Premsa

Comunicat Consorci Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Acord de conciliació

Barcelona, 24 de febrer de 2017 - Els Srs. Valentín Roma i Paul Beatriz Preciado amb el Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona han rubricat, en seu judicial, un acord de conciliació per a posar fi al contenciós laboral que s’havia iniciat el mes d’abril de 2015. En aquest acord, ratificat per la Comissió Delegada del MACBA en la reunió celebrada el passat 9 de febrer, s’ha convingut l’enviament del següent escrit:

Comunicat que emet el MACBA en relació a l’acord de conciliació a que han arribat els Srs. Valentín Roma i Paul Beatriz Preciado amb el Consorci del Museu d’art Contemporani de Barcelona.

El MACBA i els Srs. Valentín Roma i Paul Beatriz Preciado han arribat a un acord que posa fi al contenciós laboral que aquests mantenien amb el Consorci després del seu acomiadament l’1 d’abril de 2015.

El MACBA vol agrair l’esforç d’apropament i conciliació realitzat pels Srs. Valentín Roma i Paul Beatriz Preciado, alhora que agraeix i reconeix la seva tasca i vàlua professional durant el temps que hi van desenvolupar les tasques de Conservador en Cap i Cap de programes-Director del Programa d’Estudis Independents (PEI), respectivament.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Lizzie Borden presenta al MACBA un cicle de cinema amb les seves primeres creacions

► Pionera del cinema queer i lèsbic militant, produeix entre 1976 i 1986 pel·lícules rarament exhibides i considerades de culte com Born in Flames, Regrouping i Working Girls

► Barbara Kruger, Joan Jonas, Kathryn Bigelow i Florynce Kennedy són algunes de les participants als seus llargmetratges, un cinema d’oposició amb una pràctica cinematogràfica entesa com a mitjà d’acció política.

►El cicle, amb la col·laboració de Tabakalera, La Casa Encendida i Cinematek, comptarà amb la presència de Lizzie Borden, Céline Brouwez de la Cinémathèque royale de Belgique, Gloria Vilches i Lucía Egaña, membre del claustre permanent del PEI MACBA.

►El MACBA inaugura una nova línia d’activitats de cinema convidant a figures clau del mitjà audiovisual a la projecció de tres dels seus treballs posant-los en diàleg amb agentsper a rellegir les seves pel·lícules.

Lizzie Borden (1958, Detroit) autodidacta, feminista, pionera del cinema queer i lèsbic militant, produeix un conjunt de pel·lícules que desafien les lògiques de l’ordre d’allò establert i amb una riquesa conceptual desbordant. El seu cinema, qualificat com a marginal, underground, independent desafia els relats imperants a les pantalles comercials i te com a teló de fons, l’escena artística, intel·lectual i política de Nova York sota el ritme de la música New wave i Postpunk.

Amb motiu de la reimpressió en 35 mm de la pel·lícula de culte Born in Flames (1983), aquest programa revisita les primeres creacions de Borden: històries que reivindiquen un cinema d’oposició, que desafien les lògiques narratives de l’ordre heteronormatiu i posen en joc una pràctica cinematogràfica entesa com un mitjà d’acció política i productora d’imaginaris feministes, amb un gran marge per a l’experimentació formal.

En la filmografia de Borden destaquen tres pel·lícules en les que és també guionista: la rarament exhibida Regrouping (1976), film feminista en el que la consigna de “allò personal és polític” es torna imatge; Born in flames (1983) el denominat híbrid de gènere radical-lèsbic-afrofuturista-feminista-ciència ficció-vérité; i el documental Working Girls (1987).

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA ha rebut 324.584 visitants el 2016

► El 41,40% del total és públic local, un percentatge que es consolida i augmenta lleugerament.

► Després de la Col·lecció MACBA, l’exposició més visitada de l’any ha estat PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani; l’han visitada 67.235 persones.

Barcelona, 2 de gener de 2017- El MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha rebut 324.584 visitants a les seves exposicions i activitats el 2016, un 1,01 % més que el 2015. Per tant, el 2016, el MACBA ha assolit la fita d’incrementar l’afluència de públic usuari de visites individuals. En aquest sentit i per potenciar els usos del museu i la fidelització dels seus usuaris, ofereix una entrada general que inclou l’accés a totes les exposicions i és vàlida per un mes.

Després de la Col·lecció MACBA, l’exposició més visitada el 2016 ha estat PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani, que ha comptat amb 67.235 visitants.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Fundación Banco Santander renova la seva col·laboració amb el Programa de Formació del Professorat del MACBA

Descarrega la nota de premsa aquí.

