Premsa

Vaga indefinida Ciut'art

El MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona davant la vaga indefinida dels treballadors dels Serveis Educatius Ciut’Art, a càrrec de les funcions d’atenció al públic i educació,

INFORMA:
► Amb data 5 de juliol de 2017 ha licitat dos contractes de serveis incorporant les mesures socials concretades a la Guia de contractació pública social i aprovades mitjançant el Decret d’Alcaldia S1/D/2017-1271 de 27 d’abril, de contractació pública sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la voluntat de col·laborar en la professionalització i estabilització del sector ha aplicat les següents mesures de millora:

► Referència a les taules retributives, categories i tasques del Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya.
► Criteris de valoració que faciliten la ponderació dels criteris socials, més enllà del preu
► En el cas dels salaris, un increment substancial (25% en el cas dels educadors i 20% atenció al públic), en els imports bruts a percebre per part de les persones treballadores.
► Establiment de condicions d’execució contractual sensibles a les condicions laborals i socials
Subrogació de tot el personal.

► Aquests plecs han estat elaborats pensant en tot moment en la millora del servei i de les condicions laborals dels treballadors.

MANIFESTA:
► En cas de disconformitat, La via per impugnar els plecs administratius és el recurs potestatiu de reposició, tal com indica la clàusula 27 dels mateixos. Per tant, el MACBA no pot exercir d'interlocutor directe amb els treballadors d’una empresa externa ja que la via de reclamació, en aquest cas, és aquesta esmentada.
El MACBA és un servei públic i, com a tal, ha de garantir el dret dels visitants a accedir al museu.
► Respecta el dret de vaga, malgrat la troba injustificada, sobretot el seu caràcter indefinit.
► Respecta el dret d’accedir al lloc de feina de la resta de treballadors de la institució


Per tant, el MACBA farà portes obertes a les seves sales d’exposició fins a la resolució d’aquesta convocatòria de vaga.

Bones pràctiques en contractació. Licitacions d’Atenció al públic i Serveis Educatius

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Joan Brossa i Rosemarie Castoro, protagonistes de la temporada de tardor al MACBA

► Les exposicions monogràfiques Poesia Brossa, que emfatitzarà els trets performatius de la pràctica poètica brossiana, i la primera gran retrospectiva dedicada a l’artista nord-americana Rosemarie Castoro són algunes de las propostes destacades.

► La nova exposició Col·lecció MACBA. Sota la superfície mostrarà obres relatives als problemes de la representació i els seus límits, així com a la rellevància i incidència de l’artista i l’art en la societat contemporània.

► Les obres de la Col·lecció viatjaran a 9 municipis de Barcelona, gràcies a un acord amb la Diputació, en la mostra itinerant Entusiasme. El repte i l’obstinació a la Col·lecció MACBA, comissariada per David Armengol.

► A l’octubre es podrà visitar el projecte de Ramin i Rokni Haerizadeh i Hesam Rahmanian, guanyadors de la darrera edició del Premi Fundació Han Nefkens-MACBA

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Lorem Ipsum, extravagancia sonora en las noches de los jueves de julio en el MACBA

►Jueves 6, 13, 20 y 27 de julio, 20.30 h el MACBA se llena de música con Morten J. Olsen y Rubén Patiño, Alex Mendizabal, Judy Dunaway, Fela Borbone, Goodiepal, Lina Lapelyte…entre otros

► Bajo el título Lorem Ipsum, las comisarias Alicia Escobio y Anna Ramos presentan una serie de propuestas que operan en los márgenes y los pliegues de muchas cosas a la vez: música, performance, investigación artística, experimentación…

► Globos como instrumentos (Alex Mendizabal, Judy Dunaway), canciones de rap tuneadas como nanas (Lina Lapelyte), excéntricos con banda (Felofón, Goodiepal & Pals) y vigorexia virtuosa (N.M.O). 5 euros por sesión, venda anticipada a través de la web y taquillas del museo


El MACBA inaugura un nuevo programa permanente para los meses de julio: Lorem Ipsum. En él se reunirán propuestas muy heterogéneas que navegan de la música a la experimentación, de la performance a la investigación artística, en definitiva exploran los márgenes de diversas disciplinas. Esta primera edición contará con 4 sesiones únicas nocturnas, que tendrán lugar en distintos espacios del museo: Capella MACBA, Convent dels Àngels, Auditorio y Atrio del museo. Además de los conciertos habrá una instalación a partir de globos, jabón, garbanzos y su intersección sonora, en la planta baja del edificio Meier de Alex Mendizabal que, coincidiendo con la fiesta del barrio de El Raval será de acceso gratuito durante toda la jornada del jueves 13 de julio, hasta la activación por parte del artista el mismo día a las 20.30 h

