La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Helicon, 2019

Helicon, 2019

A l’antiga Grècia, Helicó era la muntanya on vivia Pegàs, el cavall alat. Una muntanya tortuosa, ja que helikós volia dir, literalment, «sinuós». La mateixa forma que té l’instrument de vent i de metall conegut com helicó, semblant a la tuba i predecessor de l’actual sousàfon. A partir d’aquesta filiació etimològica, Fito Conesa va convocar una petita banda d’instruments de vent i de metall a la Serra Minera de Cartagena – La Unión, a Múrcia. Aprofitant el llac creat amb els anys pels residus de les activitats mineres i el seu aspecte apocalíptic –una zona d’òxids contaminants i alhora d’una gran bellesa–, hi situa set músics de diverses edats i els demana que interpretin una melodia per veure si la terra respon i comença així la fi del món (i amb ella, la renovació). Un gest sonor que invoca l’inici de l’Apocalipsi, amb les set trompetes mítiques del relat bíblic. El dron que enregistra l’escena inicial situa l’espectador en els ulls de Pegàs. L’aparent contradicció entre la bellesa d’un escenari tòxic i l’absurditat del gest sonor actua com un assaig visual del futur immediat.


Fitxa tècnica

Títol original:
Helicon
Número de registre:
AJC.0018
Artista:
Conesa, Fito
Data de creació:
2019
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l’Ajuntament de Barcelona (en procés d’incorporació)
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, colo, so, 6 min 12 s
Número d'edició:
Ed. 1 + P.A.
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona. Obra adquirida per l’Ajuntament de Barcelona a través del MACBA per a la "Convocatòria d’adquisició d’obra artística per a promocionar creadores i creadors en l’àmbit de l’art contemporani"
Copyright:
© Fito Conesa
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.