► El Programa de Formació del Professorat del MACBA, al qual han assistit més de 800 professors el 2016, es consolida i continuarà investigant les connexions entre art i renovació pedagògica, amb el suport de la Fundación Banco Santander.

Barcelona, 17 de novembre – Ahir va tenir lloc al MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona l’acte de signatura per a la renovació de conveni amb la Fundación Banco Santander, que confirma un any més el seu compromís amb la Fundació MACBA, donant suport al Programa de Formació del Professorat del museu per al curs 2016-2017.

Han assistit a la signatura: Antonio Escámez, president de Fundación Banco Santander; Borja Baselga, director gerent de Fundación Banco Santander; Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA; Ferran Barenblit, director del MACBA; Cristina López, directora de la Fundació MACBA; i Pablo Martínez, cap de Programes del museu.

El 2008 el MACBA va organitzar el primer curs de formació del professorat. Des del 2012 la Fundación Banco Santander, conscient que l’educació és un àmbit privilegiat per a l’experimentació artística i el museu un espai fonamental per a la reflexió sobre la renovació pedagògica, dóna suport a aquesta iniciativa.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA presenta "Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80"

Descarrega el dossier de premsa aquí.

Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80 és una revisió del relat hegemònic a l’Estat espanyol en el període comprès entre 1977 i 1992, qüestionant-lo des d’una perspectiva actual.

► Més de 200 obres –la meitat provinents de la Col·lecció MACBA– d’una seixantena d’artistes, juntament amb una nombrosa selecció de materials del Fons de l’Arxiu i Biblioteca del museu.

► L’exposició s’emmarca en el projecte de la xarxa de museus europeus L’Internationale, que ha impulsat una revisió dels anys vuitanta en els contextos respectius dels països integrants.


Títol: Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80 Inauguració: dijous 3 de novembre de 2016,19.30 h Dates: del 4 de novembre de 2016 al 19 de març de 2017 Organització: Exposició organitzada pel MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona en el marc de L’Internationale Comissària: Teresa Grandas


El Museu d’Art Contemporani de Barcelona presenta Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80, una revisió del relat hegemònic a l’Estat espanyol en el període comprès entre 1977 i 1992, qüestionant-lo des d’una perspectiva actual. Aborda una sèrie d’esdeveniments històrics d’ordre social, polític i econòmic, alhora que es presenta el treball d’alguns grups, activistes culturals i artistes que es van posicionar en la subversió i la crítica de l’ordre establert. Aquest projecte s’ha desenvolupat en el marc de la xarxa L’Internationale, que va convidar els sis museus europeus que en formen part a fer una revisió dels anys vuitanta en els seus contextos respectius.

L’exposició visibilitza algunes històries desateses, suscita preguntes i qüestiona què hi ha rere la narrativa oficial i com s’han articulat els discursos dominants. El recorregut s’estructura al voltant de set possibles relats: La memòria oblidada, sobre l’antihistòria, la contrainformació i l’oblit del passat recent; Els angles cecs, dels grups autònoms a la institucionalització democràtica; De la granota blava al coll blanc, de la desarticulació dels moviments obrers a la reconversió industrial; Al barri dels meus somnis, des de l’urbanisme ferotge fins a la ciutat espectacle; Els bells vençuts, sobre drogues i presons; Les lletres arrabassades, la contracultura versus la institució art; i L’estat gasós, sobre l’alteritat i l’escapisme com a arma, el món imaginat. Gelatina dura reuneix més de 200 obres de 59 artistes, gairebé la meitat d’elles provinents de la Col·lecció MACBA, juntament amb una nombrosa selecció de materials del Fons de l’Arxiu i Biblioteca del museu, i s’hi mostren films, documentals, programes de televisió, revistes, còmics, fanzines, treballs artístics i exercicis antiartístics, entre d’altres materials.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

"MIRALDA MADEINUSA" al MACBA

Descarrega el dossier de premsa aquí.

► Per primer cop, es podrà veure la totalitat dels projectes realitzats per Antoni Miralda als Estats Units, que abasten des de 1972 fins a finals dels anys noranta.

► L’exposició, comissariada per Vicent Todolí, recrea les instal·lacions i projectes participatius amb els quals Miralda indaga en les cerimònies i rituals i en els seus simbolismes, com són Honeymoon Project, Wheat & Steak o Movable Feast, entre molts d’altres.

► Divendres i dissabtes a la tarda s’activarà l’obra El Internacional Tapas Bar & Restaurant, que va ser el primer bar de tapes dels Estats Units i una icona del barri de Tribeca de Manhattan, un experiment integrat de cuina i art.

► L’obra de la Col·lecció MACBA Santa Comida es reinterpreta a la Capella i, a més de convidar els visitants a enriquir la instal·lació dipositant-hi la seva pròpia ofrena, inclou un tapís confeccionat amb teles africanes que es va presentar a l’Expo 2000 de Hannover.