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

Activitats

  • Lorem Ipsum
    Extravagància sonora les nits dels dijous de juliol al MACBA

La Diputació i el MACBA duran la Col·lecció MACBA a 9 municipis de la demarcació

La Diputació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, MACBA, treballaran de manera conjunta per itinerar l’exposició “ENTUSIASME. El repte o l’obstinació en la Col·lecció MACBA” A diversos municipis de la demarcació de Barcelona des de 2017 fins el 2019.

L’exposició, curada per David Armengol, reuneix gairebé una trentena d’obres. El 14 de setembre iniciarà la seva itinerància a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme, a Badalona. Serà el tret de sortida del seu recorregut, que durarà fins al 2019, per diverses institucions de 9 municipis de la demarcació de Barcelona: Badalona, Ripollet, Vilafranca del Penedès, Martorell, Cerdanyola del Vallès, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat del Vallés i Terrassa.

Els artistes presents a la mostra són: Ignasi Aballí, Vito Acconci, Maja Bajevic, Marcel Broodthaers, Anne-Lise Coste, Esther Ferrer, Peter Friedl, Richard Hamilton, Emanuel Licha, Gordon Matta-Clark, Cildo Meireles, Younès Rahmoun, Tere Recarens, Àngels Ribé, Dieter Roth, Mireia Sallarès i Zush.

En relació a l’exposició, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona , Juanjo Puigcorbé, destaca que «des de fa 20 anys el Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona dona suport a l’art contemporani en l’àmbit local, promovent exposicions itinerants que posen l’accent en la ciutadania, perseguint l’equilibri entre l’excel·lència i la divulgació». Puigcorbé subratlla que aquestes exposicions itinerants «donen rellevància especial al paper de l’art contemporani com a espai facilitador de coneixement i de pensament crític».

El director del MACBA, Ferran Barenblit, celebra aquesta col·laboració ja que permetrà que «una magnífica selecció d’obres d’una de les col·leccions d’art contemporani més importants del sud d’Europa, com és la Col·lecció MACBA, pugui estar a l’abast d’un major nombre de persones». I afegeix que «fer el patrimoni accessible és una de les nostres prioritats, i gràcies a la xarxa d’institucions culturals de la demarcació de Barcelona això serà possible».

Aquest és el tercer projecte de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el MACBA després de «El MACBA a ...» (1997-1999) i «Espais obrats» (2001-2003).

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

La Fundació MACBA celebra 30 anys

La Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Fundació MACBA), entitat privada sense ànim de lucre dedicada a l’adquisició d’obres d’art per a la Col·lecció MACBA, a la difusió de l’art contemporani i al foment del mecenatge cultural i el col·leccionisme, ha celebrat aquest dilluns un acte institucional que suposa l’inici de la celebració del seu 30è Aniversari. La Fundació MACBA és una de les institucions que forma part del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

A l’esdeveniment, que ha estat el primer d’una sèrie de jornades que se succeiran al llarg del 2017 amb motiu de l’efemèride, han assistit el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el ministre d’Educació, Cultura i Esports, i portaveu del govern, Iñigo Méndez de Vigo; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; i el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

L’acte s’ha celebrat al MACBA amb la presència del Patronat de la Fundació MACBA i ha constat d’una visita per a l’actual exposició de la Col·lecció, seguida d’una presentació i un torn de parlaments a la Capella dels Àngels en què han participat els representats institucionals del Consorci MACBA.

Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació, ha destacat la intensa feina realitzada des d’un inici per l’entitat impulsant la constitució d’un museu d’art contemporani per Barcelona i la construcció d’un patrimoni pel museu a través de l’adquisició de més de 1.600 obres essencials per a la Col·lecció MACBA. Una fita que “ha estat possible gràcies a la col·laboració i les aportacions realitzades per persones i empreses compromeses amb l’art contemporani i la ciutat”, ha remarcat Grandes.

La Col·lecció és fruit d’un cuidat procés d’adquisició de les obres que segueix el criteri artístic del director del museu, Ferran Barenblit, assessorat per un comitè d’experts internacional.

