Carregant...

Inestable Eu, 2019

Inestable Eu, 2019
Pintura, 210,5 x 130,5 x 3,8 cm

Aquesta obra forma part d’una sèrie realitzada per Yamandú Canosa a partir dels anys noranta, en què utilitza la cartografia com a narrativa o com a relat polític del món. La idea de cartografia és un dels eixos que travessen l’obra de l’artista, que, si bé formalment és heterogènia i es plasma en llenguatges i formats molt diversos, conceptualment persegueix idees com el món i l’horitzó, els viatges i les identitats, les cultures en moviment i la vivència del desplaçament. Deutor del situacionisme i la  noció de détournement o deriva, Canosa porta els mapes més enllà de la seva literalitat física i geogràfica. Com ell mateix explica referint-se a aquesta sèrie d’obres: «Tota cartografia és política, i les manipulacions cartogràfiques que es proposen en aquesta sèrie d’obres construeixen, de vegades, un relat de l’estat de les coses en general; d’altres, un comentari a un determinat context històric o polític, o –en una alteració de les relacions pautades– una reivindicació del mestissatge i la transculturalitat.»

La imatge d’un mur físic desintegrant-se, juntament amb el color vermell, aporten intensitat a aquest oli de grans dimensions. S’hi identifica el mapa d’Europa en estat de màxima fragilitat, descompost, fragmentat i amb seccions duplicades. Inestable Eu va formar part de l’exposició La casa empática al pavelló de l’Uruguai de la 58a Biennal de Venècia l’any 2019. L’exposició es plantejava com un accés o una experiència immersiva pel paisatge del món. Cada paret del pavelló era un punt cardinal i, a l’alçada de l’horitzó, l’artista va anar penjant les seves obres a les quatre parets com un espai comú global o un paisatge compartit. Les obres es referien a la complexitat del sentit de pertinença, la transculturalitat i els vincles, sempre inestables, que es van establint amb el paisatge, ja siguin emocionals, culturals o polítics. En aquell context expositiu, Inestable Eu es trobava situat en el mur nord de la instal·lació del pavelló. Com explica el mateix artista: «Inestable Eu és un comentari sobre l’actual situació europea, en el qual la confusa cartografia amenaça d’ensorrar-se, sostinguda per punts de màxima fragilitat. Tota l’estructura cartogràfica penja d’un únic punt al marge superior de l’espai. A dalt, el mapa invertit de l’Anglaterra del Brexit penja d’un mur. A sota, Grècia goteja, enfonsant-se.»


Fitxa tècnica

Títol original:
Inestable Eu
Número de registre:
5865
Artista:
Canosa, Yamandú
Data de creació:
2019
Any d'adquisició:
2020
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Oli sobre tela
Dimensions:
210,5 x 130,5 x 3,8 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Copyright:
© Yamandú Canosa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.