Títol: MIRALDA MADEINUSA Inauguració: divendres 21 d’octubre de 2016, 19.30 h Dates: del 22 d’octubre de 2016 al 9 d’abril de 2017 Producció: MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona Comissari: Vicent Todolí

«L’acte de tastar s’erigeix en metàfora de l’experiència del consum estètic», afirmava l’any 1984 Vicent Todolí, comissari de MIRALDA MADEINUSA, la mostra amb què el MACBA presenta per primer cop la totalitat dels projectes americans de l’artista Antoni Miralda (Terrassa,1942). Aquesta exposició recupera quinze projectes de Miralda vinculats als Estats Units en els quals es percep la seva aposta per una obra que prima l’espai públic i la convivència, el caràcter efímer, l’esperit crític i poètic, i també l’humor, convertint un acte tan universal com el fet del menjar en art.

Miralda es trasllada als Estats Units l’any 1971 i hi troba un país convuls, encara immers en la guerra del Vietnam, sacsejat per moviments polítics i socials que desafiaven el sistema. La descoberta de la cultura americana, aleshores en efervescència creativa, on es respirava llibertat i la sensació que tot era possible, actua de catalitzador per a l’univers miraldià. Prenent el menjar com la seva matèria de treball, comença a crear projectes col·lectius i socials amb els quals indaga en les cerimònies i rituals i en els seus simbolismes. A partir de l’arxiu personal de l’artista, l’exposició reconstrueix les instal·lacions de l’època, amb un ventall cronològic que comprèn des de principis dels anys setanta fins a finals dels noranta, i posa a l’abast del públic una àmplia selecció de materials que permet entendre la gènesi de la seva obra: enregistraments audiovisuals d’accions i esdeveniments, dibuixos, esbossos, fotografies i altres materials documentals, la majora inèdits.

MIRALDA MADEINUSA mostra els següents projectes: Sangría 228 West B’Way, Edible Landscape, Food Situation for a Patriotic Banquet, The Seattle Banquet, Food Demonstration, Movable Feast, Red Die #2, Labor Day Festa, Breadline, Wheat & Steak, Miami Projects, Santa Comida, El Internacional Tapas Bar & Restaurant, Honeymoon Project i Bigfish Mayaimi.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El MACBA estrena la seva primera visita virtual amb vistes en 360º i renova la seva App

Descarrega la nota de premsa aquí.

► La visita virtual ofereix un nodrit repertori de continguts digitals (vídeos, àudios i texts) per a apropar-se, des de qualsevol lloc o in situ, a la mostra Col·lecció MACBA 31

► La App MACBA, gratuïta per a iOs i Android, inclou més de 40 textos d’obres, pistes d’àudio, entrevistes i vídeos seleccionats

► El MACBA a través: amagats rere l’escàner d’icones en forma d’ull, uns vídeos ocults ofereixen una visita paral·lela als visitants on poden observar l’activitat del museu a través de les parets

► Les sales del MACBA ofereixen accés a internet gratuït per a tos els visitants

Explorar la instal·lació multisensorial de l’artista brasiler Cildo Meireles, deambular per entre les 101 fotografies de Han-Peter Feldman… des de qualsevol part del món. Aquestes són algunes de les possibilitats que la nova visita virtual que el Museu d’Art Contemporani de Barcelona ofereix per a submergir-se a les obres de Col·lecció MACBA 31. Un nou recurs a l’abast d’aquells qui no poden desplaçar-se fins al museu i, també, per als qui vulguin preparar la seva visita or completar l’experiència viscuda a les sales. Un recorregut amb vistes 360º que compta amb un nodrit repertori de continguts digitals com vídeos, àudios i textos.

L’actualització de la App del MACBA, gratuïta per a iOs i Android, a més d’incloure la informació bàsica d’accés al museu, les exposicions i activitats, recull tots aquests continguts i estan disponibles durant la visita a sales. Pistes d’àudio en les que escoltar als propis artistes, entrevistes i vídeos seleccionats són alguns dels recursos que posa a disposició de l’usuari. També l’app proposa descobrir el MACBA a través de les parets. Es tracta d’una visita paral·lela en la que desbloquejant vídeos ocults rere l’escàner de set icones en forma d’ull disperses per l’arquitectura de l’edifici de Richard Meier. On sembla que no hi ha res, es mostra un món paral·lel i el que passa al museu durant les 24 hores del dia, 365 dies a l’any.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El llibre Miserachs Barcelona ha estat guardonat amb el premi José Lázaro Galdiano a la qualitat editorial 2016

► Amb motiu de l’exposició Miserachs Barcelona, presentada al MACBA del 18 de setembre de 2015 al 27 de març de 2016, l’editorial RM Verlag i el museu van coeditar aquest llibre dissenyat per Ramon Pez i Laia Abril

► Aquest guardó, de caràcter únic i periodicitat anual, està dotat amb 3.000 euros i premia la qualitat en l’edició de llibres d’art en la seva extensió més àmplia

► Aquesta publicació ha estat el 2016 seleccionada a PhotoEspaña, el Prix du Livre dels Rencontres d’Arles i el Kassel Fotobookfestival, on va ser nominat per l’editor Markus Schaden.

