al

Al catàleg de l'exposició, l'escriptora Nadine Gordimer afirma que les fotografies de David Goldblatt (Randfontein, Sud-àfrica, 1930) “[...] tenen un significat polític tàcit que va més enllà de les imatges òbvies: revelen una violència contra uns éssers humans que es repeteix, incessantment, en el flux de la vida quotidiana”.

David Goldblatt. Cinquanta-un anys va ser la primera exposició retrospectiva de l'obra del fotògraf que s'organitzava a l'Estat espanyol. S’hi van presentar 220 fotografies, datades entre 1948 i 1999, que proposaven una anàlisi crítica de la història recent de la societat sud-africana i de la seva funesta vinculació a les polítiques de l'apartheid. I Goldblatt s’hi va enfrontar amb una mirada obliqua i transversal, que examinava les patologies de la violència des de les seves escenificacions quotidianes.

A la mostra s’hi abordaven alguns dels temes essencials de la seva obra: el treball a les mines d'or; el llarg i lent viatge de casa a la feina de la gent segregada per les lleis de l'apartheid; la vida de la comunitat blanca d’una petita ciutat de províncies; el retrat dels afrikaners; el rerefons ideològic de les formes arquitectòniques; i certs aspectes de la quotidianitat de Johannesburg.

Aquesta exposició retrospectiva és la primera presentació a Espanya de l'obra de David Goldblatt. Inclou unes dues-centes fotografies de l'autor sud-africà, que recullen mig segle de meticulosa observació de la realitat del seu país, des de 1948 fins a 1999. Per David Goldblatt la fotografia és una eina que permet analitzar estructures socials i culturals. Els seus documents fotogràfics investiguen en detall les tensions i les ficcions pròpies de la vida urbana i rural de Sud-àfrica; en conjunt, constitueixen un testimoni impressionant d'una societat contemporània africana que, venint de la revolució industrial, ha estat un exemple excepcional per estudiar com poden arribar a desenvolupar-se el colonialisme i l'apartheid.

Artista

David Goldblatt

Itineràncies

07 OCT. 2002 - 05 GEN. 2003 Centro Cultural de Belem, Lisboa
01 FEB. - 30 MAR. 2003 MOMA Oxford
05 JUL. - 09 NOV. 2003 Lenbachhaus Munich
17 ABR. - 15 JUNY 2003 Palais de Beaux-Arts de Bruxelles
08 FEB. - 14 ABR. 2002 Sales del museu
01 AGO. - 30 NOV. 2004 MuseumAfrica, Johannesburg