En els darrers anys, la Fundació MACBA va decidir ampliar el seu compromís més enllà de la Col·lecció recolzant els projectes educatius i socials del museu i facilitant la relació del visitant amb l’art contemporani. Gràcies a aquest suport, el museu ha desenvolupat programes basats en la formació al professorat, l’accessibilitat i les beques escolars, ajudant a que el museu dialogui amb la societat d’una manera més diversa, inclusiva i compromesa.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents

El Festival Cruïlla inclou al seu programa l’exposició del MACBA Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa

► Entrada gratuïta a l’exposició del MACBA Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa (fins el 15 d’octubre) amb l’entrada del Festival.

► Els Amics del MACBA tindran un descompte en adquirir les entrades pel Festival Cruïlla que tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de juliol i que comptarà amb la participació de Jamiroquai, Pet Shop Boys, The Prodigy, entre molts d’altres.

► S’ha signat aquest acord fruit de la vinculació tant del Festival Cruïlla com de l’agència d’investigació Forensic Architecture, amb Amnistia Internacional, organització per la defensa dels drets humans. De fet, amb la compra d’entrades del festival s’ofereix la possibilitat de fer una donació voluntària a aquesta organització.

Acord de col·laboració
Aquesta col·laboració neix de la voluntat de donar a conèixer l'exposició Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa, una exposició que desafia a considerar com les pràctiques artístiques contemporànies i les tecnologies digitals poden servir per afrontar la realitat de la postveritat. Des de les seves primeres edicions, Cruïlla manté una estreta relació amb entitats no governamentals, especialment amb Amnistia Internacional -col·laboradora del grup Forensic Arquitecture. De fet amb la compra de les entrades per Cruïlla tots els usuaris tenen l'opció de fer una donació a Amnistia Internacional, i als convidats de Cruïlla se'ls hi demana fer una donació a aquesta organització. Amb l’acreditació del Cruïlla es podrà accedir gratuïtament a l’exposició del MACBA que romandrà oberta fins el 15 d’octubre. I, a més, els Amics del MACBA gaudiran d’un descompte en la compra d’entrades al Festival

Festival Cruïlla 2017
Cruïlla, pocs dies després de presentar la primera edició de Cruïlla de Primavera i a un mes de celebrar una nova edició del Festival Cruïlla, concretament els dies 7,8 i 9 de juliol i amb la presència confirmada d'artistes de la talla de Jamiroquai, Pet Shop Boys, The Prodigy o Two Door Cinema Club per citar-ne sols alguns, afegeix a la seva oferta aquesta proposta del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona per a donar a conèixer la tasca d’investigació en el terreny dels drets humans. www.cruillabarcelona.com

Forensic Architecture
«Arquitectura»? «Forense»? Són termes que en unir-se alteren el seu significat i donen peu a una modalitat de pràctica diferent. Eyal Weizman (Haifa, 1970) va crear el 2010 l’agència d’investigació Forensic Architecture (FA) amb seu a Goldsmiths, Universitat de Londres. Reuneix arxius de proves sobre els conflictes contemporanis i crea noves metodologies d’anàlisi com a forma d’intervenció política en el terreny dels drets humans. Està integrada per un equip multidisciplinari d’arquitectes, artistes, activistes, científics, advocats i cineastes que treballa per destapar la violència d’Estat confrontant fets amb relats oficials. Amb aquest fi expandeixen l’arquitectura més enllà dels seus límits disciplinaris. A l’arquitectura, entesa com a «plàstica política» que pren els edificis com a sensors que acumulen informació en la seva deformació material, li plantegen el repte d’incorporar les pràctiques forenses.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

El MACBA inaugura Col·lecció MACBA. Martha Rosler: God Bless America!

El MACBA inaugura, coincidint amb el Festival Loop, una mostra que reuneix una selecció d’obres de Martha Rosler de la Col·lecció MACBA feta per Tanya Barson, conservadora en cap del museu.

Col·lecció MACBA. Martha Rosler. God Bless America!
Exposició del 18 de maig al 15 d’octubre de 2017

Pionera als anys setanta en l’ús del vídeo com a eina d’anàlisi social i política, Martha Rosler (Nova York, 1943) continua destacant pel seu compromís polític i la seva perspectiva feminista. Durant gairebé cinquanta anys, les seves obres han examinat amb una mirada crítica els mecanismes de la cultura contemporània.