Dilluns, 10 octubre de 2016 El llibre Miserachs Barcelona, del Museu d'Art Contemporani de Barcelona i de l’editorial RM Verlag, ha guanyat el Premio Lázaro Galdiano, un guardó instituït pel Govern de Navarra que reconeix la qualitat en l’edició de llibres d’art. Es tracta d’una edició portfolio en la que es proposa un recorregut inèdit de la mà del comissari de l’exposició Horacio Fernández a partir de 84 imatges de les 371 que conformen el llibre original de Xavier Miserachs, Barcelona, blanc i negre (publicat per Aymà el 1964).

Aquesta és la cinquena convocatòria del premi que ret homenatge a José Lázaro Galdiano, editor i bibliòfil, fundador i director de l’editorial i revista La España Moderna, i on han concorregut un total de 33 volums. El jurat ha estat presidit per Pello Pellejero Goñi, director general de Comunicación y Relaciones Institucionales del Gobierno de Navarra i hi ha format part Elena Hernando Gonzalo, directora del Museo Lázaro Galdiano, Juan Antonio Yeves Andrés, jefe de la Biblioteca, Germán Bezunartea Oroz, alcalde de Beire, Alberto Anaut González, director de la editorial La Fábrica y Ricardo Pita Macaya, jefe de la Sección de Publicaciones del Gobierno de Navarra. El premi s’ha fallat aquest matí al Museo Lázaro Galdiano de Madrid.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA presenta el seu nou equip i un avanç de programa

Descarrega la nota de premsa aquí.
Descarrega el dossier de premsa aquí.
Enllaç a les fotos de l'equip per descàrrega.

►Tanya Barson, conservadora en cap; Pablo Martínez, cap de programes; i Josep M. Carreté, gerent, ja formen part de l’equip MACBA.

►S’ha constituït un nou Comitè Assessor format per Catherine David, Chris Dercon, Estrella de Diego i Cuauhtémoc Medina.

►El Programa d’Estudis Independents compta, en la sisena edició, amb Lucía Egaña, Marcelo Expósito, Marina Garcés, Dora García, Emilio Santiago Muíño i Jaime Vindel per a la nova direcció acadèmica.

► Les properes exposicions del MACBA seran: MIRALDA MADEINUSA; Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80; Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation; Forensic Architecture i Poesia Brossa.

► El MACBA afrontarà el proper any amb un pressupost similar al de 2016 i amb els comptes sanejats gràcies a un increment de les aportacions de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. El Ministeri de Cultura manté l’aportació de 2016.

El Museu i les seves responsabilitats serà el títol de la reunió anual del CIMAM, Congrés Internacional de Museus d’Art Modern, que el MACBA acollirà el novembre de 2016.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA rep una nova donació d’obres d’Alberto Solsona

Descarrega la nota de premsa aquí.

Barcelona, La Fundación Almela-Solsona celebra quinze anys des de la seva creació amb una nova donació d’obres de l’artista Alberto Solsona (Barcelona, 1947 – Madrid, 1988) a la Col·lecció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Més de 40 obres sobre paper i 200 dibuixos inèdits que se sumen a la primera donació de 14 pintures, realitzades entre 1968 i 1988, d’aquest artista barceloní.

La nova donació per part de la Fundación Almela-Solsona al MACBA comprèn 37 obres sobre paper i 7 quaderns que contenen un total de 196 dibuixos inèdits. Aquest gruix de material que s’incorpora a la Col·lecció MACBA permet aprofundir en la personalitat artística d’Alberto Solsona i reflexionar sobre el lloc que les aportacions pictòriques de Solsona mereixen en l’àmbit artístic. Un artista que «muta [...] des del camp de l’art pop, llampant i proper a una psicodèlia crítica, fins a un espai abstracte en el qual la matèria ha donat pas a l’arabesc com a motiu iconogràfic», tal com es recull en el catàleg que es va publicar amb motiu del 25è aniversari de la seva desaparició. Aquesta segona donació completa la visió panoràmica d’aquest artista d’origen barceloní que va desenvolupar la major part de la seva carrera a Madrid.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.