De l'1 al 7 de desembre del 2023

Un any més, el MACBA s'enorgulleix de col·laborar amb Visual AIDS pel Dia Sense Art 2023 presentant Tothom que conec està malalt, un programa de cinc vídeos que estableixen connexions entre el VIH i altres formes de malaltia i discapacitat.

El programa inclou treballs de Dorothy Cheung (Hong Kong), Hiura Fernandes i Lili Nascimento (Brasil), Beau Gomez (Canadà/Filipines), Dolissa Medina i Ananias P. Soria (EUA) i Kurt Weston (EUA), tots ells comissionats recentment.

Inspirat en una declaració de Cyrée Jarelle Johnson al llibre Black Futures, Tothom que conec està malalt examina la manera en què la nostra societat exclou les persones malaltes i discapacitades, mantenint una falsa dicotomia entre salut i malaltia.

El programa posa el focus en una sèrie d'experiències que inclouen el VIH, la COVID, la salut mental i l'envelliment, convidant-nos a entendre la discapacitat com una experiència comuna en lloc d'una excepció a la norma. Lxs artistes encarregadxs del projecte posen en relleu el coneixement i l'experiència de les persones malaltes i amb discapacitats en un món que encara lluita amb múltiples pandèmies en curs.

Visual AIDS és una organització sense ànim de lucre, amb seu a Nova York, que utilitza l'art per lluitar contra la sida mitjançant el diàleg, donant suport als artistes VIH+ i preservant el seu llegat, perquè la sida no s'ha acabat.

Imatge d'un rostre femení pintat

Programa

Dorothy Cheung, Heart Murmurs

Heart Murmurs és un diàleg poètic entre el cineasta i Dean, un home jove que viu a Hong Kong. Dean reflexiona sobre la seva experiència vivint amb una discapacitat congènita i VIH durant els primers anys de la pandèmia de COVID, expressant així el sentit de la seva pròpia identitat enfront problemes mèdics constants.

Hiura Fernandes i Lili Nascimento, Aquela criança com AID$ 

Aquela criança com AID$ explica la història de l'artista i activista brasilera Lili Nascimento, que va néixer amb el VIH l'any 1990. Lili ha treballat per ampliar les narracions sobre la vida amb VIH més enllà de les imatges i ideologies limitades que impregnen la indústria de la sida.

Beau Gomez, This Bed I Made

This Bed I Made presenta el llit com a espai de refugi i d’acció, més enllà de ser un lloc de malaltia o aïllament. A través de les històries compartides de dos homes filipins que viuen amb el VIH, el vídeo explora formes de cura, restauració i abundància enmig de l'omnipresència de la pandèmia.

Dolissa Medina i Ananias P. Soria, Viejito/Enfermito/Grito 

Ananias, un artista i immigrant de l'àrea de la Badia de San Francisco, presenta la Danza de los Viejitos, una dansa folklòrica de Michoacán, Mèxic, que és també el lloc d'origen de l'artista. Ananias interpreta els moviments de la dansa a través de la lent de la seva espiritualitat, les seves discapacitats prolongades relacionades amb el VIH i la seva recerca d'un lloc al món.

Kurt Weston, Losing the Light

Losing the Light reflecteix l'amarga lluita de l'artista per romandre en aquest món com a un supervivent a llarg termini de la sida que ha perdut la visió a causa de la retinitis pel CMV. El vídeo, un autoretrat experimental, evoca la dissolució i la fragmentació del cos de l'artista, representant l'impacte de la ceguesa, la infecció per VIH a llarg termini i els efectes acumulats de dècades de medicació antiretroviral.

Els vídeos es projectaran online i gratuïtament durant una setmana a la pàgina web del MACBA. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.