Malgrat que la seva trajectòria inclou performances, fotografies, instal·lacions i assajos, Rosler és coneguda sobretot per les seves creacions en vídeo. Col·lecció MACBA. Martha Rosler: God Bless America! se centra en la producció videogràfica de l’artista a través d’onze obres realitzades des dels anys setanta fins al 2006. L’exposició mostra els eixos crítics del treball de Rosler, en els quals s’aborda la política com a exercici ideològic del poder, jerarquia de classe i interès econòmic, en especial a través de l’imperialisme nord-americà i del control social sobre el cos de les dones.

Al costat de vídeos antibel·licistes com el que dóna nom a l’exposició, les obres seleccionades tracten temes com la immigració, l’explotació laboral, la complicitat entre les corporacions multinacionals, el govern dels Estats Units i els règims dictatorials de l’Amèrica Llatina, i les transgressions de la vida privada comeses pel poder de l’Estat. Un segon grup de vídeos, relacionat amb l’anterior, gira entorn de l’anàlisi de gènere. Rosler hi explora l’esfera domèstica i la instrumentalització del cos de la dona per part dels mitjans de comunicació, la indústria de la moda i la publicitat, així com en l’àmbit legal, mèdic i científic. Referint-se a la seva obra, l’artista ha escrit: «Vull fer un art sobre el que és comú i corrent, un art que il·lumini la vida social.»

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa, al MACBA

► Una exposició que ens desafia a considerar com les pràctiques artístiques contemporànies i les tecnologies digitals poden servir per afrontar la realitat de la postveritat. Mostra el treball de Forensic Architecture, un grup de recerca format per artistes, arquitectes, advocats, activistes i teòrics.

► Compta amb el suport del Programa Cultura de la Unió Europea en el marc de L’Internationale, una xarxa de museus que inauguraran exposicions de manera simultània. Els actes inaugurals seran retransmesos en streaming.

► Conversa inaugural entre el jutge Baltasar Garzón, el seu col·laborador Manuel Vergara, l’ex corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà Yolanda Álvarez, i Eyal Weizman i Rosario Güiraldes (FA), sobre l’ús de l’evidència, l’activisme, el dret i la política en l’anomenada era de la postveritat.

Títol: Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa Inauguració: dijous 27 d’abril de 2017, a les 19.30 h Dates: del 28 d’abril al 15 d’octubre de 2017 Coproducció: MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i MUAC Museo Universitario de Arte Contemporáneo, Ciutat de Mèxic Director de Forensic Architecture: Eyal Weizman Comissària: Rosario Güiraldes Conceptualització: Eyal Weizman, Rosario Güiraldes, Anselm Franke, Christina Varvia

«Arquitectura»? «Forense»? Són termes que en unir-se alteren el seu significat i donen peu a una modalitat de pràctica diferent. Eyal Weizman (Haifa, 1970) va crear el 2010 l’agència d’investigació Forensic Architecture (FA) amb seu a Goldsmiths, Universitat de Londres. Reuneix arxius de proves sobre els conflictes contemporanis i crea noves metodologies d’anàlisi com a forma d’intervenció política en el terreny dels drets humans. Està integrada per un equip multidisciplinari d’arquitectes, artistes, activistes, científics, advocats i cineastes que treballa per destapar la violència d’Estat confrontant fets amb relats oficials. Amb aquest fi expandeixen l’arquitectura més enllà dels seus límits disciplinaris. A l’arquitectura, entesa com a «plàstica política» que pren els edificis com a sensors que acumulen informació en la seva deformació material, li plantegen el repte d’incorporar les pràctiques forenses.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

EL MACBA presenta "Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation", exposició monogràfica d’Akram Zaatari

EL MACBA presenta Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation, exposició monogràfica d’Akram Zaatari

► Es tracta de l’exposició individual més àmplia a Espanya dedicada a l’artista i cofundador de l’Arab Image Foundation (AIF), Akram Zaatari.

► La mostra, una reflexió subjectiva sobre l’AIF i la seva evolució a través de l’obra de Zaatari, aplega una vintena de sèries d’obres (fotografies, vídeo, instal·lació i objectes), la majoria de nova producció.


