Carregant...

Sense títol. Graffiti. Sèrie III: "Naissance du visage", ca. 1930. Tiratge ca. 1950

Sense títol. Graffiti. Sèrie III: "Naixement del rostre", ca. 1930. Tiratge ca. 1950
Fotografia, 40 x 29 cm

Brassaï va fotografiar els grafits dels carrers de París durant vint-i-cinc anys, des del 1930 fins a mitjans dels anys cinquanta. Aquest fotògraf, periodista i escriptor d'origen hongarès establert a França, va retratar el París nocturn i secret dels anys trenta en un moment en què arrelava el surrealisme. La revista Minotaure va publicar per primera vegada les seves fotografies i un text sobre els grafits en un número doble del desembre/gener (1933-1934). Amb els anys, Brassaï va optar per enregistrar en petits quaderns esquemes breus dels grafits que trobava al carrer i el lloc on els havia vist per poder fotografiar-los en millors condicions de llum o veure com evolucionaven.

La Col·lecció MACBA inclou una part significativa dels grafits de Brassaï. Es tracta d'imatges capturades el 1930, en un tiratge, en bona part, del 1950. En alguns casos, els títols n'indiquen el carrer (Passage Prévot, Rue Perceval...) i sempre porten el nom de la sèrie. Brassaï les va ordenar en categories etnològiques que ell mateix havia creat: L'amour, Naissance du visage, La mort, Images primitives i La magie. L'al·lusió a l'automatisme i als cadavres exquis de les fotografies dels grafits és inevitable i demostra un interès pel caràcter meravellós de la troballa fortuïta, pel carrer, per l'art dels infants i pels malalts mentals.

La primera exposició dels grafits la va fer el MoMA de Nova York el 1956 amb el títol Language of the Wall. Parisian graffiti photographed by Brassaï. La mostra va viatjar a l'Institute of Contemporaray Art (ICA) de Londres dos anys després.
Fitxa tècnica

Títol original:
Sense títol. Graffiti. Sèrie III: "Naissance du visage"
Número de registre:
1846
Artista:
Brassaï
Data de creació:
ca. 1930. Tiratge ca. 1950
Any d'adquisició:
2002
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata
Dimensions:
40 x 29 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Estate Brassaï
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.