De l'1 al 7 de desembre del 2021

El MACBA col·labora amb Visual AIDS per al Dia sense art 2021 i presenta RESISTIR LES CURES, un programa de vídeos que se centra en les estratègies d’atenció comunitària en l’actual epidèmia de VIH. Al programa hi participen obres comissariades recentment de Katherine Cheairs, Cristóbal Guerra, Danny Kilbride, Abdul-Aliy A. Muhammad i Uriah Bussey, Beto Pérez, Steed Taylor i J Triangular, amb el Women’s Video Support Project.

La projecció dels vídeos serà online i es podran visionar gratuïtament durant una setmana des de la pàgina web del MACBA.

Des d’històries de reducció del mal i d’activisme a les presons fins als efectes a llarg termini de la medicació contra el VIH, RESISTIR LES CURES posa el focus en l’atenció col·lectiva, l’ajut mutu i la solidaritat, i alhora assenyala la negligència dels governs i de les organitzacions sense ànim de lucre. El títol del programa suggereix un doble significat: d’una banda, honora la perseverança i el compromís dels treballadors sanitaris, i, de l’altra, aborda el potencial de mal dels medicaments i els proveïdors d’atenció mèdica. RESISTIR LES CURES trenca l’assumpció que una epidèmia es pot resoldre tan sols amb productes farmacèutics i reassigna el treball comunitari a una forma de medicina duradora.

Visual AIDS és una organització sense ànim de lucre de Nova York que fa servir l’art per lluitar contra la sida fomentant el diàleg, donant suport a artistes positius en VIH i preservant-ne el llegat, perquè la sida no s’ha acabat.

RESISTIR LES CURES, Dia sense art 2021. Visual AIDS

Programa

Katherine Cheairs, Voices at the Gate (‘Veus a la porta’)

Voices at the Gate juxtaposa els escenaris bucòlics de les presons de dones amb gravacions d’àudio d’arxiu i contemporànies de poemes, assajos i entrevistes produïdes per dones negres a principis dels noranta en la intersecció entre l’empresonament i l’activisme contra el VIH i la sida.

Katherine “Kat” Cheairs és una cineasta, educadora, comissària, activista i artista comunitària. El seu nou projecte, In This House (‘En aquesta casa’), actualment en desenvolupament, és una videoinstal·lació que explora les narratives del VIH / la sida a través del cos negre.

Cristóbal Guerra, Nobleza(s) de Sangre

Dues entrevistes fragmentades amb artistes que viuen amb VIH a Puerto Rico faciliten una invocació audiovisual del poeta porto-riqueny Manuel Ramos Otero, que va morir per complicacions amb el virus el 1990. Guerra es proposa traduir l’obra que a Ramos li semblava intraduïble i investiga les passions persistents que conformen la seva obra.

Cristóbal Guerra és un artista interdisciplinari de Puerto Rico. Actualment, la seva obra combina el vídeo experimental, el cinema documental, la justícia lingüística i el text per explorar les idees de llar, el caribe, l’homosexualitat i la pertinença.

Danny Kilbride, The Mersey Model (‘El model Mersey’)

Danny Kilbride entrevista el professor John Ashton, un funcionari de salut pública que va ajudar a instaurar el model Mersey de reducció del mal a Liverpool a mitjan anys vuitanta, el primer programa d’intercanvi de xeringues finançat pel govern del Regne Unit.

Danny Kilbride és un cineasta comunitari de Liverpool, Regne Unit, i director fundador de Thinking Film, una organització sense ànim de lucre que dona veu a les comunitats marginades i explica històries que desafien la manera com la gent veu el món.

Abdul-Aliy A. Muhammad i Uriah Bussey, #Medstrike: Confronting the Non-Profit Industrial Complex (‘#Vagamèdica: enfrontar-se al complex industrial de les organitzacions sense ànim de lucre’)

Una crònica de la vaga mèdica d’Abdul-Aliy A. Muhammad el 2017 contra el Mazzoni Center, una clínica de salut LGBT a Filadèlfia, i la campanya d’acció directa de la Black and Brown Workers Cooperative que la va precedir.

Abdul-Aliy A. Muhammad és un escriptor de Filadèlfia, organitzador i cofundador de la Black and Brown Workers Cooperative. A la seva obra exploren idees de vigilància mèdica, autonomia corporal i negritud.

Beto Pérez, In the Future (‘En el futur’)

In the Future explica les històries de persones que viuen amb VIH a Mèxic i que no tenen accés al tractament a causa de la corrupció del govern i del robatori i pillatge de medicació generalitzats.

Beto Pérez és un director de documentals i productor de televisió que treballa a Tlaxcala, Mèxic. És cofundador i president de l’organització cultural Coarco, i va ser premiat per la seva tasca a la sèrie documental Tlaxcala Indígena.

Steed Taylor, I Am a Long-Term AIDS Survivor (‘Soc un supervivent de sida de llarga durada’)

Mitjançant un cor de veus, Steed Taylor explora les dificultats de ser un supervivent de sida de llarga durada i els problemes de salut inesperats als quals s’enfronten molt supervivents d’edat avançada.

L’art de Steed Taylor inclou obres públiques, així com exposicions individuals en galeries dels Estats Units i la resta del món. El seu art ha estat tractat en publicacions tan diverses com ara Art In America i Playboy Magazine.

J Triangular amb el Women’s Video Support Project, 滴水希望 (‘Gotes d’esperança’)

Un projecte de vídeo col·laboratiu fet amb dones que viuen a Taiwan i que fan servir les càmeres per controlar l’estrès i l’estigma, així per com compartir les seves experiències vivint amb VIH.

J Triangular és una comissària independent, cineasta experimental i poeta multimèdia colombiana. El 2019 va ser la comissària internacional en residència al Visual AIDS amb el projecte The Whole World is Watching (‘Tothom mira’).

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.