Títol: Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation Inauguració: dijous 6 d’abril de 2017, a les 19.30 h Dates: del 7 d’abril al 25 de setembre de 2017 Organització i producció: MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i National Museum of Modern and Contemporary Art de Corea. Exposició MMCA: abril de 2018 Comissaris: Hiuwai Chu i Bartomeu Marí

Akram Zaatari (Sidó, Líban, 1966) és un membre destacat de la generació d’artistes que va sorgir al Líban a la dècada de 1990, després de la guerra civil que va assolar el país durant més de quinze anys. És, a més, cofundador de l’Arab Image Foundation, un projecte impulsat durant els anys de postguerra per artistes i fotògrafs amb l’objectiu de construir, des de dins, uns relats alternatius a la història visual oficial escrita per estrangers. La pràctica artística de Zaatari s’ha centrat en els objectes fotogràfics, «formacions o emergències fotogràfiques», amb paraules seves. El revers d’una fotografia pot ser tan important com l’anvers, així com els senyals que el pas del temps va deixant en el suport. Per Zaatari, col·leccionar fotos és una manera de desfer i reescriure tan important com l’acte mateix de captar imatges.

Aquesta exposició neix de l’interès per aquesta intersecció crítica entre l’arxiu i les pràctiques artístiques i aplega una vintena de sèries d’obres, la majoria de les quals són de nova producció. El recorregut ‒a través de fotografies, vídeos, objectes i instal·lacions‒ constitueix una mirada subjectiva a les activitats i l’evolució de l’Arab Image Foundation, una institució que en els seus vint anys d’història atresora més de 600.000 imatges del Pròxim Orient i el Nord de l’Àfrica. Les col·leccions de l’AIF permeten constatar els grans canvis formals, tecnològics i iconogràfics que s’han produït en la fotografia en més de 150 anys. Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation, comissariada per Hiuwai Chu al MACBA, es podrà veure fins al 25 de setembre a Barcelona i viatjarà al National Museum of Modern and Contemporary Art de Corea el 2018, on estarà comissariada per Bartomeu Marí.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Nou cicle del PEI, Programa d’Estudis Independents del MACBA

► Nova direcció acadèmica amb Lucía Egaña, Marcelo Expósito, Marina Garcés, Dora García, Pablo Martínez, Emilio Santiago Muíño i Jaime Vindel.

Pedagogies i emancipació i Cartografia de les crisis són dues de les noves àrees d’investigació d’aquesta sisena edició del PEI.

Desviació-Exclusió, jornada de projeccions entorn de la idea d’inadequat; el seminari Petroli, i la trobada amb Silvia Rivera Cusicanqui són les primeres sessions obertes al públic.

► 40 alumnes seleccionats entre gairebé un centenar (artistes visuals, politòlegs, psicòlegs, cineastes, periodistes, advocats, historiadors de l’art, comissaris i filòsofs), europeus i llatinoamericans.

El PEI és un Programa d’Estudis Independents no vinculat a la universitat. Aquesta sisena edició renovada reprèn l’esperit inicial del projecte el 2006: trenca amb qualsevol idea preconcebuda del que és un espai d’«alta formació» exclusivament orientat a l’adquisició de competències i es dibuixa com un programa d’investigació i activació del pensament. «El PEI és un laboratori d’aprenentatge que es produeix en el dins-fora de la institució museu i que té com a objectiu fonamental el desenvolupament de pensament crític des de la intersecció entre pràctiques artístiques, ciències socials i intervencions politicoinstitucionals», afirma Pablo Martínez, el nou cap de Programes del MACBA.

Al seu costat s’ha articulat un claustre col·legiat de professors, que substitueix la figura del director, format per Lucía Egaña, Marcelo Expósito, Marina Garcés, Dora García, Emilio Santiago Muíño i Jaime Vindel. Els continguts del programa es vinculen a la tradició de la pedagogia radical, feminista i experimental, no sols com a matèries d’estudi, sinó també com a pràctiques vives capaces de configurar nous espais per al coneixement. Les àrees transversals d’estudi s’estructuren en: Crítica i pensament; Pedagogies i emancipació; Imaginació política i materialisme cultural; Cartografia de les crisis; Tecnologies del cos; L’inadequat; i, finalment, Narratives visuals i sabers indisciplinats.

Informació per al visitant

Tel: 93 481 33 56
Fax: 93 412 46 02
e-mail: press@macba.cat

Per a més informació sobre les activitats del MACBA, consulteu el calendari.

Continguts relacionats

Documents