colleccio [at] macba.cat i/o visitar la biblioteca del MACBA.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Quan treballo, no penso en l’art. Miro de pensar en la vida.
Jean-Michel Basquiat