al

El col·lectiu iranià format per Ramin Haerizadeh (Teheran, 1975), Rokni Haerizadeh (Teheran, 1978) i Hesam Rahmanian (Knoxville, 1980), artistes establerts a Dubai que col·laboren des del 2009, ha obtingut el II Premi Fundació Han Nefkens – MACBA d’Art Contemporani. El MACBA en presenta ara The Maids, una exposició participativa creada com a resposta a la ciutat de Barcelona i que és el resultat d’un procés de dos anys que els mateixos artistes defineixen com «l’encaix d’un cos col·lectiu». La col·laboració constitueix un aspecte central en la seva pràctica. El seu objectiu és generar formes més equitatives d’intercanvi artístic convidant creadors diversos a contribuir, amb llibertat i independència, a les seves obres en curs.

Per al projecte del MACBA, els artistes van contactar amb Joan Baixas, el conegut titellaire i director escènic català l’obra del qual admiraven. També van convidar l’artista Niyaz Azadikhah, que ha dirigit tallers de costura comunitaris per a dones a Teheran; John Cole, enginyer robòtic especialitzat en sensors; i un grup internacional d’escriptors entre els quals hi ha Mandana Mohit i Sohrab Mahdavi. The Maids mostra el resultat d’aquests intercanvis, com el titella robotitzat (dissenyat per Baixas i Cole) que, responent a la conducta dels visitants, s’obre i deixa veure uns brodats en patchwork fets per dones de Teheran i refugiades afganeses sobre el tema de les pors quotidianes. El titella està situat davant d’un mural on es combina poesia, pintura i dibuix i que inclou Unfaithful Poems, una sèrie de reescriptures subjectives de poesia contemporània fruit de la col·laboració entre escriptors i traductors. L’exposició també presenta tres peces videogràfiques: To the Left to the Right and Around (2016), From Sea to Dawn (2016-2017), un vídeo animat i «pintura en moviment» sobre el fenomen de les migracions; i el vídeo The Maids (2012-2015), realitzat sobre un treball de performance i que, com la mateixa exposició, manlleva el títol de l’obra de Jean Genet de 1947. «Creem un espai perquè altres artistes aportin les seves pròpies aproximacions», afirmen els artistes. «És important que sigui un procés obert, i que les idees de les persones que convidem esdevingui orgàniques dins del procés». En aquest cas, la noció de por introduïda per Baixas en relació amb els sistemes de control encaixava amb l’interès dels artistes pel tema del poder i el canvi de rols que es produeix, una vegada i una altra, entre els poderosos i els que no ho són, que ells denominen, seguint Genet, «senyores i criades». «Què hi ha en l’espai entre el controlador i el controlat?», es pregunta Baixas. «Un sistema que anomenem conducta.»

SOBRE ELS ARTISTES
Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh i Hesam Rahmanian viuen i treballen a Dubai. Han exposat la seva obra al Guggeneheim Abu Dhabi; ICA Boston; Kunsthalle Zurich; Den Frie Center, Copenhaguen; The New Museum, Nova York; The Museum on the Seam, Jerusalem; Trussardi Foundation (Triennal 201), Milà; Carnegie International 2013; i la Biennal de Sharjah 2011, entre d’altres.

Niyaz Azadikhah és una artista i professora establerta a Teheran que treballa amb diversos mitjans.

Joan Baixas és artista, performer i director escènic de Barcelona. Treballa amb mitjans diversos, des de titelles i màscares fins a la pintura i obres teatrals. Va ser director de la companyia de teatre La Claca (1968-1998) i va col·laborar amb artistes com Joan Miró i Cildo Miereles, entre d’altres.

John Cole és un enginyer establert a Dubai i fundador de Dexter Industries, una empresa de robòtica educativa dedicada a la fabricació de sensors.

Sohrab Mahdavi és escriptor i traductor. Viu a Teheran.

Mandana Mohit és productora de televisió, escriptora i traductora. Viu a Londres.

SOBRE EL PREMI
El Premi Fundació Han Nefkens – MACBA, dotat amb 50.000 €, va ser instaurat el 2011 amb l’objectiu de consolidar Barcelona com una capital internacional de l’art contemporani. S’adreça a artistes d’arreu del món, prèviament seleccionats per un grup de deu observadors artístics. Un dels objectius del premi és establir xarxes entre els cinc continents i fer visible l’art generat als països considerats «no occidentals». El 2015 se’n va atorgar la segona edició, amb un jurat integrat per Han Nefkens, Bartomeu Marí, Hou Hanru, Beatrix Ruf i Kaelen Wilson-Goldie.

Un projecte de:
Fundació Han Nefkens
MACBA